Bästa häcksaxen: Bäst i Test

En välvårdad häck gör en stor skillnad på hur en trädgård upplevs. Ofta så är häcken ofta en del av framsidan där gäster välkomnas och kan därmed göra stor skillnad på ett första intryck. Det går så klart att klippa en häck för hand med en sekatör eller grensax. Men för att göra jobbet så effektivt och jämnt som möjligt så är en bra häcksax ett oslagbart verktyg.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

De 5 bästa häcksaxarna 2024

  • DeWalt DCM563PB
  • Black & Decker BEHTS501-QS
  • Ryobi RY18HT55A
  • Hikoki CH3656DA
  • Milwaukee M18 CHT-0

En bra häcksax gör en väldigt stor skillnad i hur både resultat och upplevelsen blir av att klippa häcken. När jag och min sambo flyttade till nytt hus kom det med en stor lövhäck på framsidan som jag direkt tänkte skulle bli en mardröm att klippa. Så då gick tankarna direkt till att vi behöver skaffa en ordentlig häcksax.

Det finns stor variation i både pris och kvalitet när det kommer till den här typen av verktyg. Och i mitt fall var jag fast besluten av att ha en batteridriven modell för att inte bråka eller oroa mig för att klippa några sladdar. Så därför satte jag mig ner och gjorde en ordentlig bäst i test undersökning av häcksaxar på den svenska marknaden för att hitta de bästa modellerna.

Vad som är bäst varierar dock från person till person så det här är baserat på min åsikt och erfarenhet av trädgårdsarbete. Jag har utgått från en privatpersons behov och därmed haft pris i stor åtanke. Längre ner i den här texten skriver jag lite om vad jag kollat på när jag jämfört olika modeller.

NamnTillverkaregrenkapacitet (mm)Bladlängd (cm)Typvikt (kg)
DCM563PBDeWalt1955Batteri3,4
BEHTS501-QSBlack & Decker2560Sladd2,65
RY18HT55ARyobi2455Batteri3,6
CH3656DAHikoki3562Batteri3,4
M18 CHT-0Milwaukee2061Batteri3,9

1. DeWalt DCM563PB

Häcksax från DeWalt som blev bäst i test i min jämförelse.
ButikPris
1 775 :-Till Butik

Är man ute efter en effektiv och lättanvänd häcksax så är DeWalts DCM563PB en bra modell att ha som utgångspunkt. Det är en lite mer kompakt modell som gör dig lite mindre trött i armarna när den används under lång tid. Det här verktyget kommer inte med massa fluff utan det är kort och gott en tigersåg med bra prestanda. En modell som uppskattats mycket av ägare och har fått högt betyg.

DCM563PB har en bladlängd på 55 cm och ett tandavstånd på 19mm. Det finns absolut häcksaxar med högre värden här men för en vanlig häck är det här god marginal. Större grenar än så tas ändå bäst bort med en sekatör eller grensax.

Vikten är på 3,4kg vilket är en normalvikt för den här typen av verktyg. Recensionerna av den här modellen är mycket goda och vittnar på en kraftfull och effektiv häcksax. Hade jag köpt en ny häcksax idag och inte hade batteri från en tillverkare redan så hade detta blivit mitt val. Bäst i test helt enkelt

2. Black & Decker BEHTS501-QS

Den bästa nätdrivan häcksaxen för att hålla nere priset
ButikPris
1 316 :-Till Butik

Jag gillar verkligen batteridrivna häcksaxar då det är skönt att slippa hålla koll på sladden. Men vill man hålla priset nere och samtidigt ha en robust och kraftfull modell så är en nätdriven modell vägen att gå. Black & Deckers BEHTS501-QS är ett intressant val I den här kategorin och det är en uppskattad modell med goda recensioner. Så kan man hantera sladden bör man kolla extra på den här.

Motorn har en effekt på 600 W. För en normalstor häck är detta inge problem och även tjockare grenar kan tas om hand om. Du kan räkna med att grenar på 25 mm inte är några problem och även tjockare grenar kan med lite tur gå vägen. Bladet är på 60 cm vilket är en bekväm längd att arbeta med.

Då vi slipper batteriet så är även maskinen lite lättare. Med en vikt på 2,65 kg så är den åtminstone lätt vilket alltid är en fördel då armarna blir trötta snabbt. Skulle jag köpa en häcksax med sladd är detta mitt givna val idag.

3. Ryobi RY18HT55A

Ryobi häcksax var det bästa valet för mig

Jag har en hel del Ryobibatterier hemma så när jag skulle köpa en ny häcksax så var jag inställd på att även denna skulle vara av detta märke. Valet föll efter en undersökning då på deras modell RY18HT55A. Jag har en rätt lång häck som ska bearbetas och ville då ha något som är enkelt att arbeta med. Med goda recensioner och bra betyg så kan jag inte annat än att instämma med att det här är en toppenmodell.

