Trimma gräs med rätt teknik för ett bättre resultat

Oavsett om du har en stor eller liten gräsmatta så finns ofta behovet av att använda en grästrimmer för att trimma gräset där det är svårt att komma åt. Och i grund och botten så är det inte en maskin som är svår att använda. Men oavsett om du har gjort det många gånger förr eller är helt ny kan det vara värt att se över sin teknik för att få ett riktigt snyggt och bra resultat.

En modern grästrimmer kan användas på många sätt där en vanlig gräsklippare inte räcker till. Det kan handla om att klippa ner högt gräs, klippa gräs runt rabatter och byggnader där precision är viktigt eller för att få till snygga kanter utmed buskar och gångar. Det finns viss skillnad i arbetssätt beroende på vad du ska göra men grundtekniken är densamma.

Följ rotationsriktningen för bästa teknik

Det bästa sättet att använda grästrimmern på är att jobba sakta framåt i en halvmåne. Vi vill jobba med trimmern och då de flesta maskiner roterar motsols så jobbar vi från höger till vänster. Då hamnar det klippta gräset på den sidan som redan har blivit klippt vilket gör att vi enkelt får en blick över området som ska bearbetas.

Ge jämn gas

En sak som många gör fel och som jag aktivt måste tänka på är att hela tiden arbeta med full och jämn gas tills hela området är bearbetat. Det är enkelt att hamna i ett arbetssätt där man stötvis går fram med trimmern och bara gasar på precis över den lilla ytan man riktar in sig på. Det är dock inte speciellt bra för vare sig resultatet eller trimmern.

Låt trimmern göra jobbet

Ett vanligt misstag vi gör när vi ska trimma gräset är att vi går för snabbt fram. Vi tänker inte på att det bara är vid trimmertrådens yttersta kant som hastigheten är tillräckligt snabb för att effektivt kapa gräset. Så vill du ha ett riktigt jämnt resultat där inte enstaka strån står kvar efteråt så är det en bra idé att sakta ner dina rörelser.

Att klippa högt gräs

Högt gräs efter en tomatodling som sedan trimmades
Högt gräs efter en tomatodling i krukor. Robotgräsklipparen klarade inte av det så det fick bli ett jobb för trimmern

Högt gräs kan vara rätt tungt att bearbeta och ett bra sätt att ta sig an uppgiften är att göra det i två etapper. Första vändan så klipper du halva gräsets läng. Och på väg tillbaka så klipper du gräset i den höjd du önskar. När vi jobbar med mycket gräs är det extra noga att vi ser till att ha en bra teknik och låta trimmern jobba i full hastighet.

Klippa gräskanter med en trimmer

När vi vill kantklippa med en grästrimmer så kräver det att vi har en modell som har ett vinklingsbart huvud. Vi vinklar den då i 90 grader så att den klipper vertikalt i stället för horisontellt. Beroende på vilken modell du har så kan det finnas hjälpmedel som hjul och stödkant för att få en bra rak linje. I övrigt gäller reglerna om att låta trimmern jobba och ge jämnt med gas hela tiden.

Klippa i kraftig sluttning

För mig är det enklaste sättet att klippa i en sluttning att börja på den sida där du har mest utrymme och sedan klippa i horisontella längder där vi i stället för att klippa i en halvmåne som vi gör på plan mark så klipper vi hela längden för att sedan flytta oss framåt och ta nästa längd. Då får vi bara en lutning att förhålla oss till och vi kan sedan gå på den del av marken som redan blivit klippt.

Klippning av stora ytor

När du ska klippa stora ytor så är det bra att i förväg tänka ut ett mönster som du ska klippa efter och sedan följa det vanliga tillvägagångsättet med att röra dig framåt i en halvmåne. Ett tips här om du har en elektrisk grästrimmer är att ha två batteri så att du kan växla och alltid låta en stå på laddning.

Val av grästrimmer

Det är stor skillnad i både pris och funktioner på grästrimmer. Idag är nästan alla batteridrivna men äldre modeller finns även i både sladd och bensinversion. Tänk efter om du behöver ha ett vridbart huvud för kantklippning. Jag har gjort en bäst i test jämförelse av grästrimmers som du kan ta del av.

Om du ska klippa eller röja större ytor som kanske innehåller blandad växtlighet som inte enbart är gräs kan det vara värt att investera i en röjsåg. Dessa är ofta bensindrivna och passar bra för stora områden.

Lämna en kommentar