Recension av Ryobi RY18HT55A Häcksax

Att sköta om en häck kan vara ett jobbigt arbete. Häcken på min nuvarande tomt består dessutom av två lager och jag insåg snabbt att detta inte var ett arbete jag var villig att göra med manuella verktyg. Jag har nu använt min häcksax i en säsong och tycker att det är dags för en liten recension.  Och på de stora hela är jag väldigt nöjd med modellen och den får jobbet gjort. Det finns dock rum för förbättringar och den passar nog inte alla.

Det var ett tag sedan jag hade en häck som behövde tas om hand om och då gjorde jag det med en elektrisk häcksax med sladd. Och med det i minnet så bestämde jag mig direkt för att jag skulle ha en batteridriven häcksax så att jag inte behöver hålla koll på sladden för att inte råka klippa av den. Jag gjorde en liten bäst i test jämförelse av häcksaxar på marknaden och i slutändan bestämde jag mig för att gå med Ryobis RY18HT55A då jag redan hade batterier för denna. Det var ingen annan modell som prismässigt kunde motiveras på grund av detta.

Jag har nu använt den en säsong vilket inneburit två tillfällen att klippa häcken på. Och jag måste säga att jag tycker att det är en bra häcksax och att den varit värd varenda krona. Den är dock långt ifrån perfekt men för den begränsade mängd arbete jag utför med den så är inte detta ett problem.

Klipper en normal häck bra

Svärdet är på 55 cm vilket är ganska standard vilket är en bra längd för att få en jämn och fin klippning. Det var enkelt att metodiskt föra saxen upp och ner och på de viset täcka hela dess höjd samtidigt som vi rör oss framåt.

Den är även lagom lång för att i mitt fall täcka mer eller mindre hela häckens bredd när jag håller häcksaxen mot bröstet vilket underlättade för en jämn klippning för häckens topp.

RY18HT55A har en grenkapacitet på 24mm på pappret. Och jag kollade aldrig riktigt tjockleken på grenarna men vid ett par tillfällen så körde den fast. I de flesta fall så gick den till slut igenom grenarna med lite kämpande men vid enstaka tillfällen så fick jag ta fram grensågen.                                                                                              

Bra batteritid

Något som slog mig var den goda batteritiden. Med ett 2ah batteri så kunde jag klippa hela häcken och ändå ha lite kräm kvar. Jag hade förväntat mig att jag skulle behöva byta eller ladda batteriet åtminstone en gång men det behövdes alltså inte.

Från början var jag inställd till att behöva arbeta med ett 5ah batteri men ville helst undvika det då även en sådan liten viktökning kan göra arbetet betydligt tyngre då det ändå tar en del tid att gå igenom hela häcken.

Något tung för långa arbeten

Även med det mindre batteriet så tycker jag att arbetet var ganska tungt och påfrestande för armarna. Vikten är på 3,6 kg vilket kan jämföras med ungefär 2,5 för en nätdriven modell. Jag anser mig vara i hyfsad form men med en stor häck så kan det bli så att man får planera in en paus för att vila armarna något.

Enkel och utan extra funktioner

Jag letade inte efter något speciellt när jag kollade på olika modeller utan ville ha en prisvärd häcksax som är lätt att använda. Och med denna utgångspunkt så tycker jag verkligen att den lever upp till förväntningarna.

Den är lätt att använda och har allt den behöver för att klara av en helt vanlig häck och lite därtill. Den är kraftfull nog att ta även lite grövre grenar vilket snabbade på klippningen för mig då det fanns ett gäng sådana gömda i buskaget.

Kort och gott är det en bra häcksax som jag varmt rekommenderar för den som redan har batterier från Ryobi.

Lämna en kommentar