Med en gräsmatta som inte längre växer och med frost på ingång så var det dags att plocka in robotgräsklipparen för den här säsongen. Det innebär en hel del förberedelser och småpill men görs ändå på någon timme. Det skiljer säkert en hel del mellan olika tillverkare hur de anser att just deras robotgräsklippare ska förvaras och tas om hand om. Jag har en Honda Miimo 520 och har följt deras manual för att göra i ordning och vinterförvara deras robot. Är du osäker på hur du bör göra med din så tror jag det går utmärkt att följa deras riktlinjer även för andra tillverkares modeller.
Rengör och ladda fullt
Första steget är att se till att robotgräsklipparen batteri är laddat. Min gissning till varför detta är viktigt är att även när roboten är avstängd så går det åt lite ström. Och vi vill inte riskera att batteriet blir helt slut då vissa interna komponenter som klocka behöver ström även när den är avstängd.
Efter att batteriet laddats så ska roboten rengöras grundligt. Det innebär inte att den ska tvättas av med vatten. Det står till och med tydligt i manualen att den inte ska göra det. Karossen och kontrollpanelen torkas av med en lätt fuktig trasa. Undersidan ska inte rengöras med en fuktig trasa utan använd i stället en borste och borsta rent så gott det går.
Ypperligt tillfälle att byta knivar
Knivarna bör normalt sett bytas flera gånger under en säsong. Honda uppger att normal livslängd på knivarna är 160 timmar. I mitt fall hade det varit att knivarna skulle bytas varannan vecka vilket jag kanske tycker är lite väl ofta. Men som vi kan se i bilden nedan så har jag varit väldigt dålig på detta så det är absolut dags att göra det i mitt fall.
Det kräver dock att man har tillgång till en 24mm och en 8 mm fast nyckel samt en momentnyckel. Men har man lagt pengarna på en robotgräsklippare så är det värt att skaffa dessa verktyg också då just knivbyte är vanligt underhåll.
I mitt fall väljer jag att skuta på knivbytet till det är dags att plocka fram gräsklipparen igen. Det är en del som ska göras i trädgården just nu och jag hade inte verktygen till hands.
Koppla ur och ta bort dockningsstationen
Även dockningsstationen innehåller en hel del elektriska komponenter som vi inte vill låta stå ute i det hårda vintervädret. Jag började med att ta lossa alla skruvar som håller dockan på plats för att sedan börja ta loss slingornas fästningspunkt i dockan. Var noga med att koppla ut transformatorn innan du börjar röra vid de andra elektriska komponenterna.
Efter att ha stått en säsong i gräsmattan så är dockan också i behov av rengöring. Precis som med gräsklipparen räcker det långt med en borste för att rengöra den så gott det går. Använd inga fuktiga trasor eller liknande. Åtminstone inte runt de elektriska komponenterna.
Slingtrådarnas ändar är nu väldigt utsatta för fukt och vind. Det löste jag genom att köpa en kopplingsdosa som jag förde in ändarna i. I brist på ork så tog jag inte bort själva kontakten från ändarna men tycker det gick bra ändå. Därefter besprutade jag ändarna med kontaktspray innan jag förslöt kontaktdosan.
Det är även bra att använda kontaktspray på dockningsstationens kontakter även om den kommer förvaras inomhus. Det gör inget med lite extra skydd.
Förvara tort och frostfritt
Gräsklipparen, dockningsstationen och transformatorn bör förvaras i en torr och frostfri miljö. I mitt fall innebär detta i vårt förråd inomhus men alla ställen som uppfyller ovanstående krav duger. Dockan och sladden är lätt att stuva undan men då robotgräsklipparen bör stå plant så kan man behöva organisera om lite.
Inför nästa säsong
Det finns en hel del saker att se över inför nästa säsong. Jag nämnde byte av knivar lite längre upp. Men manualen har en hel del saker att gå igenom och de flesta av dessa kan man göra redan nu om man har tid till det. Då detta var vår första säsong tror jag att vi lämnar in den till en verkstad för en genomgång. Bara för att vara på den säkra sidan. Det är ändå ett rätt dyrt verktyg.