Bästa grensaxen: Bäst i Test

Har man träd eller större buskar på tomten så kan det vara ett hårt jobb att beskära och hålla dom i ordning. För de mindre grenarna så är sekatören en utmärkt hjälpreda men för större och tjockare grenar så behöver vi något mer kraftfullt. Och just där är grensaxen en utmärkt hjälpreda för att få bukt med grenarna.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

Bäst i Test
Grensaxen som blev bäst i test är Fiskars X LX98

FISKARS PowerGear X LX98

  • Klarar grenar upp till 50 mm
  • Bra kraftutväxling
  • Bekäm att använda
Bästa budgetval
Grensax från gardena som är ett mycket bra budgetval

FISKARS PowerGear X LX98

  • Förlängbara armar
  • Låg vikt

De 5 bästa grensaxarna 2024

  • Fiskars PowerGear X LX98
  • Gardena TeleCut 520-670B
  • Bahco PG-18-60-F
  • Kent & Stowe Grensax
  • Ironside 500178

Jag har tre stora äppelträd på tomten samt en hel del andra träd och buskar i varierande storlek. Och trots att jag älskar min sekatör så finns det helt klart jobb som denna inte är lämpad till. Och väldigt ofta så blir det att jag plockar fram min grensax.

En bra grensax gör även tjockare grenar lätta att beskära men det är väldigt stor skillnad i hur dom är att arbeta med. Det kan handla om hur lätt det är att komma åt grenarna och hur mycket hävstång vi får när vi ska kapa en gren.

Så i det här inlägget gör jag ett litet bäst i test för att hitta den bästa grensaxen. Vad som är bäst är subjektivt så jag har utgått från min egen erfarenhet av trädgårdsarbete och vad jag har för behov. Vill du läsa mer om mina tankar och hur jag bedömt kan du göra det längre ner i det här inlägget.

NamnTillverkareKlippkapacitet (mm)TypVikt(g)
PowerGear X LX98Fiskars50Sidoskär1342
TeleCut 520-670BGardena42Sidoskär980
PG-18-60-FBahco40Sidoskär785
GrensaxKent & Stowe40Sidoskär-
500178Ironside32Ovanskär-

1. FISKARS PowerGear X LX98

Grensaxen som blev bäst i test är Fiskars X LX98
ButikPris
894 :-Till Butik

Jag kan börja med att säga att jag generellt sett tycker om Fiskars grejor. Och deras PowerGear X LX98 som den här grensaxen heter faller mig helt i smaken. Det är ett robust verktyg som klarar av ordentliga grenar på hela 50 mm i diameter.

Grensaxen är av typen sidoskär och lämpar sig bäst för beskärning av färska kvistar och grenar. Deras utväxling sägs kunna ge tre gånger så mycket kraft i kapningen. Och utgår vi ifrån kommentarer och recensioner så verkar detta även stämma. Det är mycket positiva tongångar och åsikter om vi kollar på dem som har köpt saxen.

Att den har ett bekvämt grepp och hög klippkapacitet gör det till ett mycket bra val för den som vill ha lite marginal i trädgården. Det är inte på något sätt en billig produkt men den ger många möjligheter och har hög kvalité. Så för mig är den här grensaxen bäst i test och det är den jag själv köpt om det blev en ny idag.

2. Gardena TeleCut 520-670B

Grensax från gardena som är ett mycket bra budgetval
ButikPris
537 :-Till Butik

Gardena har en trevlig grensax med sidoskär som passar utmärkt för den typiska villatomten. Att den dessutom har en smart funktion där hävarmarna kan förlängas så får vi en bra hävstång samtidigt som den tar mindre plats för förvaring.

Telecut 520-670B klarar av att kapa grenar upp till 42 mm. Att armarna kan förlängas hjälper även till om vi vill klippa grenar högre upp. Det är en något lättare grensax som väger in på strax under 1 kg.

För mig är det här en bra och finurlig grensax till ett mycket bra pris. Jag skulle säga att den duger till de flesta ärenden i en vanlig trädgård. För dom tjockare grenarna kan man dock behöva ta i rätt ordentligt. Ett mycket bra val.

3. Bahco PG-18-60-F

Bästa grensaxen för dig som är villig att betala kommer från Bahco
ButikPris
1 018:-Till Butik

Jag tycker oftast att det är värt att köpa på sig ordentliga redskap för trädgården. Dels för att underlätta själva arbetet, dels för att dom håller. Bahcos PG-18-60-F är inte den grensax som har högst kapacitet på pappret och är dessutom den dyraste modellen i den här jämförelsen. Men det är en produkt med mycket hög kvalité och egenskaper som gör den lättarbetad och bekväm att använda under längre tid.

