Lufta gräsmattan – Allt du behöver veta om vertikalskärning

En fin gräsmatta som är både grön och tät är något många husägare bara vågar drömma om. Och jag hör själv ofta dessa människor säga att de både gödslar och topdressar och vattnar regelbundet utan att nå någon större framgång och att gräsmattan ser trött och ledsen ut.

För mig var lösningen att vertikalskära gräsmattan eller lufta den som är det man faktiskt gör. Det tog mig ett bra tag att faktiskt komma till skott att göra det och jag måste säga att det har gjort en otroligt stor skillnad i hur gräsmattan både ser ut och känns.

Att lufta gräsmattan ger en hälsosam miljö att växa på

Anledningen till att vi vill lufta en gräsmatta är kort och gott syre. Gräset behöver som allt annat som växer syre. Dessutom så finns det mängder med bakterier och svampar i jorden som behöver syre för att bryta ner döda växtdelar och omvandla detta till näring åt gräset. Finns det inte någon tillgång till syre så kommer denna process i stället att bli en förruttnelseprocess där det bildas svavelgaser. Luftas då inte gräsmattan så är risken att det bildas ett lager av svart jord med svavelgaser som är en väldigt dålig miljö för gräsmattan att växa på.

Kompakt jord orsakar syrebrist

En gräsmatta som används och där folk går på kommer med tiden att pressas ihop och bli kompakt. Det är något som händer med alla gräsmattor men beror även på vilken typ av gräs du har och om vilken typ av jord det är. En lerjord packas till exempel ihop mycket mer och snabbare än en mulljord.

När jorden packas ihop så skapar det sämre möjligheter för gräset att växa då tillgången på framför allt syre och näring begränsas. Dessutom så kan du drabbas av att vattnet inte kan rinna undan ordentligt när det regnar kraftigt.

Då jorden packas mer där vi går och springer så är det ofta så att delar av trädgården som inte används så mycket ser mycket friskare ut än den där barn och djur rör sig mycket. Och det är inte bara på grund av slitage utan av min erfarenhet snarare att jorden packas snabbare där.

Våren är en bra tid att lufta gräsmattan på

Den bästa tiden att lufta gräsmattan är under den period när gräset växer som bäst. Det är i de allra flesta vall sent på våren eller tidigt på sommaren. Då gräset tar skada just när man luftar så är det viktigt att göra det när det är starkt och växer bra. Så undvik under torka om du inte har möjlighet att vattna ordentligt och regelbundet.

Jag fick rekommendationen att lufta gräsmattan efter att den har blivit klippt ett par gånger så att det finns näring redo för när den ska växa och fylla igen hålen som skapas.

Har du en väldigt kompakt gräsmatta och inte har luftat tidigare så kan man göra det en extra gång på tidig höst så ger du gräsmattan möjlighet att återhämta sig innan vintern kommer.

Så luftar du gräsmattan

Det finns flera sätt att lufta en gräsmatta på och jag har sett många kreativa lösningar hos folk som använder det dom har hemma. Exempelvis har jag sett folk använda sig av en kratta eller en grep som de sedan stiger på så att den går ner i marken och skapar hål. Detta är för mig ett utmärkt sätt att lufta gräsmattan om man har en förhållandevis liten yta att ta han om. Följande film från Robin Hedström visar på ett bra sätt hur du kan lufta med en grep

Det finns även billigare specialverktyg som spikskor som du helt enkelt går med över gräsmattan med ett par centimeter långa spikar undertill. Även hålpipor är populära och gan väl enklast jämföras med att använda en grep ovan. Det är helt enkelt ett verktyg med en rad pipor man trycker ner i gräsmattan. Då fylls dessa pipor med jorden som du får med dig upp. Det är ett utmärkt sätt att om du har väldigt mycket lerjord då du kan fylla hålen som uppstår med exempelvis sand eller dressjord för att på sikt få en bättre gräsjord på sikt.

