Så vattnar du din gräsmatta på rätt sätt

Vi brukar säga att vatten är nyckeln till allt liv. Och det gäller även din gräsmatta då vatten är den absolut viktigaste delen för att hålla den frisk och vacker. Vissa år har vi riktigt tur så att vädret ger oss optimala förutsättningar med både sol och regn. Men ofta så hamnar vi i längre perioder av torka då vi själva måste se till att vattna gräsmattan för att ge den tillräckligt med vatten för att växa

När ska jag vattna gräsmattan?

Jag fick lära mig att den bästa tiden att vattna gräsmattan på är på morgonen. Och hinner man inte det så är sen eftermiddag att föredra. Det viktigaste här är att undvika att vattna i direkt solljus. Dels då en stor del av vattnet helt enkelt avdunstar och alltså inte når rötterna. Den andra anledningen är att vattendroppar kan ha en förstoringsglasliknande effekt som kan koncentrera solljuset så att bladen bränns.

För att avgöra om det behövs vattnas överhuvudtaget så får vi hålla lite koll på vädret och temperaturerna. Under sommaren, ungefär maj till augusti, som är den starkaste växtperioden så kan du utgå från att gräsmattan behöver ungefär 25 mm vatten i veckan. Så regnar det inte alls så behöver vi se till att förse gräset med allt vatten. Annars kompletterar vi bara med mellanskillnaden.

Viktigt att komma ihåg är dock att inte vattna om det är bevattningsförbud. En fin gräsmatta är trevligt att ha men absolut inte nödvändigt. Så lyssna på länsstyrelsen och respektera deras beslut. Detta gäller om du har kommunalt vatten. Men är det generell vattenbrist så är det oftast värt att tänka på även om man har egen brunn.

En sak som man inte bör glömma är att det är värt att vattna lite extra om man precis har gödslat eller luftat gräsmattan. Vid gödsling så är det för att gödselns näring ska nå rötterna och vid luftning så har gräset blivit tufft behandlat och behöver all hjälp den kan få

Hur mycket ska jag vattna?

Det behövs ungefär 25 mm vatten per vecka för att vara på den säkra sidan av att gräset får all det vatten det behöver. Om du vattnar och är osäker så har jag fått lära mig att det ska vara fuktigt ungefär 20 cm ner i marken.

Ett tips här är att använda sig av en regnmätare en gång när du vattnar och räkna ut hur länge exempelvis en vattenspridare ska stå på ett och samma ställe.

Olika sätt att vattna gräsmattan på

Det finns flera olika sätt att vattna gräsmattan på och det viktigaste är att vi får en bra och jämn spridning på vattnet och att vi inte dränker gräsmattan. Detta kan vi uppnå på flera sätt och har man bara en liten plätt som ska vattnas så kan man göra det med en kanna likväl som något annat sätt.

Men för de flesta så är detta inte hållbart då man har en större gräsmatta än så och det är ingen av oss som vill spendera en hel dag med att vattna gräsmattan varje vecka. Men som tur är finns det väldigt effektiva och billiga sätt att lösa detta på.

Vattenspridare

Vattenspridare måste vara det absolut vanligaste sättet att vattna gräsmattan på. Du hittar det överallt i villakvarteren och de kommer i många utföranden. Men min erfarenhet är att även de billigare modellerna duger utmärkt och att man inte behöver tänka för mycket på val av modell såvida man inte har väldigt specifika behov.

Det är bara att sätta i gång vattenspridaren och sedan hitta på något annat att göra. Flytta sedan runt den i trädgården med jämna mellanrum för att se till så att alla ytor får vatten.

Bevattningssystem

vattna gräsmatta med ett bevattningssystem

Med den tekniska utvecklingen som skett så är det inte längre orimligt för en husägare att ha ett automatiskt bevattningssystem som sköter all bevattning åt dig. Allt från din gräsmatta till dina växter.

Den här typen av bevattning kommer i många olika utföranden och vi kan bland annat använda oss av sprinklers som på ett sätt liknar en vattenspridare eller enklare skare som droppslangar som vi lägger ut på marken där vattnet sedan sipprar ut.

Det här är dock en betydligt större kostnad än exempelvis en vanlig vattenspridare men det går å andra sidan att göra helt automatiskt så att vi inte behöver tänka på det alls.

Munstycke

Det enklaste sättet att vattna gräsmattan på för dig med lite mindre yta är ändå att göra det med ett munstycke. Det finns idag flera olika sorters munstycken vi kan sätta på en vattenslang så välj något som ger mindre strålar så klarar sig gräset bättre.

Det är även något som vi enkelt kan kombinera med en vattenspridare om det är så att den har svårt att nå vissa ytor.

Vanliga frågor

Hur lång tid ska man vattna gräsmattan?

Hur länge man ska vattna beror på vilken typ av vattenspridare eller system man använder. Sätt upp en regnmätare och ta tid för att se hur lång tid det tar att fylla ca 15 mm. Det är ungefär så länge du vill vattna och sedan göra det ungefär var 5 dag om det inte kommer något regn.

Hur mycket ska man vattna gräsmattan?

Gräsmattan behöver ungefär 25 mm regn i veckan. Så när jag vattnar så brukar jag satsa på vattna minst 15 mm och göra det var 5:e dag när det inte kommit något regn

Hur länge klarar sig gräs utan vatten?

Jag tror inte det finns något rätt svar på den här frågan Då det beror på hur den mår och hur djupa rötter den har. Men vid riktigt torra år så har min gräsmatta börjat gulna någon gång i slutet av juni så den klarar sig ändå ett rätt bra tag. Rekommendationen är att vattna ungefär var 5:e dag. Men det är inga problem om man råkar missa några gånger.

Lämna en kommentar