Recension av Ryobi 3000W kompostkvarn

Jag insåg ganska snabbt när vi hade flyttat till vårt nya hus att med den här tomten så kommer en kompostkvarn vara välbehövd om jag vill ta vara på allt trädgårdsavfall. Så det fick bli att sätta sig ner och jämföra de modeller som var intressanta. Resultatet av detta hittar du i mitt inlägg ”Kompostkvarn bäst i test” och den modell som jag ansåg var bäst var alltså Ryobi 3000W kompostkvarn som jag alltså då köpte.

Nu har jag använt den här kompostkvarnen i en säsong så jag tycker det var dags att göra en liten recension av mina erfarenheter och om den levde upp till förväntningarna. Och kort och gott så är mitt svar att ja det gör den. Men precis som med allt annat så har den sina fördelar och nackdelar.

En kraftfull maskin

När jag letade efter kompostkvarn så var det ett måste att de skulle klara av även lite tjockare grenar. Och på den fronten måste jag säga att den här modellen från Ryobi gör det mycket bra. Inmatningshålet har en diameter på 45 mm och allt jag har stoppat i den har den tuggat sig igenom utan några helst problem. Nästan så att det inte märks av alls.

Inmatningshål för ryobi kompostkvarn
inmatningen passar grenar upp till 45 mm i diameter

Då den är självmatande är det mer eller mindre bara att stoppa ner de tjocka grenarna och sedan hålla balansen på dessa under tiden som kvarnen matar på. Färska grenar viker sig fint inåt medan torra grenar har en väldig tendens att slå otroligt mycket så där får man vara varsam så att man inte få några pinnar i ögonen.

Dessutom så måste jag säga att jag tycker att den är ganska tyst. Nu rekommenderar jag alltid att man har både ögon och hörselskydd när man använder maskiner. Men trots det så vill jag säga att det går att vistas runt om den utan att man upplever det som högljutt.

Enkel att sätta ihop och att använda

Kompostkvarnen kommer mer eller mindre färdig att använda. Det som behövdes skruva på var ben och hjul vilket inte var några svårigheter. Den kommer med en rätt tjock manual som jag måste erkänna att jag inte läst igenom. Vilket kan förklara vissa av mina problem med kvarnen nedan.

Knappsats på ryobi kompostkvarn
Knappsatsen är enkel att förstå

Men den kommer med enkla knappar som tydligt visar vad dom gör. På sidan så hittar vi ett reglage som vi kan skruva på för att föra valsarna närmare eller längre ifrån kanten för att justera hur flisandet blir.

Blandat resultat på mindre material

Efter att ha använt den en hel säsong nu så är jag över lag väldigt nöjd med hur flisandet blir. Stora grenar förvandlas omgående till mindre och lätthanterligt material. Däremot så har jag haft viss problematik med att få mindre grenar och löv att dela på sig på ett bra sätt. Ofta så åker dom igenom hela eventuellt så har de blivit lite trasiga.

valsat avfall från kompostkvarn av ryobi
Blandad storlek på avfallet. Mindre avfall delas inte upp så bra.

Jag hade önskat att även mindre grenar blev flisade på ett bra sätt. Nu kan det som jag sa ovan vara så att jag har lite att lära när det kommer till att justera valsarna. Men det har inte varit ett stort nog problem för mig för att jag ska ta mig tid till detta. De mindre grenarna och löven kan enkelt vändas ner i komposten utan att jag har någon större oro för att det ska ta längre tid att brytas ner.

Sladd och matningsspade

En sak som jag inte tycker håller måttet är den lilla plastspaden som ska användas för att trycka ner materialet. Den känns väldigt klumpig och det är svårt att få med en del av materialet ner då den inte riktigt fyller ut hålet som den ska användas i så för det mesta tar jag bara en ny pinne och använder den för att trycka på.

En annan negativ sak är att sladden är väldigt kort. Skulle gissa på ca 30 cm vilket gör att kompostkvarnen inte går att använda utan en förlängningssladd. Nu är detta inget problem så länge man är förberedd på det. Men det får ändå klassas som en nackdel.

Slutsats

Jag är mycket nöjd med den här kompostkvarnen. Den arbetar snabbt och effektivt och ingenting jag stoppat i har varit ett problem. De saker som jag finner negativa är försumbara och är fler saker som jag fått leta efter för att hitta något att klaga på.

Så även om den kostar en slant, runt 4000 kronor när jag köpte den, är den väl värt pengarna. Min kompost är mycket fin och jag har kunnat ta vara på avfall från både träd och buskar på ett mycket bra sätt.

Lämna en kommentar