Beskär buskar – Tips och trix

En sak som ofta glöms bort lite när vi pratar om att ta hand om trädgården är att beskära buskarna. Att ta klippa gräsmattan och rensa ogräs är något vi gör för jämnan men att beskära och klippa till buskarna kan verkligen ta fram det där lilla extra i din trädgård. Det är inte speciellt svårt med rätt verktyg och teknik så kan vem som helst göra det. I det här inlägget tänkte jag gå igenom vad du bör tänka på och hur du ska gå till väga för att få välmående buskar i din trädgård.

Varför

Det är få buskar som helt och hållet sköter sig själva utan de allra flesta buskar blir med tiden risiga. Det kan vara så att de blir alldeles för stora med grenar som sticker iväg eller gamla grenar där det inte längre växer några blad. Om busken dessutom består av döda gamla döda grenar så är den mer mottaglig för sjukdomar som kan ta död på hela busken.

Så genom att beskära och klippa till busken så kan du bli av med gamla döda delar, få in mer ljus och syre samt få en frisk, stark och tät buske som är en fröjd att kolla på.

När och hur ofta

Det är inte alla som tycker att det är roligt att hålla på med trädgården och helst gör minsta lilla. Iså fall räcker det att beskära dina lövbärande buskar ungefär vart tredje år. Är det buskar med barr så bör du göra det varje går. Jag tycker inte att det tar speciellt mycket tid och att det gör stor skillnad på hur trädgården upplevs så jag tycker att det är värt att beskära dina buskar varje år även om det är lövbuskar.

När busken bör klippas beror lite på vilken typ av buske det är. Generellt sett vill vi undvika att klippa dom för hårt när dom växer som mest. Det innebär att vi har ett fönster på tidig vår och ett fönster efter blomning på sommaren. Undvik att göra beskärningar under hösten. Det gör växterna mer mottagliga för olika svampsjukdomar som tenderar att sprida sig när det är fuktigt.

Lövbuskar

De flesta lövbuskar beskärs helst tidigt på våren någon gång i februari-mars innan värmen kommer. Då kan du vara ganska gård mot busken och beskära ungefär en tredjedel av de gamla grenarna. Gör vi detta årligen så ser vi hela tiden till att busken har unga och friska grenar.

Det går även att göra en lättare beskärning i juni-augusti eller efter blomningen om den blommar tidigt på våren. Var då lite mer varsam och beskär bara försiktigt.

Bärbuskar

Bärbuskar vill vi också beskära på våren och då någon gång runt mars-april. Då är det bra att fokusera på gamla grenar som inte ger frukt, slitna grenar som är skadade eller grenar som nuddar marken då frukt från dessa snabbt blir dåliga.

Det går även bra att beskära buskarna efter skörd. Men var då lite varsam och ta inte för mycket. Det är bättre att spara det större arbetet till våren.

Barrbuskar

Barrbuskar bör beskäras årligen och då helst tidigt på våren i februari-mars. Barrbuskar växer långsamt och bör därför klippas försiktigt. Det tar tid för dom att återfå formen. Det går även att klippa försiktigt en gång på sommaren och en gång på hösten för att behålla formen. Men större ingrepp sparar vi till våren.

Så beskär du buskar

När du ska beskära en buske så är det bra att ha en plan. Börja med att skära bort döda och gamla grenar. Dessa är bara en källa till sjukdomar och infektioner för buskarna och ger sällan något till vare sig utseende eller skörd. Fokusera sedan på mindre grenar som antingen ser klena ut eller som inte växer i önskad riktning.

Även om det är lockande att beskära en buske väldigt kraftigt så kan det vara bra att göra det över några år. En rekommendation jag själv har fått är att som mest beskära runt en tredjedel av busken åt gången.

När du beskär en lövbuske så är det viktigt att tänka på var du lägger snittet. I den mån det är möjligt så är det bra att klippa busken där grenen delar sig. Skär då av den grenen i samma vinkel som den växer ut från delningen. Vi vill inte ha några stumpar över.

Om det är en barrväxt så vill du klippa så att det sitter lite barr kvar under snittet då dom till skillnad från lövbuskar inte får nya skott från kala grenar.

Sist men inte minst. Om du formklipper din buske så är det bra att regelbundet ta några steg tillbaka för att granska resultatet. Det är lätt hänt att man råkar ta lite för mycket på vissa delar och mindre på andra delar så att busken blir sned.

Bra verktyg för att beskära buskar

Det finns gott om verktyg för att beskära buskar, träd och andra växter och vad som är bäst beror väldigt mycket på hur din buske ser ut. Man kommer väldigt långt med bara en sekatör men har du lite större buskar så kan tjocka grenar bli ett problem. Nedan hittar du de verktyg som jag tycker är ovärderliga när det kommer till att beskära växter.

Sekatören är förmodligen det bästa verktyget jag har för att hålla trädgården i ordning. Den är utmärkt till att skära av i princip alla grenar och växter som är smalare än din tumme. Du hittar dom i alla trädgårdsaffärer och finns i princip från någon hundralapp och uppåt. Jag har gjort ett inlägg i vad jag letar efter för att få den bästa sekatören för pengarna som du gärna får ta del av.

För dom lite tjockare grenarna som är en grensax utmärkt. Du hittar dom i flera storlekar men generellt sett är dom något större och kan närmas jämföras med en bultsax. Med de längre handtaget får vi en stor hävkraft som gör att vi kan klippa av även tjockare grenar från buskar eller träd. Min jämförelse av grensaxar hittar du här

För dom riktigt tjocka grenarna eller där vi helt enkelt inte kommer åt på ett bra sätt med grensaxen så är en grensåg eller tigersåg ett utmärkt verktyg. Jag använder mig själv av en tigersåg med ett sågblad för grenar och tycker det är skönare än att såga för hand. Det kan visserligen bli rätt tungt och klumpigt ibland och då är en vanlig grensåg att föredra. Du kan ta en titt på mitt bäst i test av tigersåg här.

Vanliga frågor

När ska man inte beskära buskar

Beskär inte buskar under våren och sommaren när tillväxtfasen är i full gång. Då finns det risk att du gör stor skada på busken och råkar ha ihjäl den. Bästa tid att beskära buskar är under tidig vår när växten är i vila.

Varför ska man beskära buskar

Genom att beskära buskar så får vi dels bort gamla och skadade grenar som riskerar att vara en väg in för infektioner och sjukdomar för växten. Vi har också möjlighet att skära bort grenar som växer åt fel hål så att vi får en buske med som ser och mår bra ut.

Lämna en kommentar