Bästa sekatören: Bäst i Test

Det finns nog inget verktyg som jag använder så mycket i trädgården som jag gör med en sekatör.  Oavsett om det handlar om att ge sig an ovårdad buske eller om det handlar om att knipsa av några fina blommor för att ta in så är sekatören där vid min sida. Så för oss med trädgård så finns det inte ett verktyg som är värt pengarna så mycket som en sekatör är.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Den bästa sekatören är från fiskars som blev utsedd till bäst i test

FISKARS Xseries P961

  • Bekvämt grepp
  • Klarar grenar upp till 26 mm
  • Hög kvalité
Bästa budgetval
Sekatör från nelson garden är bästa budgetvalet

Nelson Garden 5397

  • Billig
  • Klarar grenar upp till 20 mm

De 5 bästa sekatörerna 2024

Redan innan jag hade trädgård hade jag köpt på mig en billigare sekatör för mindre jobb som att klippa till blommor eller större växter inomhus. Men när jag för något år sedan flyttade till ett hus med större trädgård så köpte jag och min sambo en till sekatör så att vi båda skulle kunna jobba. Denna gång blev det en av de lite dyrare modellerna och det var en otrolig skillnad i hur de var att använda.

Så från att ha gott ifrån ”hur stor skillnad kan det vara” så insåg jag att även med en sådan enkel sak som sekatörer så är det stor skillnad mellan tillverkare och modeller. Allt ifrån hur bekväma de är att hålla till hur mycket kraft man får och vad de klarar av att knipsa av. Så till det här inlägget har jag gjort ett bäst i test för att få fram de fem sekatörer som jag tycker är bäst på marknaden just nu.

Vilken sekatör som är bäst kan vara subjektivt så längre ner i den här artikeln hittar du vad jag har utgått ifrån när jag gjort bedömningen.

1. FISKARS Xseries P961

Den bästa sekatören är från fiskars som blev utsedd till bäst i test
ButikPris
395 :-Till Butik

Fiskars Xseries P961 är ett utmärkt val för dig som vill ha en generell och robust sekatör för allt möjligt arbete. Den fungerar lika bra för att klippa mindre kvistar som den gör för lite tjockare grenar med sin utväxling som ger tre gånger så mycket kraft i klippet.

Med en klippkapacitet på hela 26 mm så är det en av de mer kapabla sekatörerna jag kollat på och du får mycket jobb gjort innan en grensax behöver plockas fram. Verktyget har ett välformat handtag med bekvämt grepp som gör den enkel att jobba med under en längre tid.

P961 är en uppskattad sekatör som fått goda recensioner. Och priset är bara ett par hundralapp högre än en budgetmodell vilket jag tycker att den är klart värd. En modell som får titulera sig bäst i test.

2. Nelson Garden 5397

Sekatör från nelson garden är bästa budgetvalet
ButikPris
124 :-Till Butik

Jag är en av dem som generellt sett uppskattar nelson gardens grejor då de är enkla och prisvänliga. Det gäller även deras sekatör 5397 som är en simpel men funktionell produkt. För dig som bara är ute efter en bra prisvänlig sekatör för enklare arbete tycker jag verkligen att denna är intressant.

Den har en klippkapacitet på upp till 20 mm där skäret är utbytbart om det används flitigt och skulle slitas ut. En enkel klassisk sekatör som får jobbet gjort. För mig är det här det här ett utmärkt budgetval.

3. Felco 2

Bästa premiumsekatören är en Felco 2
ButikPris
778 :-Till Butik

Om man är ute efter kvalitet och inte låter pengarna styra så är Felco 2 en mycket bra klassisk sekatör. Det finns ingen detalj där Felco har sparat in på kvalitén utan alla delar från skäret till handtaget samt lås och justeringshjul är gjort för att hålla och känns robusta.

Det är en generell sekatör för alla typer av beskärningsarbeten för grenar upp till 25 mm i tjocklek. Vi hittar även en del finesser så som trådsax, savränna för beskärning av grenar med mycket sav samt buffertanslag.

Även om priset är betydligt högre än andra modeller så har vi fördelen av att delarna går att byta ut. Så skulle någon del gå sönder så behöver man inte köpa en helt ny sekatör utan kan byta ut mot reservdelen. Det är en mycket uppskattad sekatör och bortser vi från prislappen så är det helt klart den bästa sekatören i det här testet.

