Bästa tigersågen: Bäst i Test

För både trädgård och hem så finns det stunder man behöver den där extra kraften för att röja eller kapa. Och då är en bra tigersåg ett ovärderligt verktyg. Oavsett om det handlar om stora grenar som är för tjocka för en grensax eller för att kapa stolpar och reglar så är tigersågen med rätt blad perfekt för jobbet.

Det här inlägget innehåller reklam genom annonslänkar

De 5 bästa tigersågarna 2024

  • Bosch GSA 18 V-LI
  • DeWalt DWE305PK
  • Metabo ASE 18 LTX
  • DeWalt DCS367N
  • Ryobi RRS1801

En bra tigersåg är en trygghet att ha när man behöver ta sig an lite tuffare kapningsjobb. Jag använder själv min såg för både beskärning av träd och för röjningsarbete. Med rätt sågblad så kan man ta sig an de flesta typer av jobb lätt avklarade.

En tigersåg behöver inte vara dyr men prisskillnaden mellan olika modeller varierar kraftigt. När jag flyttade in i nytt hus så blev jag snabbt i behov av en tigersåg men ville inte att det skulle kosta skjortan. Det var därför jag gjorde det här bäst i testet av olika tigersågar för att hitta en prisvärd modell som klarar av all möjligt hem och trädgårdsarbete.

Vad som är bäst är dock subjektivt så det som står i det här inlägget är min åsikt och baserar sig på min erfarenhet av trädgård och verktyg. Lite längre ner så skriver jag mer om vad jag tänkte på och tog hänsyn till när jag gjorde den här jämförelsen.

NamnTillverkareSlagfrekvens (slag/minut)Slaglängd (mm)Typvikt (kg)
GSA 18 V-LIBosch270028Batteri3,4
DWE305PKDeWalt280029Sladd3,5
ASE 18 LTXMetabo 290030Batteri3,6
DCS367NDeWalt290028,6Batteri2,5 (utan batteri)
RRS1801Ryobi310022Batteri2,3 (utan batteri)

1. Bosch GSA 18 V-LI

Tigersåg från Bosch blev bäst i test
ButikPris
2 970 :-Till Butik

GSA 18V är en tigersåg som Bosch har gjort väldigt mycket rätt med. Det är en kraftfull såg som levererar en trevlig användarupplevelse. Det är mer eller mindre enbart positiva tankar och åsikter om denna tigersåg och jag har själv svårt att se någonting där den här modellen inte håller måttet. Så vill man ha ett ordentligt verktyg för tunga rivningsjobb eller trädgårdsarbete så bör man ta en titt på den här modellen.

GSA 18 V-Li är som namnet antyder en tigersåg med ett 18V batteri. Motorn kommer med två olika hastighetsinställningar där den toppar på 2700 slag/minut och en slaglängd på 28 mm. Så med rätt blad så kommer vi snabbt och effektivt att kunna kapa alla tänkbara material vi stöter på.

Bosch har på den här modellen satsat en hel del på att skydda både batteri och motor mot överhettning och överbelastning så att den ska hålla under många år. Det är något som jag ofta brukar ta med en nypa salt men alla recensioner jag hittat har styrkt just detta påstående.

Så är man villig att lägga lite pengar vid inköpet så är det här en modell som kommer hålla över tid och som verkligen presterar. Så för mig är det här en självklar kandidat till bäst i test och en modell jag är säker på att man blir nöjd med sitt köp.

2. DeWalt DWE305PK

DeWalt nätdriven tigersåg är det bästa budgetalternativet
ButikPris
1 499 :-Till Butik

Det är väldigt många modeller i det här testet som är batteridrivna. Men vill man hålla nere priset men samtidigt ha en bra prestanda så är DeWalts DWE305PK en intressant modell. Det är en nätdriven modell så man får anpassa sig efter sladden men i övrigt är det en uppskattad modell med mycket högt betyg

Motorn har en effekt på 1100 W och det räcker gott och väl till alla tänkbara jobb för både hem och trädgård. Tillverkarnas egna siffror säger att den klarar trä på upp till 280 mmm och metall/rör på 100 mm. Detta beror så klart till stor del på vilket sågblad men det är siffror som täcker allt tänkbart arbete. Slaghastigheten är på 2800 slag/minut med en slaglängd på 29 mm.

Priset är betydligt lägre än andra modeller och då den är nätdriven så blir skillnaden än större då vi inte behöver skaffa batteri. Är man inte specifikt ute efter en sladdlös modells så är det svårt att hitta en tigersåg som är mer prisvärd än den här. Helt klart det bästa budgetvalet av de verktyg jag kollat på.

3. Metabo ASE 18 LTX

Metabo tigersåg är ett mycket bra alternativ
ButikPris
1 827 :-Till Butik

Metabos verktyg har jag inte själv så mycket erfarenhet av men av det jag hört så gör dom bra prylar till ett bra pris. Deras tigersåg ASE 18 LTX är ett bra alternativ för dig som vill lägga dig någonstans i mitten prismässigt och vill ha ett bra verktyg som klarar det mesta. Det är en uppskattad modell med goda recensioner.