Med en klippkapacitet på 40 mm är det inte den mest kapabla grensaxen i testet. Jag brukar dock själv ta fram sågen för tjockare grenar. Men det är en grensax på endast 785 g och som kommer med två mycket sköna handtag.

Har man pengarna att lägga på en riktigt toppenmodell så tycker jag att man ska överväga den här från Bahco. Men den gör ingenting som andra grensaxar inte klarar av utan mest för att den känns robust och håller länge. Det är något av en premiummodell.

4. Kent & Stowe Grensax

En grensax från Kent & Stowe
ButikPris
479 :-Till Butik

Kent & Stowe är en tillverkare som har blivit all populärare i Sverige och det är inte konstigt då de generellt gör bra grejor till ett bra pris. Deras grensax med 40 mm skärdiameter är en robust grensax utan konstigheter.

Det kommer inte med mycket mer information men de flesta av deras grensaxar har savränna vilket även denna modell bör ha.

Jag har faktiskt inte hört någon säga något negativt om Kent & Stowe och jag anser det vara ett säkert kort för bra grejer inom trädgårdsverktyg. Denna modell har även fått goda recensioner som styrker detta.

5. Ironside 500178

En robust grensax i vårt bäst i test
ButikPris
667 :-Till Butik

Här har vi en grensax som är lämpad för att beskära såväl döda som levande grenar med sitt ovanskär. Det här är en modell som är inriktad på att vara lätt att använda och är tillverkad av glasfiber och har ett gummigrepp. Så om andra grensaxar känns tunga kan det vara värt att kolla lite extra på den här.

Klippkapaciteten är på 32 mm och det är generellt en liten mindre grensax på bara 53 cm. Har man inga träd med grövre grenar kommer man klara sig bra även om klippdiametern är lite lägre.

Ett bra alternativ om man inte är lockad av några av de andra grensaxarna. Varken billig eller dyr men en robust och bra sax.

Att tänka på när du köper grensax

Grensaxar finns i mängder av utförande och storlekar. Och för det mesta är det ganska rakt fram när man ska göra ett nytt köp men det finns ett par saker att tänka på.

Mothåll eller sidoskär

Det finns lite olika sätt som själva skäret kan vara utformat på och ofta så handlar det om mothåll eller sidoskär.

Vid mothåll så är ena delen av skäret precis som det låter bara ett mothåll och skär inte in i själva grenen. I stället så får du ett bra grepp och när den andra änden med blad skär in i själva grenen. Detta är tänkt att använda för kapning av döda och torra grenar.

Sidoskär är avsett för att kapa levande grenar. Då har du två vassa eggar som samtidigt går in i grenen från var sitt håll. Det påminner väldigt mycket om hur en sax fungerar.

Längden på grensaxen

Med en längre grensax så får du en bättre hävstång. Så ska man klippa av tjocka grenar är det en fördel om grensaxen är lite längre. Däremot får du då nackdelen av att det kan vara svårt att komma åt och nå grenar som är lite längre in i trädet eller busken.

En grensax behöver ofta ett ganska brett utrymme för att öppna saxen tillräckligt mycket för att omfamna större grenar. Så tänk efter om det främst är enstaka stora grenar du kommer beskära eller grenar där det är trångt och snårigt. Rikta därefter in dig på en storlek som passar.

Skärdiameter och utväxling

Det är lätt att stirra sig blind på hur stora grenar en grensax kan kapa på pappret. Men det är även viktigt att kolla på hur den är konstruerad. Många modeller idag har någon form av utväxling som gör att du får mer kraft när du klipper. Har du inte detta men ändå ger dig på riktigt stora grenar så kan du behöva visa att du har riktigt starka armar och få kämpa ordentligt.

Så valde jag produkterna i listan

Det finns mängder med produkter att välja mellan och det är svårt att utvärdera alla. Jag har därför börjat med att kolla på populära modeller från olika tillverkare för att begränsa mig något.

När jag har kollat extra på vilka modeller jag vill utvärdera noggrant har jag utgått från min erfarenhet av trädgårdsarbete för att hitta bra prisvärda modeller som kan passa för gemene man.

Lämna en kommentar