7 Tips för en grönare gräsmatta

Drömmen om att ha en perfekt grön gräsmatta har nog drabbat oss alla som har ett hus med en trädgård. Det kan kännas som en omöjlig uppgift men idag finns det gott om verktyg och information som gör det möjligt för alla att lyckas utan att behöva lägga ner hela sin själ i projektet.

Vi har dock alla olika förutsättningar och beroende på hur gräsmattan ser ut idag så kan det ta mer eller mindre lång tid innan man får den perfekta gräsmattan. Men även med små medel så kan man få snabba resultat och i det här inlägget går jag igenom 7 tips för en grönare gräsmatta.

1. Vertikalskär din gräsmatta årligen

Att lufta gräsmattan som det innebär att vertikalskära innebär att vi delar på gräsrötterna för att ge gräsmattan bättre tillgång till luft, vatten och näring. Det här måste inte nödvändigtvis göras med en vertikalskärare utan går även göra med exempelvis en grep.

När vi delar på gräsrötterna så uppstår det också yta för nya gräsrötter att börja växa vilket gör att vi får en tätare gräsmatta. Så genom att lufta gräsmattan får vi en tät och hälsosam gräsmatta som får all näring den behöver.

Det sliter dock rätt kraftigt på gräset så det bör enbart göras en eller två gånger per säsong.

2. Stödså vid behov

En sak som jag framför allt har råkat ut för vid nysådda gräsmattor är att man efter ett par år märker att det på vissa ställen inte tagit sig ordentligt. Det kan också vara så att skadedjur eller andra orsaker gjort att det på vissa ställen ser lite kalt ut och det kan då vara bra att stödså i stället för att hoppas att gräset ska sprida sig.

Om det finns håligheter eller att gräsmattan inte är helt jämn så är det bra att börja med att toppdressa. Därefter strör du ut dina gräsfrön och behandlar den sedan som vilken nysådd gräsmatta som helst. Se alltså till att låta den vila och aldrig torka ut.

3. Vattna så att rötterna blir starka

Vattenspridare som vattnar gräsmattan

Det enklaste sättet att ta död på en gräsmatta är att låta den torka ut. Detta är så klart beroende på hur vädret ser ut men vill du ha en riktigt fin gräsmatta så måste du se till att vattna den regelbundet när regnet uteblir.

Att vattna en gräsmatta görs bäst med någon form av bevattningssystem som en vattenspridare. Det största misstaget folk gör är att vattna för ofta och för lite. I stället vill vi vattna mer och sällan så att gräsrötterna får leta sig djupt efter vattnet och bli starka och stadiga.

4.gödsla beroende på säsong

Att gödsla gräsmattan är ett utmärkt sätt att se till att gräset får all den näring den behöver för att växa och må bra. Beroende på säsong så bör vi dock använda olika typer av gödsel. På våren och tidig sommar så vill vi ha ett kväverikt gödsel som främjar tillväxt. På sensommaren och hösten vill vi dock undvika kväve som försämrar gräsets motståndskraft mot kylan.

Har du en gräsmatta med mycket mossa så finns det också gräsgödsel som motarbetar mossan samtidigt som det främjar gräsmattan. Det kan vara värt att ta en titt på.

5.Klippa gräsmattan ofta

Det bästa sättet att tillföra näring till gräsmattan är helt enkelt att klippa den och låta gräsresterna ligga. Det är därför som robotgräsklippare är ett mycket bra alternativ då dom klipper gräset hela tiden innan det har hunnit bli för långt.

Klipper du för hand så är det bra att göra det så ofta som du har tid till. Många moderna gräsklippare har även bioklippning vilket innebär att gräset klipps flera gånger för att dels se bättre ut när det ligger kvar, dels för att det går snabbare för gräset att plocka upp näringen.

6. Trimma gräs som är svårt att nå för gräsklipparen

En grästrimmer som använts för att trimma gräs

Det kommer alltid finnas områden som är svåra för en gräsklippare att nå eller som helt enkelt har hunnit bli för långt. Då är det i stället dags att trimma gräset vilket görs med en grästrimmer. Det görs med fördel där det även är svårt att klippa med precision som runt rabatter eller huskanten.

7.Bekämpa ogräs och mossa genom hela året

Ogräs kommer alltid att dyka upp i gräset. Det finns olika sorters ogräs och vissa av dom kommer som fröer med vinden. Men en hälsosam och tät gräsmatta har en viss motståndskraft mot att låta ogräset slå rot.

Oavsett så är det viktigt att arbeta mot ogräset genom hela året. Genom att regelbundet rensa ogräs så låter vi dom inte go i blom och fröa av sig vilket leder till än mer ogräs. Och även rotogräs bör plockas regelbundet så att de inte hinner få blad och samla mer energi.

Så rensar du ogräs regelbundet kommer du i slutändan få mindre jobb att göra samt en finare gräsmatta.

Lämna en kommentar