Som med dom andra batteridrivna modellerna är den här på 18V och vi har en slagfrekvens på 2700 slag/minut och en slaglängd på 30 mm. Ganska standard med andra ord. Vikten är på 3,6 kg vilket jag bara kan anta är med batteriet.  Det som dock utmärker den här modellen lite är att vi kan vrida sågbladet ett halvt varv om det underlättar att såga på det hållet.

Rakt igenom en modell i mellansegmentet. Varken mer eller mindre och jag tror att man kommer vara nöjd med köpet. Så har man redan idag batterier till Metabo så är det här en modell att kolla in lite extra.

4. DeWalt DCS367N

En tigersåg från deWalt med bra prestanda
ButikPris
2 384 :-Till Butik

Den här tigersågen från DeWalt är en riktig utmanare till att vara bäst i test då vi hittar mycket kraft till ett konkurrensmässigt pris. Det är ett verktyg som är gjort för att hålla så även om priset är i övre kant i det här testet så är det ett verktyg du kan räkna med i flera år. En uppskattad modell som är lätt att använda.

Vi har en slagfrekvens på 2900 slag/minut med en slaglängd på 28,6 mm. Så att så länge motorn klarar av att slå i det högre frekvensen trots motstånd så tar vi oss snabbt igenom materialet. Och här har DeWalt lyckats väl och vi har ett kraftfullt verktyg som klarar hårt motstånd.

Den här modellen är även ganska kompakt vilket är trevligt om man ska jobba i lite trängre utrymmen. Tillsammans med en LED-lampa så är det en händig maskin även där ljuset inte är optimalt. Gillar den starkt och det är ett säkert köp för en med DeWalt batterier.

5. Ryobi RRS1801

En ryobi tigersåg jag använt under ett år. Del i mitt bäst i test

Jag har själv mycket ryobiprylar och var i snabbt behov av en tigersåg när jag skaffade den här modellen för trädgården. Det är en betydligt billigare modell än andra i testet och den kommer med vissa brister. Men för att vara en budgetmodell så är jag själv mycket nöjd med den och du kan läsa mer om min erfarenhet av den på följande länk.

RRS1801 har en slagfrekvens på 3100 slag/minut och en slaglängd på 22mm. Så slaglängden är något lägre än standard. Den har en vikt på 2,3 kg utan batteri så den är förhållandevis lätt. Den kommer inte med många överraskningar utan det är ett ställbart djup och ett verktygslöst sågbladsbyte som är säljpunkten.

Jag tycker att den är ganska bekväm och lätt att använda. Jag känner inte att vare sig vibrationer eller ljud är störande utan en behaglig produkt att använda. Den stora nackdelen är väl att den inte klarar av riktigt tungt motstånd utan då blir den väl trött och slö. Men för vanligt kapningsjobb i trädgården har det inte varit några problem. För priset är jag mycket nöjd men nästa modell jag köper blir nog en mer kraftfull sådan.

Att tänka på när du köper tigersåg

En tigersåg kommer inte i så många olika utföranden och variationer utan är ganska rakt fram när man jämför mellan modeller. Det mesta handlar om kraft och det här är en produkt som är bra att kolla recensioner på då det är svårt att jämföra specifikationer.

Slagfrekvens, slaglängd och kraft

En tigersågs främsta uppgift är att leverera kraft så att vi kan såga och riva snabbt och effektivt. Slagfrekvens och slaglängd har en viktig del här men det säger väldigt lite om kraften. Om det är en nätdriven modell ser vi även effekten men på batteridrivna modeller så får vi gå mycket efter pris och recensioner.

Storlek och utformning

Det är ganska stor skillnad i storlek och utformning på olika modeller. Ska man jobba inomhus och stundtals i trånga utrymmen är det viktigare än om du som jag mest rör dig i trädgården. Men det är värt att ha i åtanke på hur lätt det är att komma åt när det är trångt.

Bra att ha funktioner

Tillverkarna gör vad dom kan för att utmärka sig och det finns flera alternativ på extrafunktioner som kan vara trevliga men ytterst sällan nödvändiga. Vi hittar exempelvis belysning på sågytan, justerbart fotstöd eller att man kan vrida sågbladet. Det är inget jag kollar efter och jag tycker kraft är viktigare men det kan vara värt att hålla ögonen på.

Så valde jag ut produkterna i listan

Det finns verkligen mängder med produkter inom kategorin tigersågar. Så att prova eller jämföra alla jade inte varit möjligt. Jag utgår därför från produkter som jag själv använt eller som har mycket högt betyg. Dessa tar jag sedan och jämför mer noggrant och resultatet är det du finner i den här artikeln. Detta är min åsikt och jag utgår främst från perspektivet att det ska användas i trädgården.

Lämna en kommentar