Klippa gräs: Så får du välklippt gräsmatta

Att klippa gräsmattan hör till den allra mest grundläggande skötseln för oss med en trädgård. Och kollar jag på tiden jag lagt på att ta hand om mina gräsmattor genom åren så kan jag nog lugnt säga att större delen av tiden har gått till att klippa gräset.

Men att få en vacker och välklippt gräsmatta är varken svårt eller jobbigt. Vill man kan vi förhållandevis enkelt och prisvärt lösa problemet genom att använda oss av en robotgräsklippare som gör jobbet åt oss och som automatiskt ser till att gräsmattan alltid är välklippt.  Oavsett om man väljer detta alternativ eller gör det för hand så finns det lite vi kan tänka på för att vara så snäll som möjligt mot gräset och få det bästa resultatet

Bästa tiden att klippa gräsmattan på

Det allmänna rådet är att undvika att klippa på regniga dagar eller då gräset är blött. Detta då vattnet tynger ner gräset vilket då blir lägre. Detta kan göra att gräset inte blir jämnt klippt eller får en annan klipplängd än den du avsett.

Men som gräsallergiker är detta inte något jag själv följer då blött gräs och regn är en fröjd att klippa i då jag inte får några besvär. Men det är då viktigt att vara försiktig och exempelvis inte gå på gräsmattan före du klipper då vår vikt trycker ner gräset som blir liggande ett bra tag. Så klipper du i regn är det viktigt att bara gå efter gräsklipparen så att den alltid har orört gräs där den klipper.

När det kommer till tidpunkten på dagen du klipper gräs så är det värt att tänka på dina grannar och inte klipper tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det är även snällt mot djur som kanske rör sig vid gryning och skymning och eventuellt inte hinner undan när du kommer med gräsklipparen.

Klipp regelbundet

För att få en riktigt fin gräsmatta så är det bra att klippa regelbundet. En till två gånger i veckan är en bra riktlinje om du vill ha en välskött gräsmatta. Detta är extra viktigt att göra mellan början av maj och slutet av juni då det är en väldig intensiv fas när gräset växer som mest.  Då kan det till och med vara bra att lägga in någon extra klippning per vecka om du vill ha en fin gräsmatta.

Nu har jag gått över till att använda mig av en robotgräsklippare som jag verkligen måste rekommendera. Att inte behöva göra jobbet själv men ändå alltid ha en fin och välklippt gräsmatta är en fröjd.

Rätt klipphöjd

Att välja en klipphöjd är inte alltid helt lätt. Väljer vi att klippa gräsmattan för kort så är den extra känslig för torka och solljus vilket kan göra att den blir svag och vi i stället drabbas av extra mycket ogräs.

Jag fick en gång tipset att inte klippa kortare än 4 cm så det är också där jag har lagt mig och det är en klipphöjd jag är nöjd med. Men ner mot 3 cm går också bra om man har koll på vädret och undviker att gräsmattan får torka ut.

Klipp inte för mycket på en gång

Det är viktigt att inte klippa av för mycket av gräset på en gång. Om det är så att du har glömt klippa någon vecka och det blivit alldeles för långt eller om det är första klippningen på året är det bra att vara försiktigt.

En bra regel att följa är ”tredjedelsregeln”. Det innebär att vi aldrig bör klippa mer än en tredje del av gräsmattan. Så har din gräsmatta blivit riktigt lång och nu är 10 cm så bör vi inte klippa av mer än 3 cm den här gången.

Vid nästa klipptillfälle så kan du använda dig av regeln igen och då klippa gräset ännu lite kortare. Detta upprepar vi tills vi har nått önskad gräslängd.

Låt gärna gräsklippet ligga kvar

Gräs innehåller väldigt mycket näringsämnen och framför allt så innehåller de näringsämnen som just gräs gillar. Klipper du regelbundet så blir inte gräsklippet så långt och jag tycker då det är utmärkt att låta gräsklippet ligga kvar. Då bryts det ner och ger mer näring till gräsmattan.

Om du väljer att plocka bort det så tar du även bort dessa näringsämnen. Då bör du tänka på att gödsla gräsmattan ett par gånger om året så att den får alla näringsämnen den behöver.

Längre gräs inför vintern

Jag fick lära mig att inför vintern så behöver gräset få bli lite längre för att lättare stå emot kylan och annan växtlighet som mossa. Det behöver inte vara mycket längre utan en klipphöjd på runt 5–6 cm är bra.

Låt nysått gräs växa till sig

En nysådd gräsmatta tar tid på sig att utveckla sitt rotsystem och få riktigt bra fäste. Det är därför viktigt att du låter en gräsmatta växa till sig innan du väljer att klippa den för första gången. Så vänta tills gräsmattan är runt 6–7 cm innan du klipper den första gången. Och då gäller även regeln om att inte klippa mer än max en tredjedel av gräsets längd vid varje klippning.

Gräsmattan blir sakta men säkert starkare och du kan gradvis gå ner till den klipplängd som du önskar. Då kan vi säkerställa att gräsmattan mår bra och att vi inte råkar ta död på gräset av misstag.

Val av gräsklippare

Det finns idag en mängd olika sorters gräsklippare i alla prisklasser. Har man en vanlig villatomt så klarar man sig bra med en vanlig gräsklippare som antingen är eldriven eller bensindriven. Men det är fortfarande ett jobb som måste göras. Vi har gjort en bäst i test av batteridrivna gräsklippare som du gärna får kolla på om du vill ha råd av sådana.

Robotgräsklipparna har blivit allt vanligare och man kan idag få en duglig modell för bara ett par tusenlappar. Jag kommer alltid rekommendera att gå den här vägen om man vill ha en fin gräsmatta. För det första så blir den alltid klippt regelbundet och det frigör väldigt mycket tid som man kan lägga på annat i trädgården.

Har man en väldigt stor trädgård så kostar dock robotgräsklipparna en bra slant. Vi fick lägga upp mot 20 000 och då var det ändå en av de billigare modellerna. Men jag måste ändå säga att det var värt varenda krona.

Vanliga frågor

Vilken tid är det okej att klippa gräset?

För gräsets skull spelar tiden när vi klipper det ingen roll. Men för att ta hänsyn till dina grannar och eventuella djur som rör sig vid gryning och skymning är dagtid att föredra.

Hur ska man klippa en gräsmatta?

Det finns tre bra regler att följa. Den första är att inte klippa mer än som mest 1/3 av gräsets längd per klippning. Den andra är att inte klippa gräset kortare än 3 cm. Detta för att skydda den mot sol och torka då gräsmattan blir extra känslig mot detta om den är kortklippt. Sist men inte minst. Klipp inte under torra perioder.

Kan man klippa gräset för kort?

Det går att klippa gräset för kort och gräsmattan blir då extra känslig för torka och ogräs. Klipp inte gräsmattan kortare än 3 cm och inte mer än som mest 1/3 av gräsets längd per klippning.

Kan man klippa gräset varje dag?

Mår gräsmattan frisk är det inga konstigheter att klippa den varje dag. Jag fick rekommendationen att låta den vila en dag i veckan så den skickar jag vidare.

Lämna en kommentar