Det du behöver veta om att gödsla gräsmattan

Precis som all växtlighet spå behöver en välmående gräsmatta god tillgång till näring. Detta innebär att vi med jämna mellanrum behöver gödsla gräsmattan då näringen över tid försvinner om vi exempelvis klipper gräsmattan och samlar upp gräsklippet.

Gräset som vi har i våra gräsmattor är generellt sätt väldigt tåligt men det är förmodligen också den växt som utsätts för mest slitage. Inte nog med att vi ständigt rör oss och går på gräset så klipper vi även ner det regelbundet. Det innebär att gräset behöver bra förutsättningar för att återhämta sig och där är näring och vatten en väldigt central del.

Det behöver din gräsmatta

En gräsmattas stora behov är främst kväve. Kväve är ett av växtrikets viktigaste näringsämnen och är framför allt till för växternas tillväxtstadie där de växer till sig och bildar blad. Och då vi inte har något intresse av att gräset ska gå i blom så är det just kväve vi vill ha då vårt enda mål är en fin och grön gräsmatta.

Rätt gödsel för rätt tid

En nackdel med kväve är dock att det försämrar förutsättningen för växter att klara vintern. Därför vill vi under sensommaren inte tillföra med kväve utan i stället fokusera på ett PK-gödsel som består av fosfor (P) och kalium (K). Det hjälper gräset att få starka rötter och klara av kylan bättre.

Så normalt sett så behövs det två olika gödsel för gräsmattan om man vill gödsla under hela säsongen. Jag kan själv erkänna att jag för det mesta skippar att gödsla under årets andra halva utan främst tillsätter kväve på våren.

Välja rätt gödsel

Det finns väldigt många olika typer av gödsel och tillverkarna gör vad de kan för att försöka sälja på oss just deras märken. Men kort och gott så är det inte värt att fundera något extra på detta utan välj något med ett bra pris. På våren vill du ha ett vanligt gräs gödsel som innehåller kväve. Och på hösten eller sensommaren så vill du ha något utan kväve som kallas gör PK-gödsel eller höstgödsel.

Har man vissa bekymmer i sin trädgård som exempelvis mycket mossa eller ogräs så kan det vara värt att tänka lite extra på vilken typ av gödsel du använder. Mossa tycker om skugga, sur och näringsfattig jord. Att då använda en väldigt innehållsrik gödsel som dessutom innehåller kalk så kan du få ett bra gödsel för gräsmattan som även hjälper dig att motarbeta mossa.

Gräsklipp är den bästa gödseln

Jag är en stark förespråkare att låta gräsklippet ligga kvar och få brytas ner på plats för att bli näring igen. Det är en stor anledning till att gräsmattor där robotgräsklippare används ofta är väldigt gröna och fina. Den regelbundna klippningen gör att gräsmattan får en konstant ström av ny näring.

Så även om du klipper gräsmattan för hand så tycker jag att du ska låta gräsklippet ligga för en fin gräsmatta. Det är lättar och mindre störande om man klipper ofta så att det inte blir så mycket gräsklipp per gång.

När ska man gödsla gräsmattan

Den bästa tidpunkten att gödsla gräsmattan är tidigt på våren när all eventuell snö är borta och värmen börjar komma åter och gräsmattan har börjat torka upp. För mig här nere i Skåne så brukar jag se till att gödsla i slutet av mars eller början av april så att gräset har god tillgång till näring när det väl börjar växa till sig sen. Bor du längre upp i landet så får du helt enkelt vänta lite längre.

Därefter så går det bra att upprepa gödslandet upp till ungefär 3–5 gånger per år. Jag själv brukar dock bara göra det en gång på våren och en gång inför vintern. Men sen använder jag mig också av en robotgräsklippare som hela tiden klipper ner och återför näring till rötterna. Om du precis har luftat en gräsmatta så är det även en bra tid att tillföra näring då det sliter hårt på gräset som behöver extra styrka för att återhämta sig.

Jag brukar göra min sista gödsling med PK-gödsel någon gång i augusti efter min semester. Men det går att göra en bit in på hösten också lite beroende på hur temperaturen ser ut. Det här året har exempelvis gräset vuxit en bra bit in i oktober och så länge det växer tar de också upp näring.

Det viktigaste när du gödslar är dock att du gör det i samband med regn eller bevattning. Gödseln är tort och det är först med vatten som det löses upp och rinner ner till rötterna.

Så gödslar du på bästa sätt

En klassiker är att ha en påse med gödsel nära till hands och sedan bara gå och kasta ut det med handen. Men det blir sällan speciellt bra resultat utan oftast så blir det ojämnt så att vissa ställen får alldeles för mycket medan andra delar blir helt utan.

Så använd dig i stället av en spridarvagn. Dom kommer i flera olika utföranden men även de allra simplaste som bara släpper gödseln rakt ner i gräsmattan. Det finns även spridarvagnar som kastar ut kornen så att du täcker ett större yta.

Men med en spridarvagn kan du enkelt ställa in hur mycket gödsel som ska sippra ut över en yta så att du får en jämn och bra spridning som täcker hela gräsmattan.

Vanliga frågor?

När är det bäst att gödsla gräsmattan?

Den bästa tiden att gödsla gräsmattan på våren när gräsmattan har börjat torka upp. Då är det snart dags för gräsmattan att börja växa kraftigt och behöver all näring den kan få. Det går bra att gödsla med vanlig gödsel fram till slutet av juli. Sen bör du dock avstå eller använda dig av en höstgödsel utan kväve.

Vad är bäst att gödsla gräsmattan med?

En frisk gräsmatta behöver mycket kväve för att växa kraftigt. Så det viktigaste är att använda sig av en gödsel som är rikt på detta. Det finns gott om alternativ på marknaden och jag tycker att billiga produkter duger utmärkt

Kan man övergödsla gräsmattan?

Det är inte direkt skadligt för gräsmattan att få för mycket gödsel. Det leder till att den växer lite väl bra och behöver klippas oftare samt att en hel del näring går förlorad när den försvinner ner djupare i marken där gräset inte kan nå den. Vid riktigt mycket gödsel så kan det bränna gräset. Se till att vattna platsen ordentligt så att kvävet späds ut.

Lämna en kommentar