För mig är basilikan en självklar ört att ha hemma. Den är enkel och lättskött att odla och passar därför utmärkt för dig som är nybörjare. Sen skadar det inte att den är väldigt god och passar i en mängd olika maträtter. Den är också väldigt fin att ha stående i ett fönster där det bara är att plocka efter behov.
För dig som gärna odlar egna kryddor så tycker jag inte att man ska glömma bort basilikan. Den kan ibland upplevas som tråkig då den ofta ingår i olika odlingskit för nybörjare just för att den är så enkel att odla. Men det finns en stor variation av basilikor så jag rekommenderar verkligen att leta runt efter spännande sorter.
Odla basilika i kruka
Att odla basilika i kruka är ett lätt och enkelt sätt att komma i gång med din odling. Till att börja med är det viktigt att se till att du har en bra och ljus plats att ställa din kruka på. Basilikan älskar ljus, värme samt vatten så en bra plats är viktigt.
Det vanligaste sättet att starta en basilika på är ifrån frö. Så nedan går jag igenom steg för steg vad du behöver göra för att få en riktigt fin och stor basilika. Om du börjar från en stickling kan du hoppa till steg 4 efter att du har planterat den i jord.
- Fyll en kruka med jord. Helt vanlig planteringsjord går bra och vill man så kan man lägga ett lager såjord på toppen men det är absolut inte nödvändigt. Se till att vattna igenom jorden ordentligt och låt överskottsvattnet rinna av. Så ett eller flera frön beroende om du vill ha en stor planta eller flera små. Jag brukar endast så ett frö för att i slutändan ha en stor och buskig basilika.
- Ställ din kruka på en ljus och varm plats. Exempelvis i ett fönster i söderläge. Lägg plastfolie över krukan så att det blir som ett litet växthus där fukten och värmen hålls kvar. Detta gör att du förmodligen inte heller behöver vattna så ofta. Om jorden ser ut att torka upp är det bara att lyfta på plasten och spraya lite vatten tills den är fuktig igen.
- När basilikan har fått rot och skotten kommer upp några centimeter så kan du ta bort plasten och låta dom stå kvar på samma ljusa plats.
- Se till att vattna regelbundet. Basilika gillar fuktig jord men dom ska aldrig stå i vatten. Det är därför bättre att vattna mindre men ofta. Med det sagt så är basilikan inte jättekänslig så du behöver inte vara orolig om det inte blir perfekt
- Beroende på årstid och var du bor i landet så kan du behöva ta hjälp av växtbelysning. Det märker du framför allt om basilikan börjar sträcka på sig så att den blir lång och ranglig.
- När basilikan blivit lite större från ungefär 6 cm så kan du börja tillföra lite flytande växtnäring när du vattnar.
- Om du vill ha en buskig basilika så klipper du av stjälken över varje bladpar när den växer. Då delar den sig i två där och efter ett tag så får du en yvig och stor basilika.
Odla basilika i hydroponisk odling
Basilika fungerar utmärkt att odla hydroponiskt och kommer ofta med i startkit som Harvy just för att den är så enkel att lyckas med. Det är ett utmärkt sätt för dig som inte känner att du orkar vattna hela tiden och vi kan enkelt se över den en gång varannan vecka utan att den mår dåligt.
I bilden bredvid så har jag gjort min egen hydroponiska odling av en petflaska som jag sedan sått just basilika i. Det du behöver tänka på är att ditt odlingsmedium hålls fuktigt till dess att plantan har fått rötter som når vattnet. Annars är det precis som när vi odlar i en kruka ljuset som är viktigt.
Om du odlar vintertid eller märker att din planta börjar sträcka på sig och bli lång och ranglig så behöver du förse den med extra belysning. I övrigt så är det samma skötselråd som när vi odlar i jord som gäller. Beskär den ovanför bladpar i takt med att den växer för att få den att dela sig och bli buskig.
Skörda basilika
När vi skördar basilika så gör vi det uppifrån. Klipp av ovanför ett bladpar så kommer där att bildas två nya stjälkar. På så vis kan du i takt med att du skördar få en basilika som blir buskigare och ger mer blad.
Så till en början så blir inte skörden så stor. Men i takt med att plantan växer så kan vi få en allt större skörd. Tycker du att den blir lite väl buskig så tar du bara och klipper över ett lägre bladpar.
Genom att skörda på det här sättet så hindrar vi också plantan från att gå i blom vilket oftast inte är önskvärt när vi odlar för att använda den i maten.
Om du får mer basilika än du kan göra av med så går det utmärkt att antingen torka och använda senare eller skära upp i större bitar och frysa in. Båda sätten gör sig bra i maten även om helt färska så klart är att föredra.
Ta stickling från basilika
Vill man få en snabbstart på sin odling eller helt enkelt bara vill få fler plantor så går det utmärkt att ta sticklingar från basilika. Min egen uppfattning är att överlevnadsgraden mycket hög och bortsett från ett par missöden första gången så lyckas det numera varje gång.
Och detta går lika bra att göra från en basilika som du har köpt i affären som det gör med basilika som du själv sått från för. För att ta en stickling så gör du enligt följande:
- Hitta ett bra skott med minst två bladpar och klipp sedan ett par centimeter under det nedre paret.
- Om det är mer än två bladpar så klipper du av stjälken över det andra bladparet.Klipp eller dra sedan av bladen på det nedre bladparet så att vi har en stickling på mellan 5-10 cm med ett par blad på toppen.
- Ställ sedan sticklingen i ett glas med vatten så att större delen av stjälken är under vatten men absolut inga blad.
- Byt vatten ungefär var tredje dag till dess att du har fått fina rötter på din stickling
- Flytta nu över till en kruka med fuktig jord eller sätt ner i din hydroponiska odling.
Vanliga frågor
Hur sköter man en basilika planta?
Basilika gillar fukt, värme och ljus. Så om du odlar i en kruka så se till att vattna ofta. Dock inte så att den blir stående i vatten. Hitta sedan en plats med mycket ljus alternativt använd dig utav växtbelysning.
Hur tar man skott från basilika?
Klipp av ett skott med två bladpar. Klipp eller dra bort det nedersta paret och ställ stjälken i vatten. Byt vatten ofta och efter ungefär två veckor när stjälkarna har fått ordentliga rötter så kan du plantera om dom i en kruka eller hydroponisk odling.
Hur ofta behöver man vattna basilika?
Basilika gillar fuktig jord. Det innebär att du på sommaren kan behöva vattna så ofta som varannan dag och vintertid kanske var 4–5 dag. Se till att den inte står i vatten bara.
Hur lång tid tar det att odla basilika?
Det tar någonstans mellan 5–15 dagar för basilikan att gro. Och efter ytterligare ca 30 dagar så är den redo för en första skörd. Om du tar hand om den så kan den sen ge dig skörd ett bra tag framöver.