4 lätta och roliga kryddor att odla

Att odla sina egna kryddor är väldigt roligt. Dels så går det oftast relativt fort att få upp en planta som tar sig, dels så går det att använda i både matlagning och drinkar. Sen skadar det inte att många av våra vanligaste kryddor är lätta att odla och inte kräver konstant uppmärksamhet.

Vi kan alltså med en förhållandevis liten insats skapa oss vår egen lilla kryddträdgård. För mig har det gjort väldigt stor skillnad för min matlagning då jag tycker det har blivit roligare när jag får använda det jag har odlat själv.

Det spelar ingen roll om du har en stor trädgård med mycket plats eller om det bara är i ett fönster i en lägenhet. Alla kan lyckas med att odla några kryddor. Nedan listar jag 4 kryddor som jag tycker är både lätta och roliga att odla.

Basilika

Odla basilika är enkelt i både kruka och hydroponiskt

Basilika är förmodligen den vanligaste och lättaste kryddan att odla. Det är oftast den som ingår i startpaket eller liknande och i mitt fall brukar den överleva även om jag glömmer bort den en vecka. Det gör den utmärkt för dig som vill få en bra start med din odling. Och tar du hand om den så kan du få en stor fin basilika som passar utmärkt att ha i närheten av köket. Redan inom en månad kan du ha en planta som är så pass stor att du kan använda delar av en i din matlagning.

Timjan

Att odla timjan är både enkelt och roligt. Här en kruka med egenodlad timjan

Timjan har varit ett vanligt inslag i svenska kryddträdgårdar i hundratals år. Även om den ursprungligen kommer från medelhavsområdet så fungerar den utmärkt att odla i vårt klimat.

Det är en väldigt vanlig krydda att använda torkad men jag måste ändå slå ett slag för att odla den själv och använda den färsk i din matlagning. Det är en otrolig skillnad och det är dessutom en väldigt trevlig liten växt att kolla på.

Att odla timjan är inte svårt. Jag jämför den nästan med basilika då den är rätt tålig så länge som den får god tillgång till ljus. Då är inte perioder av torka något problem så även om du glömmer vattningen någon gång så klarar sig växten.

Mynta

Odla mynta kan man göra både inne och ute

Mynta är idag kanske mest känd som en ingrediens i vissa populära drinkar och drycker men gör sig även väldigt bra i matlagning. Dessutom så har den en väldigt fräsch doft och passar bra i närheten till köket.

Att odla mynta är väldigt enkelt. Ibland nästan lite för enkelt. Var väldigt försiktig med var du odlar den då den har en stark tendens att sprida sig. Därför bör du odla den i kruka och exempelvis inte i ett friland. Jag har själv en mynta i en pallkrage som jag får lägga många timmar på varje år för att begränsa dess spridning. Så för mig har den snarare blivit ett ogräs än en trevlig krydda att ha till maten.

Persilja

Odla persilja är något alla kan göra. Bilden visar en ordentlig persiljeodling

Att odla persilja kan ta sin tid. Framför allt om du väljer att göra det från frö då de har en väldigt lång grotid. Det kan ta upp till en månad innan någonting händer vilket gör att många tappar tron och slänger fröet innan det hunnit gro.

Men för den som är uthållig eller som väljer att ta den snabba vägen med sticklingar så är det väl värt mödan. Persilja är en mycket trevlig ört att odla som passar väl i mängder med maträtter och olika slag.

Även om det tar lite tid för den att komma i gång så är det en rätt lätt krydda att odla. Testa gärna någon rolig och udda variant.

Odla kryddor inomhus

Jag vill påstå att det lättaste sättet att odla kryddor på är att göra det inomhus. Vi kan då kontrollera alla de variabler som behövs för att få våra plantor att må bra och växa sig starka. Och vi kan hålla dom separerade så att varje planta får precis det dem behöver.

Det vanligaste problemet för mig när jag har mina kryddor inomhus är att de inte får tillräckligt med ljus. Så under stora delar av året så använder jag mig av extra belysning trots att dom står i ett fönster med söderläge. Ett vanligt sätt att se om de inte får tillräckligt med ljus är att växterna sträcker på sig där de blir väldigt långa och rangliga.

Annars är det nästan som vilka växter som helst. Kolla skötselrådet för den specifika kryddan och följ dessa. Oftast innebär det växtnäring någon gång i veckan och att inte låta dom stå i vatten.

Odla kryddor i hydroponisk odling

Jag tycker det är väldigt rolig att odla i vatten vilket är precis det som hydroponisk odling innebär. Och just kryddor passar precis som sallad utmärkt att odla på detta sätt. För dig som dessutom är rätt dålig på att komma ihåg att vattna regelbundet så kan det här vara en väldigt bra lösning.

Många kryddor passar bra att odla tillsammans så ha du exempelvis en Harvy så kan du enkelt odla tre olika kryddor samtidigt. Ett tips dock kan vara att kolla upp lite hur snabbt olika kryddor växer. Sår du exempelvis persilja och basilika från frön så kommer basilikan vara betydligt större när persiljan börjar gro. Det gör att den kan få svårt att få ljus. Även näringen kan bli lite skev om basilikan suger upp väldigt mycket av den så att det blir lite obalans.

Så välj kryddor och växter som växer ungefär lika snabbt och som har liknande behov. Då blir det betydligt lättare att lyckas med din hydroponiska odling.

Odla kryddor utomhus

Många av våra vanligaste kryddor går utmärkt att odla utomhus. Bor du i de nordligaste delarna så kan vissa örter vara lite svårare att lyckas med. Framför allt övervintringen om de är perenner. Men odlar du i en kruka så går det bra att ta in den eller ställa den i ett garage eller liknande där det inte blir riktigt lika kallt.

Annars så är en kryddträdgård ett väldigt trevligt inslag och något som alla kan lyckas med. Ett viktigt tips här är att hålla koll på de olika växternas beteende då exempelvis mynta gör sig mycket dåligt i en pallkrage då de sprider sig väldigt snabbt och ta över så att dina andra växter inte har en chans.

Om du försår växterna inomhus för att sedan plantera ut dom så är det viktigt att du vänjer dom vid utomhusklimatet innan du planterar ut dom på heltid. Låt dom stå utomhus i skugga ett par timmar om dagen och öka sedan succesivt innan du låter dom stå ute.

Vanliga frågor

Vilka kryddor kan man odla ihop?

Dom flesta kryddor går att odla ihop. Många av våra vanliga örter klarar sig utmärkt i det svenska klimatet och kan med fördel dela plats. Däremot växter likt mynta som sprider sig via rotlöpare kan vara bra att hålla separerade i egen kruka.

Vilka kryddor är lättodlade?

De flesta kryddorna du kan hitta fröer av här i Sverige är lätta att odla och är väl anpassade för vårt klimat. De fyra jag har nämnt i den här artikeln är basilika, timjan, mynta och persilja vilket alla är kryddor som jag upplever som enkla att odla. Om du bara vill testa en och ha störst chans att lyckas tycker jag att basilika är ett bra val att börja med.

Lämna en kommentar