Odla egen mynta

Mynta är en väldigt populär ört både som krydda i matlagningen och som ett uppfriskande inslag i drinkar. Det gör den till en utmärkt växt att odla och det är dessutom en växt som är väldigt lätt att lyckas med.

Mynta finns i en stor mängd olika sorter som har väldigt olika egenskaper när det kommer till smak och doft. Exempelvis är chokladmynta en sort som passar mindre bra i matlagning men som gör sig väldigt bra i te. Så beroende på vad du vill använda din mynta så kan det vara bra att kolla upp vad det är för sort.

Odla mynta inomhus

Om du odlar mynta inomhus så går det bra att göra året om. Det är en rätt tålig växt och klarar sig bra i både halvskugga och sol. Så såvida det inte är vintertid så brukar dom klara sig bra i ett vanligt fönster. Annars kan du med fördel använda dig av en lättare växtbelysning.

Myntan trivs bra i väldränerad men fuktig och näringsrik jord. Den kommer dock överleva även om det blir torrt mellan åt. Om du odlar i en hydroponisk odling så sköter sig myntan i mångt och mycket av sig själv. Se till att belysningen är god och att den får ordentligt med syre.

Odla mynta utomhus

Här vill jag lyfta ett varningens finger. Vi har mynta i en pallkrage som fanns där när vi flyttade in. Och den sprider sig bokstavligt talat som ogräs och tar gärna över hela ytan och även närliggande pallkragar. Den sprider sig främst via rotlöpare Så det blir ett ordentligt jobb att rensa bort.

Så om du ska så mynta utomhus så gör det helst i en kruka eller annan avgränsad odling så slipper du kämpa emot den i framtiden. Den klarar sig bra i de flesta miljöer men gillar sol eller halvskugga. Och gärna där jorden är rätt fuktig.

Ta sticklingar på mynta

Mynta är enkelt att ta sticklingar på och det är ett utmärkt sätt att få en extra snabb start på din mynta. Det spelar ingen roll vilken sort det är utan även mynta som du köpt i affären fungerarutmärkt att ta stickling på.

Börja med att klippa av en bit av myntan så att du får ca 5 cm av stammen som du kan sätta i vatten med ett bladpar eller två på toppen. Ställ sedan sticklingen ljust och byt vatten ungefär varannan eller var tredje dag. När sticklingen har fått ordentligt med rötter så är det bara att plantera om den i jord eller ner i en hydroponisk odling.

Odla mynta från frö

Att odla myntan från frö är inte speciellt komplicerat även om det tar lite längre tid än vid en stickling eller rotlöpare. Fröet gror bäst i en fuktig men väldränerad miljö. Se till att plantan får väl med ljus när den väl har börjat gro. Annars riskerar du att den blir lång och ranglig.

Vanliga frågor

Hur övervintrar man mynta?

I stora delar av landet så är det inga konstigheter att övervintra mynta utan den klarar sig själv. Har du en kruka så kan det vara bra att ställa den på en plats där den är lite mer skyddad från framför allt snö och riktigt kalla dagar.

Kan jag odla mynta i pallkrage?

Att odla mynta i pallkrage är något som jag inte rekommenderar. Myntan har en stor tendens att ta över hela pallkragen och även närliggande odlingar då den sprider sig snabbt och kraftigt via rotlöpare.

Lämna en kommentar