Beskära träd för bästa resultat

Jag gillar verkligen att ha träd i trädgården och tycker dess skugga är fantastisk under varma soliga dagar. Vi har flera stora träd på tomten och vissa får vara precis som dom är medan exempelvis äppelträden beskärs årligen. Genom att beskära träden kan vi styra hur dom växer och till viss del även mår. Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom lite hur jag tänker kring att beskära träd.

Fördelaktigt att beskära träden

Träd kan växa sig otroligt stora och gamla utan någon som helst beskärning alls. Det händer hela tiden i naturen. Men när vi har dom på tomten har vi ofta önskemål om hur dom ska se ut, hur stora dom ska vara eller att dom ska ge så mycket frukt som möjligt.

Genom att beskära träden kan vi i viss mån styra detta även om det kan ta år innan vi når önskat resultat.

JAS är den gyllene regeln

Den vanligaste frågan som ställs när det kommer till att beskära träd är när man ska göra det. I de allra flesta fall är svaret JAS (juli, augusti, september) då de savar för mycket om man beskär dom under våren. Under JAS-månaderna så har träden lättare att läka vilket minskar risken för svampsjukdomar.

Ett undantag för ovanstående är vissa fruktträd som äpple och päron som i stället beskärs under tidig vår eller sen vinter innan mängden sav i träden ökar. Vi vill inte beskära under sommarmånaderna då vi vill att all trädets energi ska gå till fruktsättningen.

Så ska trädet beskäras.

Först och främst är det bra att fokusera på grenar som är dödade eller skadade. Dessa är bara en risk för att trädet ska få sjukdomar. Därefter så är det bra att skära bort grenar som antingen växer för tätt inpå eller korsar varandra. Det gör att du på sikt får ett träd som är mycket lättare att underhålla. Om du ser till att grenarna växer inifrån och ut så får de tillräckligt med plats för att breda ut sig och få ett tätt lövparti.

Träden behöver en viss mängd löv för att må bra och skulle man råka beskära trädet för hårt ett år så uppstår något som kalls för vattenskott en eller två säsonger senare. Detta är små grenar som skjuter rakt upp. Har du ett fruktträd är det bra att beskära dessa så fort de uppstår och sedan vara lite försiktig med beskärningen ett tag.

Så avlägsnar du grenarna

Precis som när vi beskär buskar så vill vi att grenarna skärs av nära stammen eller förgreningen där grenen vuxit fram. Så ska du bara korta ner en gren så gör du det precis ovanför en kvist. Där har trädet lättast att läka och vi minskar mängden dött material på trädet som annars bara blir en källa för sjukdomar.

Om du ska avlägsna stora grenar så är det bra att göra det i etapper. Först och främst för att undvika skador på dig själv då grenarna kan vara tunga men även på trädet då det är svårt att beskära trädet utan att de fläker upp. Då får vi i stället öppet sår som kan vara svårt för trädet att återhämta sig ifrån. Så börja utifrån och arbeta dig in så går det bra.

Bra verktyg för beskärning

För träd är oftast lite kraftigare verktyg en bra idé. Jag använder mig av flera olika verktyg beroende på vilken typ av gren det är jag klipper av. Vill man inte köpa på sig några dyra verktyg så är en grensåg det självklara valet då det fungerar till allt även om man får göra jobbet för hand.

Jag använder mig ofta utav en grensax för att klippa av mellanstora grenar som inte är tjockare än 3-4 cm. Är det trångt kan det vara svårt att få upp saxen och komma till ordentligt. Men väl på plats så får man en stor hävstång som gör att även så pass kraftiga grenar enkelt går att klippa av. Läs gärna mer i mitt bäst i test av grensax.

För kraftigare grenar använder jag mig utav en tigersåg. Verktyget är lite tyngre då de ofta är batteridrivna men de är kraftfulla och fungerar utmärkt för just tjocka grenar. Se till att ha rätt typ av sågblad så kommer det gå utmärkt. Läs mer i min jämförelse av tigersåg om du vill veta mer.

Är det bara mindre grenar längre ut som man vill klippa till så är en sekatör ett bra val. Sekatör används oftast för buskar och mindre växter men har man ett mindre träd eller bara vill ta små grenar så är det

Vanliga frågor

Vilken tid på året ska man beskära träd?

De flesta träd ska beskäras under månaderna juli, augusti och september vilket ofta brukar förkortas JAS-perioden. Fruktträd som äpple och päron ska beskäras under sen vinter eller tidig vår.

Hur ska man beskära?

När du kapar grenar så ska du göra det så nära stammen eller nästa gren som möjligt. Det ska vara en så liten stump som möjligt kvar för att minska risken för angrepp.

Lämna en kommentar