För dig med större gräsmatta så är det vanligare att använda en vertikalskärare och helt enkelt vertikalskära gräsmattan. Det finns både manuella och maskindrivna skärare och fungerar helt enkelt så att den har valsar som roterar och skär skåror i gräsmattan så att både luft och näring kan ta sig in. Det är även ett bra hjälpmedel för att bli av med mossa i gräsmattan då valsarna drar med sig detta också.

Så för att slippa gå och göra hål för hand över hela gräsmattan så blir det är det snarare som att gå med en vanlig gräsklippare men i stället för att klippa så luftas gräsmattan

Så vertikalskär du din gräsmatta

Att vertikalskära gräsmattan är inget svårt och nästan hur du än gör så kommer du att se resultat. Har du dock inte gjort det tidigare så rekommenderar jag ändå följande steg.

  1. Börja med att klippa gräsmattan. Du kan låta gräsklippet ligga kvar.
  2. Se till att gräsmattan inte är blöt. Vi vill vertikalskära en torr gräsmatta men den får inte vara uttorkad. Det är viktigt så att valsarna kan komma ner i jorden effektivt och separera gräsrötterna.
  3. Använd sedan vertikalskäraren över hela gräsmattan. Jag brukar gå i samma tempo som när jag använder en gräsklippare.
  4. Jag har sett folk rekommendera att gå över gräsmattan två gånger i olika riktningar. Jag rekommenderar att enbart gå i en riktning. Nästa gång du vertikalskär så tar du andra riktningen.
  5. Det kan bli en hel del material som rivs upp vid en vertikalskärning. Allt för mycket för gräsmattan att klara av. Så kratta bort detta och lägg med fördel på komposten.
  6. Om vädret bjuder på mycket sol och värme är det viktigt att du vattnar din gräsmatta efter vertikalskärningen. Vi har trots allt gjort skada på gräset och behöver ge den optimala förhållande för återhämtning.
  7. Vi behöver även gödsla gräsmattan för att tillföra näring. Extra viktigt då vi även krattar bort gräsklippet.

Jag tycker personligen att det är värt pengarna att skaffa sig en vertikalskärare om du har en normalstor gräsmatta. Då det inte är ett verktyg man använder allt för ofta så kan det även vara värt att gå ihop med grannar eller vänner.Inför mitt köp så gjorde jag en bäst i test av vertikalskärare som du gärna får använda för tips.

Vanliga frågor

Måste man lufta gräsmattan?

Man måste inte lufta gräsmattan och gräsmattan kommer att leva även om du inte gör det. Däremot så är det viktigt om du vill ha en stark och fin gräsmatta. Det hjälper nämligen gräset att få tillräckligt med syre och näring för att växa och stå emot både sjukdomar och skadedjur.

Hur ofta kan man lufta gräsmattan?

Rekommendationen är att lufta gräsmattan en gång om året gärna sent på våren eller tidigt på sommaren. Vid behov kan man göra en extra luftning tidigt på hösten. Mer än så bör man inte lufta gräsmattan då den behöver återhämta sig mellan gångerna.

Kan man lufta gräsmattan med en grep

Det går absolut att lufta gräsmattan med en grep men det kan bli en hel del jobb. Tryck ner greppen ett par centimeter i gräsmattan och vicka lite på greppen. Flytta sedan fram greppen ungefär 5 centimeter och upprepa. Det blir en hel del jobb om man vill lufta en stor gräsmatta.

Hur djupt ska man vertikalskära gräsmattan?

Jag har fått ett bra resultat med ett djup på mellan 0.5 – 1 cm på en frisk gräsmatta. Har du en skadad gräsmatta kan det vara bra att skära lite djupare ungefär ner till 2 cm. Men då är det även viktigt att toppdressa och stödså efteråt.

Är mossrivare och vertikalskärare samma sak?

Nej det är inte samma sak även om dom ofta kopplas ihop tillsammans och till viss del kan ge snarlika resultat. En mossrivare har vad som närmast kan beskrivas som små pinnar på rad som ska greppa tag i mossan och dra med den upp. En vertikalskärare har i stället valsar som skär hål upp till ett par cm ner i gräsmattan.

Lämna en kommentar