Odla sallat i en hydroponisk odling

Om man är ny med hydroponisk odling så är sallat en väldigt bra växt att börja med. Dels så är den förhållandevis lätt att lyckas med, dels är den användbar i matlagningen vilket gör det än roligare. Jag har själv nästan alltid ett par sallater i gång i min odling så att jag regelbundet ska ha tillgång till det när jag gör sallader eller liknande.

Sallat finns i en stor mängd olika sorter och vi har alla våra egna favoriter. I dagsläget odlar jag mycket batviasallat och cossallat som jag tycker är både goda och roliga att odla. Det finns såå otroligt många sorter så jag rekommenderar verkligen att prova något annat än den isbergssallat och romansallat man hittar i butikerna. Jag kan verkligen rekommendera Runåbergs fröer som har flera spännande sallatsorter.

Att lyckas med sallat när man odlar hydroponiskt

Sallat är generellt sätt en väldigt vänlig växt att odla då de växer bra även om man inte ger dom optimala förhållanden. Jag har lyckats få sallat att växa genom att bara ställa den i en hydroponisk odling gjort av en mjölkkartong i fönstret och sen mer eller mindre glömma bort den.

Odlar man sallat sommartid och har ett fönster med mycket god tillgång på ljus så räcker detta gott och väl för sallat. Har man inte ovanstående så bör man överväga växtbelysning och det gäller nästan för all odling inomhus. Framför allt för grönsaker och kryddor.

För den som vill grotta ner sig ytterligare och har verktyg för att mäta pH och EC vilket är två vanliga mätvärden så är följande sida en bra grund vi hittar följande värden.

  • EC: 1,2–1,8
  • pH 6,0–7,0

När det kommer till näring så fungerar nästan alla generella näringar för hydroponi. Själv har jag odlat mycket sallat på både nelson gardens hydroponiska näring och Terra Aquatica Tripart Grow

Byt vatten regelbundet

Ett misstag som jag tycker att många gör är att de inte byter ut sitt vatten. Nu går sallat rätt snabbt att odla men när den börjar växa till sig så behöver vi ändå fylla på med både vatten och näring några gånger. Byter du då inte ut vattnet så finns det risk att vissa näringsämnen blir väldigt koncentrerade vilket kan leda till näringsbränna där du får uttorkade kanter längst ut på sallatsbladen.

Så när du fyller på med nytt vatten och näring så tycker jag att du ska tömma det vatten som är kvar i behållaren. Jag brukar använda detta som växtnäring till mina krukodlingar då det vi odlar i jord är mindre känsligt för detta.

Saker som kan gå fel

Även om jag anser att sallat är en lätt grönsak att odla så finns det såklart saker som kan gå fel. Det första jag vill säga är att om du köpt ett färdigt odlingspaket där  plugg med frö ingår så har jag själv haft dålig erfarenhet av dessa. Om de bara var gamla frön eller något annat fel med dem vet jag inte. Så testa att så ett eget frö i stället.

För det andra så är det så att alla frön inte gror. Det går inte att se på dem men en del är skadade eller kommer av andra anledningar inte gro. Så om ett frö inte gror så kan du testa med ett annat.

Ljus är viktigt för att lyckas. Min sallat odlar jag nästan alltid vid ett fönster men använder ändå någon extra växtlampa som belysning. Märker du att din planta sträcker på sig så att den blir lång och ranglig så har du för lite ljus.

Näringsbränna råkar jag utför rätt ofta när jag ligger på latsidan och inte byter vatten så ofta eller om jag råkat använda för mycket växtnäring. Sallat vill ha en ganska låg koncentration av näringsämnen så om du märker att du får bruna torra kanter på din sallat så testa att använda mindre näring i förhållande till vatten.

En typisk sallatsodling

Sallat brukar oftast gro väldigt snabbt men därefter så kan det kännas som att det går väldigt sakta och att ingenting händer. Jag burkar räkna med att det tar cirka 7 veckor innan sallaten är redo att skördas om jag tar allt på en gång. Vissa gillar att skörda lite hela tiden och det går då att göra några veckor tidigare än så.

Så en typisk sallatodling för mig är något i stil med:

  • Gro: 5 – 7 dagar
  • Nästan ingenting händer: 3–4 veckor
  • Sallaten växer så det knakar: 5+ veckor
  • Skördetid: 7+ veckor

Jag fyller på med näring och vatten när jag sår mitt frö i en plugg eller annat odlingsmedium. Därefter gör jag ingenting förrän jag ser att sallaten börja växa ordentligt. Då är jag noga med att byta vatten och ny näring varje vecka.  

Vanliga frågor

Hur många fröer i varje plugg?

Jag sår alltid ett frö i varje plugg. Märker jag att det inte tar sig så plockar jag bort det gamla fröet och sår ett nytt. Jag vet att vissa som gillar att plocka mindre sallatsblad ofta sår flera frön och tycker det fungerar bra. Men jag tycker gott och väl att ett frö räcker.

Hur lång tid tar det att odla sallat?

Det varierar lite beroende på förhållande och sort. Men jag brukar räkna med ungefär 50 dagar när jag odlar sallat.

Lämna en kommentar