Det är vanligt att odla timjan för både sin smak, doft och utseende. Odlas den utomhus så breder den gärna ut sig i vad som bäst beskrivs som en fin grön marktäckande matta och är mycket populär av både bin och fjärilar.
Timjan har varit ett populärt inslag i svenska kryddträdgårdar under flera hundra år och en mycket längre tid än så i andra delar av världen. Idag används den främst för sin doft och matlagning. Själv använder jag den flitigt i diverse grytor samt när det vankas grillning där jag tycker den gör sig utmärkt.
Timjan är lättodlad och kräver inte speciellt mycket underhåll när den väl har fått växa till sig lite. Det är en soltörstande ört som går att odla bra både inne och ute oavsett om det är i kruka, friland eller i en hydroponisk odling.
Odla timjan från frö
Timjan är lätt att odla direkt från frön. Om du planerar att odla utomhus i exempelvis kruka eller pallkrage så kan du så fröna sent på hösten eller under vintern så att dom snabbt kommer i gång så fort vädret och temperaturen tillåter det.
Om du planerar att så för en inomhusodling så kan du göra det året om och om det är för att förkultivera så är april en bra månad. Viktigt att tänka på när du sår inomhus är att se till att fröna hålls fuktiga tills dom gror och att det finns gott om ljus.
När jag sår timjan för min hydroodling så ser jag alltid till att det finns någon form av växtbelysning då jag märkt att dom har en tendens att bli väldigt svaga för att sedan dö om jag inte tillför extra ljus.
Odla timjan i kruka
Timjan är inte speciellt krävande men om du väljer att odla i kruka så är det viktigt att se till att jorden är väldränerad då den inte gillar att bli stående i vatten. Så börja gärna med lite lecakulor i botten och sedan sandblandad jord.
När plantan är ny så är den rätt känslig för att torka ut så se till att den vattnas regelbundet. När den väl vuxit till sig så har inga större problem att klara av stunder av torka.
Odla timjan utomhus
Om du har tänkt att odla timjan utomhus så är det främst val av plats som vi behöver tänka på. Timjan gillar väldigt soliga platser och har en tendens att bre ut sig över tid.
Väl på plats så klarar den sig gott på egen hand. Om du skulle drabbas av längre torka eller om växten är relativt ung så kan det vara bra att se vattna lite för hand med jämna mellanrum.
När du ska så för utomhusodling så är rekommendationen ofta att göra det under senvintern så att fröerna kan börja gro så fort dom är redo. Det går även att förkultivera inomhus från april för att sedan planteras ut när frostrisken är över.
Ta sticklingar a timjan
Att ta sticklingar på timjan är ett effektivt sätt att snabbt få fart på din odling. Om du har en vän eller bekant som har timjan så kan du be att få ta en stickling från dem eller så går det utmärkt med en kruka från din närmaste affär.
- Börja med att knippa en eller flera sidoskott och ta bort de nedersta bladen så att du får en tydlig stjälk med några bladpar upptill. Sätt sedan skotten i vatten där bladen är ovanför vattenytan.
- Byt ut vattnet regelbundet. Jag brukar byta ungefär varannan dag.
- Fortsätt så medan rötterna växer till sig.
- Efter ett par veckor så bör sticklingarna ha fått stora långa rötter och är redo att planteras om. Om du planerar att ha dom i en kruka så se till att den är väldränerad. Jag sätter ungefär fem sticklingar per kruka.
Så sköter du om din timjan
När timjan väl har etablerat sig så är det en rätt tålig växt som klarar av både torka och kyla på ett bra sätt. Faktum är att den även trivs bäst när det får vara torrt ett tag. Så om du har din timjan i en kruka så kan det vara bra att låta jorden torka upp med jämna mellanrum.
Växten kommer ursprungligen från medelhavsområdet så den trivs bäst när den får mycket sol och värme. Så har du din växt inomhus är det viktigt att se till att den får gott om ljus i ett soligt fönster eller med hjälp av lite växtbelysning. Det är extra viktigt vintertid.
Vanliga Frågor
Hur övervintrar man timjan?
Timjan är en rätt tålig växt som i stora delar av landet överlever vintern utomhus utan att du behöver göra någonting alls. Vill du däremot vara säker och skydda den mot riktigt kalla nätter så kan du täcka över den med exempelvis granris. Om du bor i de nordligaste delarna av landet kan det vara bättre att odla timjan i kruka som du kan ta in eller skydda på annat sätt.
Är timjan en perenn?
Ja timjan är en perenn och klarar det svenska klimatet bra. Den är dessutom vintergrön och väldigt fin året om.
När ska man odla timjan?
Om du odlar den utomhus på friland eller pallkrage så sås den med fördel på vintern så börjar den gro när den känner sig redo. Om du vill förkultivera inomhus så är april en bra månad att göra detta på för att sedan planteras ut när frostrisken är över.
När ska man klippa ner timjan?
Timjan klipper du med fördel ner på våren när frostrisken är över. Jag brukar klippa ner den rätt ordentligt till en liten men välrundad form. En etablerad timjan växer kraftigt och du kommer snabbt ha nya små kvistar att plocka.