Vårstäda i trädgården

Nu har våren äntligen gjort sin entré på riktigt här nere i Skåne och de senaste två helgerna har spenderats på att göra i ordning trädgården för ännu en säsong. Förra året flyttade vi in huset och trädgården senare under våren och kom ganska snabbt efter i underhållet. Så därför är det extra roligt att kunna ge sig på trädgården tidigt och få njuta av den tidigt och se till att ligga i fas med allt som behöver göras under året.

Jag kan väl erkänna att jag inte lämnade trädgården i det bästa skicket inför vintern så det fanns mycket som behövde göras som egentligen borde gjorts redan i höstas. Men då var det mycket annat och efter skörden så fick trädgården helt enkelt inte tillräckligt med uppmärksamhet vilket ledde till att det fanns mycket att göra nu när värmen kom åter.

Beskära buskar och träd

När vi flyttade in förra året var växtligheten redan i gång så beskärning och föryngring av buskar och träd fick skjutas på. Och vi har gott om både buskar och träd som behöver underhåll.

Äppelträd tidigt på våren
Äppelträd som ska beskäras

Första uppgiften blev att beskära de två stora äppelträden som vi har på tomten. Egentligen borde dessa ha beskurits under JAS-perioden men fick alltså vänta tills nu. Jag har inte själv gjort mycket beskärning av träd så vi fick ta hjälp utav släkt och vänner som hade koll på grejerna och det blev en rätt ordentlig beskärning. Förhoppningsvis så slipper vi vattenskott men det återstår att se. Annars finns det att göra i höst också.

Vi har också en riktigt ordentlig vinbärsbuske att beskära som såg ut som om den inte fått kärlek på ett tag. En väldigt yvig och stor buske som trots att den inte beskurits på ett tag gav ordentligt med bär förra sommaren. Men vi hoppas att föryngringen ska ge utdelning. Framför allt så riktade vi in oss på gamla grenar samt grenar som låg nära eller mot marken.

Vinbärsbuske tidigt på våren som ska beskäras
Vinbärsbuske som ska beskäras

Rosenbuskarna fick även dom lite uppmärksamhet. För mig var det första gången att beskära rosenbuskar och dessa gick jag väldigt hårt åt. De har varit väldigt höga och på grund av skuggande träd har de tidigare sträckt sig och blivit väldigt höga. Nu är träden borta och i stället så blåser det en hel del vilket gjort att delar av buskarna har vält och gått av. Så det slutade med att vi klippte ner dom ordentligt till marken och så får vi hoppas att dom återhämtar sig och kan bli täta och fina med mer sol.

Vi har också lite syrener som behövde beskäras och tryckas tillbaka lite då de börjat ta och inkräkta på gräsmattan där vi inte riktigt vill ha dom. Till stor del är detta också för att vi vill sätta upp ett stängsel som inte står i vägen för robotgräsklipparen och dess slinga. Så då fick vi klippa in det rätt ordentligt.

Vi fick otroligt mycket grenar och kvistar som nu ligger i en hög. De större grenarna tänkte jag såga upp med motorsågen och så småningom använda som ved. De lite mindre materialet kommer dels hamna i botten av detta års kompost så att luft kommer in. Resten körs i kompostkvarnen och hamnar sedan där det med men då i betydligt mindre format.

Rensa upp i gräsmattan

Med flera träd runt om gräsmattan så ser den otroligt skräpig ut efter en blåsig höst och vinter. Jag var dålig på att städa undan löven på hösten så nu var det en stor blandning av löv, kvistar och grenar som behövde tas om hand om.

Stora grenar fick tas för hand och små kvistar följde lätt med tillsammans med krattan. Redan i höstas bestämde jag mig för att inte kratta löv utan skaffade mig en lövblås. Så den kom väl till hand nu med och löven hamnade i utkanten av tomten där det finns en träddunge.

Gräsmattan är egentligen i ett rätt stort behov av att luftas. Men i brist på tid så skjuter jag på det och jag kommer förmodligen att låna en vertikalskärare om jag hittar det i min vänskapskrets. Har inte riktigt plats för ännu ett verktyg som används en gång om året.

Rensa rabatten

Vi har gott om rabatter och alla behöver en ordentlig genomgång. Fokus den här gången blev på framsidan och de som enkelt ses från vägen. Jobbet bestod av att klippa ner förra årets växtlighet som fortfarande var kvar men tort. Det gjordes enkelt med sekatören och resterna hamnade på komposten.

Jag blandade även ner en del av förra årets kompost i jorden. Stor del av denna är fortfarande inte nedbruten men kommer kunna ge gott om näring när den bryts ner på plats.

Städa uteplatsen

Med våren så blir jag också väldigt sugen på att grilla. Men då uteplatsen dels är väldigt smutsig med blöta löv och andra växtrester så var första steget att borsta av hela trädäcket. Ett mindre projekt men tyvärr inte tillräckligt då alger och annat skit har gjort sig hemma. Så nästa steg blir att låna högtryckstvätt med tillhörande trallrengörare. Men det dröjer några veckor.

Årets odlingssäsong har nu mer eller mindre börjat och planerna är så klart alltid stora. Men det nya för i år för mig blir nog ett nytt land som jag tänkt testa att anlägga genom att helt enkelt lägga ut potatis på gräsmattan och sedan täcka med jord. Fick detta tipset för att inte behöva gräva så det blir ett kul projekt som snart drar igång.

Lämna en kommentar