4. Kent & Stowe Professional Bypass

Sekatör från kent & stowe
ButikPris
299 :-Till Butik

Jag tycker att Kent & Stowe gör bra trädgårdsredskap över lag och att man får mycket för pengarna. Det gäller även deras sekatörer som finns i många olika former och utseende. Här har jag tagit med deras Professional Bypass som är en sekatör som passar bra för mångsidigt arbete i trädgården.

En sak jag tycker är trevlig med den här modellen är att det finns en spärr som gör att vi kan anpassa spännvidden så att både stora och små händer bekvämt kan använda sekatören. Sekatören har håller en god kvalitet och känns robust.

Klippkapaciteten är satt till 20 mm och det klarar den utan några större problem. För mig är det här en bra och bekväm sekatör som passar de flesta. Jag tror ingen skulle bli missnöjd med sitt köp.

5. GARDENA ExpertCut

Gardena ExpertCut är en bra sekatör som alternativ
ButikPris
374 :-Till Butik

Gardena är rätt stora på den svenska marknaden så det kändes rimligt att dom har ett par bra alternativ och deras ExpertCut sekatör är en av dessa. Gardena riktar verkligen in sig till den generella tomtägaren med en enkel och okomplicerad sekatör som passar alla.

Vi hittar en enkel låsmekanism och ett bekvämt handtag med justerbar greppbredd så att den passar alla händer. Klippkapaciteten är på 22 mm vilket räcker gott och väl för dom flesta. Kommer med en savränna så att även grenar med mycket sav inte klibbar igen sekatören.

En bra produkt som de flesta hade varit nöjda med. Men det finns andra modeller som de ovan jag hade valt före om jag hade möjligheten.

Att tänka på när du köper sekatör

En sekatör är egentligen ganska okomplicerad men de finns i en mängd utföranden och former som kan vara bra att fundera över innan man bestämmer sig för att köpa en.

Utformning spelar roll

Det första som jag tycker är värt att tänka på är att det finns mängder med olika utformningar på sekatörer där de lämpar sig till olika ändamål. De kan vara långa och smala för att nå in bland trånga grenpassager eller så har de en form som lämpar sig väl för tillexempel taggiga buskar och rosor.

Om du inte vet med dig vad du är ute efter så fungerar den klassiska formen mycket bra till de flesta jobb och det är också detta som jag har utgått för i den här jämförelsen. Ska du bara klippa rosor så kan det vara bättre att kolla på sekatörer inriktade på dessa då du ändå får vissa fördelar av detta.

Storlek och greppbredd

Om du har små eller stora händer så är det extra viktigt att kolla in storleken på sekatören du köper. Många sekatörer har inställningar för att ändra greppbredden men långt ifrån alla. Så antingen hittar du en med rätt storlek för dig eller där du åtminstone vet att du kan ställa in den efter dina förhållanden. Det är inte kul att jobba med en allt för liten eller allt för stor sekatör.

Finesser och extra verktyg

Sekatörer har som främsta uppgift att klippa buskar och annan växtlighet. För att underlätta detta så finns det en del finesser som är riktigt bra. En savränna för att undvika att sekatören klibbar ihop är ett exempel.

Varierbar greppbredd som vi nämnde ovan är en annan finess som är riktigt trevlig. En finess som jag tycker är underskattad är trådsaxen som kan vara användbar om man samtidigt som vi beskär även binder upp grenar eller buskar.

Så valde jag ut produkterna i listan

Sekatörer finns verkligen i överflöd på den svenska marknaden och du hittar dom i varenda trädgårdsvaruhus och lite till. Det kan dock vara svårt att hitta de tillverkare och modeller som utmärker sig.

Jag har utgått från produkter som jag vet är lätta att få tag i och som jag tycker utmärker sig i dess prisklass. Det kan antingen vara i form av kvalité eller finesser som jag tycker är viktiga. Därefter har jag kollat mycket på både pris och recensioner för att få fram ett mindre antal sekatörer att kolla in mer noggrant. Det är dessa sekatörer som du hittar i resultatet ovan.

Lämna en kommentar