Året började med en flytt till nytt hus och tomt där gräsmattan på över 2000 kvm var betydligt större än någon vi haft tidigare. Vi kom snabbt fram till att vi inte ville klippa detta för hand utan att det var dags att skaffa sig en robotgräsklippare. Efter många om och men så föll valet på en Honda Miimo 520. Så efter att ha använt den en säsong tycker jag att det är dags för en liten recension.
Att välja robotgräsklippare är inte lätt då det kan vara en ganska stor kostnad. Framför allt om man har en stor tomt där budgetalternativen är få. När jag gjorde en bäst i test jämförelse av robotgräsklippare för större tomter så blev det en Honda Miimo 520. Alternativen för stora trädgårdar är inte många och just Honda låg bra många tusenlappar under konkurrenterna. Visserligen så saknades en del häftig och användbar funktionalitet vilket jag kommer till senare. Men när det kommer till att effektivt klippa gräsmattan så måste jag säga att den har gjort ett utmärkt jobb. Så på det stora hela är vi mycket nöjda.
Installation av Miimo 520 robotgräsklippare
Miimo 520 använder sig av en slinga för att navigera och med en stor och åbäkig tomt så valde vi att betala för en installation. Då inkluderades även att den ställdes in i klippzoner och med klipptider redan inprogrammerade.
Men med det sagt så har jag själv dels plockat isär kablar och laddstation när jag förberedde robotgräsklipparen för vinterförvaring och då även testat att sätta ihop det igen. Och det jag vill påstå är att det är främst slingan som är lite jobbig att få på plats. Både laddstation och robot är lätt att ställa in och få igång.
Navigationen på robotgräsklipparens meny är enkel att förstå och att ändra exempelvis klipptid är inte svårt. Likaså att ändra klippzoner eller andra inställningar är lätt att göra. Framför allt om man har manualen framför sig.
Effektiv och stadig klippning
Jag som tidigare haft billigare och enklare robotgräsklippare för mindre tomter väntade mig att även mindre hinder skulle vara problematiska. Men Miimo 520 klarar de flesta hinder vi har i vår trädgård bra. Mindre grenar var oftast inga problem utan antingen så upptäktes dessa som hinnder och gräsklipparen backade undan eller så körde den över dem och de klipptes sönder. Några enstaka gånger så lyckades de ligga så att de lyfte upp roboten vid hjulet vilket fick den att stanna.
Sorkhögar är också något som förekommer rätt ofta på vår tomt och då särskilt på våren. Men dessa var sällan ett problem utan noterades som hinder och den tog sig runt. Med lite oflyt så hände det en gång att ena hjulet gled av en hög och den blev ståendes.
Så med en tomt på över 2000 kvm var det absolut inga problem att ha en jämn gräsmatta hela säsongen. Tomten är full av små hinder som runda rabatter och pallkragar samt diverse träd och trädäck. Nu säger visserligen specifikationen att den ska klara upp till 3000 kvm så det är kanske inte så konstigt.
Fallfrukt var ingen höjdare
Det var dock ett hinder som inte gick vidare bra för får robot och det var frukt från äppelträden. Vi har tre äppelträd på tomten så när hösten kommer och dessa började falla ner så blev det regelbundna stopp som var tvungen att tas om hand.
Det var vanligt att roboten inte kände av frukten och att ena hjulet lyfte från marken. Den försökte ofta då att backa undan för att komma ner igen. Men då marken var blöt och fuktig så blev det mest spår i marken av det andra hjulet. Så lösningen var att varje morgon ge sig ut och plocka upp all frukt.
Jag vet inte hur vanligt det är att gräsklippare klarar av fallfrukt av äppelstorlek men det var i vart fall det enda hindret som den här modellen inte klarade av över huvud taget.
Funktionalitet som hade varit trevlig
Även fast det är en robotgräsklippare som kostar strax under 20k så är det sparsamt med funktionalitet utöver själva gräsklipparen. Nu är den fortfarande relativt billig i förhållande till konkurrenterna men även billigare gräsklippare för normalstora trädgårdar har tillgång till exempelvis en telefonapp som visar när den har stannat.
Just att kunna se om gräsklipparen har stannat när man inte är hemma har varit den största nackdelen för mig med den här modellen. Jag vill kunna veta om jag kan stanna ett par extra dagar när jag varit borta eller om jag behöver åka hem för att se till att gräsklipparen går.
Den största anledningen till att det blev en robotgräsklippare för oss var just att hela tiden ha en välklippt gräsmatta. Så då vill jag veta att det faktiskt är så det är. Helst utan att behöva vara på platts för att kolla.
I övrigt tycker jag att Hondans enkelhet är en stor fördel. Det känns som att man inte betalar för massa extra saker som inte behövs. Det är trots allt en välklippt gräsmatta som är målet och inget annat.
Sammanfattning
Det är en stor investering att köpa en robotgräsklippare och det är inte helt lätt att navigera marknaden. Det är alltid bara någon tusenlapp extra för att få en lite bättre modell och snart är man i en helt annan prisklass. Jag hade kollat upp en hel del modeller och i slutändan blev det en Miimo 520 i mångt och mycket på rekommendation av vänner som hade Hondas robotgräsklippare
Jag tycker att Honda Miimo 520 har varit värd varenda krona trots sin prisklass. Jag hade inte velat klippa gräsmattan som vi har regelbundet och att den här gräsklipparen har kört på relativt ohindrat har varit väldigt skönt. Om det är den bästa robotgräsklipparen i sin prisklass eller ej är svårt att avgöra. Men jag är i vart fall mycket nöjd. Det enda klagomålet är att jag inte kan se om den stannat via telefonen.