Den här modellen har en bladlängd på 55 cm och en grenkapacitet på 24 mm. Jag hade inga som helst problem att klippa min häck som har en stor blandning på tjocka och små grenar. Vid något enstaka tillfälle körde den fast i en tjockare gren. Men det var ett jobb för en grensax.

Jag upplevde den som skonsam mot batteriet och jag kunde klippa min häck på en laddning i ett 2ah batteri. Vikten var väl det stora problemet vilket verkar vara normalt för en batteridriven modell. Jag blev trött i armarna när hela häcken var klippt. Men jag är mycket nöjd med min häcksax och skulle verkligen rekommendera den här.

4. Hikoki CH3656DA

En kraftfull häcksax från Hikoki i vårt bäst i test
ButikPris
2 885 :-Till Butik

Är man ute efter en batteridriven häcksax och inte vill chansa med kraften så är den här 26V modellen från Hikoki ett alternativ att kolla extra på. Med den högre spänningen får vi också möjlighet till en högre kraft i motorn för att klara det där extra tuffa arbetet. Det kommer till ett pris men man får också en riktigt bra häcksax.

Vi har en bladlängd på 62 cm och en kapningskapacitet på 35 mm. Det är något som vi inte hittar på en vanlig 18V modell.  Det är ytterst få häckar som den här modellen inte klarar av och den är även utmärkt för den som vill forma buskar.

Trots att den har ett längre svärd och är kraftfullare så är inte vikten högre än andra modeller i det här testet. Den är även med sin kompakta design väl utformad för att användas behagligt under längre tid. Men det kommer kännas i armarna efter att en hel häck är klippt. Bra och kraftfull modell som jag verkligen gillar

5. Milwaukee M18 CHT-0

En högkvalitativ häcksax från Milwaukee som dock är något dyr
ButikPris
4 500 :-Till Butik

Milwaukee M18 CHT-0 är en häcksax av hög kvalitet för den som är villig att betala extra. Vi hittar en effektiv sax som klipper snabbt och precist för dig som är ute efter en perfekt formad häck. Den är dock väldigt högt prissatt så till den grad att jag aldrig själv skulle överväga att köpa den. Men för dig som letar efter något som kan klippa mycket är det här en modell att kolla in.

Det är den 18V modellen som har längs bladlängd med sina 61 cm.  Och med en hög slagfrekvens på 3400 slag/minut kan man föra häcksaxen snabbt över häcken och ändå få ett mycket jämnt resultat. Grenkapaciteten ligger på 20 mm vilket duger för det mesta. Men det kan hända att tjockare grenar inte går att klippa och att man behöver plocka fram en grensax.

Det är en något tyngre modell med sina 3,9 kg. Det är väl det jag skulle ses som dess största nackdel om vi bortser ifrån priset. Men kan man göra jobbet snabbare och därmed göra det mindre ansträngande så kan det vara ett bra val av Milwaukee.

Att tänka på när du köper häcksax

En häcksax kan vara svår att jämföra genom att bara kolla på produktinformation. Men det finns en hel del information vi kan använda för att begränsa antalet modeller vi behöver utvärdera genom att tänka igenom vårt behov.

Bladlängd och grenkapacitet

En sak som vi snabbt kan utvärdera är bladläng och grenkapacitet. Ska vi klippa höga buskar eller buskar med tjocka grenar är det här viktigt att kolla på. Annars tycker jag att det mest är information som inte säger så mycket. Det är betydligt viktigare att häcksaxen klarar av att klippa i en jämn hastighet även när det är motstånd.

Tänk på vikten och dina armar

Har men en lång eller stor häck så kan det ta lite tid att klippa den. Ska du gå och bära på häcksaxen i 30 minuter i olika vinklar så kommer det att vara jobbigt för dina armar. Ta därför en extra koll på vikten av verktyget. Det är en av de saker som jag tycker har störst påverkan på mitt arbete när jag klipper.

Vinkla svärdet eller hela maskinen

Vissa modeller har så att man kan vinkla svärdet och därmed klippa även toppen av häcken utan att behöva hålla ut hela maskininen i 90 grader. Det här är främst något vi hittar på de lite dyrare modellerna. Men vet man med sig att man har en häck där toppen är svår att komma åt så håll utkik efter den här funktionaliteten.

Så valde jag ut produkterna i listan

Det finns både många tillverkare och modeller när det kommer till häcksaxar. Att utvärdera alla dessa är inte rimligt så mitt första steg var att begränsa mig. Det gjorde jag genom att leta upp modeller med högt betyg och bra recensioner av flera olika tillverkare och prisklasser. Dessa kollade jag in mer noga och jämförde utifrån min erfarenhet. De produkter jag själv har köpt och äger har jag också tagit med då jag kan ge en bättre bedömning av dessa även om deras betyg i övrigt inte är så bra-

Lämna en kommentar