Odla egen Persilja

När det kommer till kryddor så är persilja en personlig favorit. Med sin fräscha och tydlig smak så passar den utmärkt i både sallad och många grytor. Men bäst av allt är att den lätt och rolig att odla.

Det finns mängder med olika sorters persilja men normalt sett så delas de in i de två grupperna krusbladig och slätbladig. När det kommer till skötsel så spelar det inte någon större roll vilken du väljer. Däremot kan både smak och utseende påverka och slätbladig brukar i mitt tycke ha en liten tydligare smak.

Men precis som med andra örter tycker jag det är roligt att prova lite udda sorter. Det går alltid att få tag i helt vanlig persilja i en butik. Därför är det roligare att både odla och bjuda på något mer unikt.

Att så persilja

Första gången jag odlade persilja trodde jag att misslyckandet var ett faktum när fröerna inte ens hade börjat gro efter en vecka. Men Persilja tar väldigt lång tid på sig att gro. Även under bra förhållande med varm fuktig jord kan det ta upp till en månad.

Så ha tålamod och se till att hålla jorden fuktig. Jag brukar sätta plastfolie över krukan eller pluggboxen efter att jag vattnat. Då hålls både värme och fukt inne och det är ytterst få frön som inte gror till slut.

Odla persilja i kruka

Bortsett från att det tar lång tid för frön att gro så är persilja en rätt lätt växt att odla. I kruka så går helt vanligt planteringsjord utmärkt. Persiljan gillar att plats för rötterna så se till att ha en kruka med ett djup på över 10 cm så kommer den trivas väl.

Utöver detta så är det ljus och näring som gäller. Om det inte är så att jag har ett fönster i söderläge under sommaren så ser jag alltid till att ha växtbelysning till min persilja. Annars tycker jag den har en tendens att bli lång och ranglig.

 Jag brukar tillföra lite näring vid varje vattning. Jag brukar vattna ungefär varannan eller var tredje dag när växten väl har tagit sig. Men viktigast här är att hålla koll på jorden när den börjar torka.

Odla persilja i vatten

Att odla i vatten i en hydroponisk odling är ett enkelt och effektivt sätt att odla persilja på för dig som kanske inte orkar se efter växten hela tiden. I min hydroponiska odling så ser jag över persiljan ungefär var 10:e dag då det är dags att fylla på med mer näring och vatten.

Se till att hälla ut den gamla näringen först då det annars finns risk att det blir obalans mellan ämnena över tid om vi inte byter ut allt vatten. Annars är det mycket ljus som gäller och med växtbelysning kan vi få en fin och stark persilja

Odla persilja från affär

För dig som inte vill vänta en månad på att ett frö ska gro och sen ytterligare ett par månader för skörd så går det att snabba upp ordentligt genom att köpa en kruka persilja i din närmaste butik för att sedan odla vidare ifrån. Det är både snabbt och enkelt att göra

  1. Börja med att klippa av persiljan precis ovanför de nedersta bladen. Detta kan du nu använda i din matlagning eller frysa in.
  2. Vattna igenom jorden och rötterna ordentligt
  3. Om den kommer i en kruka så kan du nu lyfta ut den ur krukan så att du har tillgång till Jorden och rötterna. Bryt försiktigt isär plantan i 3 eller fler delar
  4. Lägg ett par cm planteringsjord i botten av din nya kruka. Placera ut dina persiljadelar i krukan med bladen uppåt och fyll på med jord hela vägen upp till där stjälkarna börjar.
  5. Vattna ordentligt.

Nu är det bara att ta hand om den som vilken persilja som helst. Se till att den får gott om ljus och när du vattnar så gör du det med lite växtnäring i. Redan efter ett par veckor så kan du ha persilja som är redo att skördas.

Vanliga frågor

När ska man sätta persilja?

Om du odlar persilja inomhus så kan du sätta fröerna när som helst. Det enda du behöver tänka på är att dina växter får tillräckligt med ljus
Om du ska så utomhus så är det antingen mellan mars och juni som gäller för att dom ska växa samma år. Eller på hösten i oktober-november men då kommer dom börja växa först till våren när dom är redo.

Hur lång tid tar det för persilja att växa?

Persiljan är känd för att ta lång tid på sig att gro men den tar också ett par månader att växa till sig ordentligt. Så jag brukar räkna med minst tre månader innan jag kan börja skörda allt eftersom. Planerar du att skörda hela växten på en gång så är det nog ett par månader till.

Lämna en kommentar