Recension av Ryobi tigersåg RRS-1801

I samma veva som vi flyttade till hus med en större tomt så ökade användandet av min tigersåg markant. Idag är det lite av ett favoritverktyg och då jag nu har använt min nuvarande tigersåg i lite drygt ett år tycker jag att det är dags för en recension. Inför mitt köp gjorde jag en liten bäst i test utvärdering av tigersågar och för min del slutade det med att jag köpte en modell av Ryobi då jag redan har ett gäng batterier som passar till deras 18V verktyg. Så det här är en utvärdering av deras tigersåg RRS-1801

För mig som nästan uteslutande använder min tigersåg till trädgårdsarbete som att beskära tjockare grenar på träd vilket kanske inte utsätter verktyget för de absolut största påfrestningarna. Ryobis RRS-1801 är en relativt billig modell och har man redan batterier som jag har så går den på runt 1000-lappen. Den säljs in som en kraftigt såg för trä plast och metall och att den ska vara bekväm och lätt att använda. Över lag så är jag nöjd med köpet och tycker att den är mycket prisvärd. Men den håller inte riktigt allt vad den lovar.

För trä så är det sågbladet som sätter gränsen

Jag har hittills enbart använt min tigersåg för såg i trä. Ofta där det antingen har varit svårt att komma åt med en grensax eller där trädet eller busken helt enkelt har varit för tjock för att kunna knipsa av. Och för allt sådant arbete så har tigersågen i sig inte haft några problem rent kraftmässigt utan det här enbart begränsats av att sågbladet inte varit tillräckligt långt.

Ryobi uppger att den ska klara upp till 20 cm i tjocklek och det är där någonstans jag har varit och jobbat utan problem. Så för min del lever den verkligen upp till förväntningarna rent kapacitetsmässigt.

Bladbytet är enkelt

Flärp för att byta blad på ryobi tigersåg

Att byta blad på en tigersåg idag är enkelt och inte på något sätt unikt för den här modellen. Med bara ett par enkla steg så har kan man byta blad och vara redo att arbeta igen. På RS-1801 så sitter det en flärp som vi trycker upp för att lossa på sågbladet. Den behövs även hållas uppe när vi sätter in ett nytt blad. Och med ett nytt blad i så fäller vi ner flärpen och hör ett litet klick så vet vi att den är låst. Enkel och smidig lösning utan konstigheter.

En hel del vibrationer

Den säljs in som att den ska vara bekväm att använda och minska vibrationerna. Och det är möjligt att den gör men jag upplever ändå att vibrationerna är väldigt påtagliga. Framför allt när vi sågar i tjockare saker. Och då vill jag påstå att man inte klarar av att jobba några längre stunder utan att ta paus.

Nu brukar mina jobb med tigersågen oftast vara korta och jag har inte än behövt bryta på grund av detta. Jag har också rätt dålig koll på just hur mycket mindre vibrationer det är i andra modeller men om någon annan är ute efter just en tigersåg mot vibrationer så skulle jag rekommendera att leta någon annanstans.

Prisvärd och enkel

Denna ligger som sagt på just över 1000 kronor om man köper den som den är utan batterier. Och jag måste säga att för detta pris så har den gett mig otroligt mycket värde för pengarna. Det är förmodligen inte den bästa tigersågen på marknaden men den är enkel att använda och den är billig. Så jag är väldigt nöjd med den här modellen och ger den en stark rekommendation om det är någon som kollar på den.

Lämna en kommentar