Så ny gräsmatta – så lyckas du

En fin gräsmatta är något som de flesta villaägare önskar och anledningen till att man ska så en ny gräsmatta kan vara flera. Eventuellt har du en ny tomt eller så har du bestämt dig för att riva upp den gamla för att göra ett nytt försök.

Bästa tiden för att så en ny gräsmatta är under våren eller tidig höst. Jag skulle säga att det är lite enklare att lyckas om du väljer att så tidigt på hösten. Det är ofta lite svalare och regnigare så det är en lägre risk att gräset torkar och dör ut. Innan gräsmattan har tagit sig ordentligt så är det här den största risken för att misslyckas.

Väljer du att så på våren är det bra att vänta tills det har blivit över 10 grader ute.  Det är också vanligt att det tar lite längre tid för fröerna att gro då jordtemperaturen är lite lägre. Men på våren kommer ofta värmen snabbt och det är viktigt att se till att dina gräsfrön torka. Så det kan vara bra att ha en plan för att vattna gräsmattan innan du sätter i gång

Förberedelser innan du sår ny gräsmatta

Innan du börjar med att så en gräsmatta så är det väl värt tiden att göra förarbetet. Om inte jorden är direkt nylagd så är det viktigt att se till att rensa bort allt ogräs som har hunnit komma upp. När det sedan är dags att så gräset börjar du med att bearbeta jorden med en jordfräs. Det luckrar upp jorden och är extra viktigt om du har en hårt packad lerjord eller om det har kört mycket maskiner på tomten som gjort jorden extra hård.

Nästa steg är att göra marken riktigt bra för ditt nya gräs. Se till att grundgödsla med en gödsel som är rikt på kväve vilket gräset verkligen behöver. Ta sedan bort eventuella stenar och rötter och andra klumpar. Det kan vara bra att kratta till ytan om jordfräsen inte gjorde ytan jämn. Och en stund innan sådd så vattnar du så jorden blir fuktig en bra bit ner.

Val av gräsfrö

Det kan kännas onödigt komplicerat och att gräs bara är gräs. Men det finns väldigt många olika gräsfröblandningar som kommer att ge din gräsmatta olika egenskaper. När du ska välja gräsfrön så är det viktigt att ta reda på dina förutsättningar.

Det första är att ta reda på vilken typ av jordmån du har. Har du en mager och sandig jord eller en kompakt och lerig? Eller har du en fin mulljord med mycket näring? Det finns grässorter som passar bra för olika jordar

Om din gräsmatta ska användas till mycket spring och lek så är det viktigt att välja en gräsblandning som är slittålig. Oftast så klarar man sig bra på en generell gräsblandning men vet man om att det blir mycket aktivitet så är det bra att välja något som är anpassat för det.

Har du mycket träd runtomkring så är det bra att välja en grässort som gillar dessa förutsättningar. Annars är det stor risk att du kommer få en gräsmatta som har mycket mossa och det är inte roligt att kämpa mot.

Sist men inte minst så är det bra att tänka på hur den kommer klippas. Idag är det populärt med robotgräsklippare och dessa klipper väldigt regelbundet. Vissa grässorter gillar inte detta medan andra tycker det är kanon.

Har du bara tagit reda på dina förutsättningar så kan du enkelt få hjälp i valfri större trädgårdshandel. Det kan skilja en del i pris på olika varianter men det är oftast värt att gå på en som är anpassad för dina förutsättningar. Annars blir det bara mycket jobb med att hålla den vid liv och fri från andra växter.

Så ut frön

När du ska så dina frön så är det bra att göra det på en dag när det är vindstilla. Använd sedan helst en såmaskin eller spridarvagn så att du får en bra och jämn spridning.

Nu var det ett tag sedan jag sådde gräsmatta och då doserade jag helt enkelt enligt förpackningen och gick med såmaskinen. Jag har sett tips på att det är bra att ta halva mängden i en riktning och sedan gå igen med såmaskinen i en annan riktning vinkelrät mot den första. Detta för att gräsfrön exempelvis fastnar på någon liten kant så att det blir ränder utan gräs.

När detta är gjort så kan man försiktigt trycka ner gräsfröna mot marken med baksidan av en kratta. Detta är så att gräsfröna får kontakt med marken. Har du en väldigt stor yta som ska sås kan det vara bra att skaffa eller låna en trädgårdsvält eller gallervält som dom också heter.

Vattna din nysådda gräsmatta

Direkt efter nysådd är det bra att vattna igen. Det är viktigt att du ser till att jorden hålls fuktig den närmaste månaden för att gräset ska gro och få tid på sig att få rötter. Detta är extra viktigt på våren då värmen kan komma snabbt. När gräset väl har tagit sig går det att vattna gräsmattan som vanligt vilket brukar innebära ungefär var 5:e dag om det inte kommer något regn.

Första klippningen av gräsmattan

Det är viktigt att inte klippa gräset för tidigt utan vänta tills det är någonstans mellan 6–8 cm. Till en början är det även viktigt att inte klippa det för kort. En kortklippt gräsmatta kan vara väldigt fin men det är viktigare att vi se till att gräset får ordentligt fäste först.

Så se till att inte klippa kortare än 4 cm. Helst något längre än så.

Gödsla gräsmattan för bästa resultat

Gräset behöver all hjälp det kan få att växa ordentligt. Det är därför bra att gödsla gräsmattan regelbundet. Fram till och med sommaren är det bra att göra detta med en kväverik gödsel som verkligen hjälper gräset att växa. Därefter med en höstgödsel som undviker kväve då de kan göra gräset mer känsligt för frost och kyla.

Stödså – Så gräs på befintlig gräsmatta

Stödså är något vi gör för att täcka upp hål, luckor eller ytor där gräsmattan är gles. Precis som när vi sår en ny gräsmatta så är det bra att göra detta på vår eller tidig höst.

Om ytan du vill stödså på har hål så är det bra att börja med att toppdressa. Det innebär att vi fyller igen ytorna med dressjord som tillför näring och jämnar ut ytorna. Ta en kratta och se till att jorden fördelas jämnt.

Sen är det bara att så dina gräsfrön. Små ytor gör du enkelt genom att strö med handen men är det större ytor så är det bra att använda en såvagn. Vattna ytan ordentligt och håll den sedan fuktig i några veckor tills det nya gräset har fått slå rot.

Vanliga frågor

När är det bäst att så gräs?

Gräs sås med fördel på våren eller tidig höst. Om du gör det på våren är det extra viktigt att se till att hålla jorden fuktig då värmen kan komma snabbt och torka ut fröna.

Hur djupt ska gräsfrö sås?

Gräsfrön sås ovanpå jorden. Därefter så trycker du ner dom med en gallervält eller baksidan av en kratta så att de får kontakt med jorden. Du behöver inte trycka ner dom under jorden.

Kan man slänga ut gräsfrön på gräsmattan?

Ska du bara stödså så går det utmärkt att slänga ut dom för hand. Större ytor görs med fördel med en så- eller spridarvagn. Detta för att undvika att det blir alldeles för tätt på vissa ställen och glest eller obefintligt på andra.

Måste man täcka gräsfrön?

Nej gräsfrön behöver inte täckas. Däremot så bör man trycka lätt med baksidan av en kratta så att fröna får kontakt med jorden.

Lämna en kommentar