Kom igång guide till varmkompost

För dig som vill ha möjlighet att kompostera matavfall så är varmkompost vägen att gå. Det är en lite större investering än en vanlig komposthög och kommer med lite regler som vi behöver tänka på. Så i det här inlägget tänkte jag göra en liten guide med vad du bör tänka på och hur du kommer igång med din varmkompost på ett bra sätt.

Om du letar efter köpråd så har jag gjort ett bäst i test av 7 varmkomposter i samband med att jag själv letade efter vilken modell jag skulle köpa. Så du får gärna ta del av det på länken ovan.

Så fungerar en varmkompost

Själva komposteringen i sig skiljer sig inte från en vanlig kompost där du kan slänga ditt trädgårdsavfall. Utan det bryts ner av mikroorganismer precis som vanligt

Det som däremot skiljer är att en varmkompost är en behållare som är isolerad och därmed har en högre temperatur som hjälper vid nedbrytningsprocessen även under de kallare månaderna. Att den är isolerad gör också att den skyddar mot djur som råttor och möss vilket är anledningen till att vi kan kompostera vårt hushållsavfall.

Om du är osäker på vad du kan kompostera i en varmkompost så kan du använda dig av regeln ”Kan du äta det så kan du också kompostera det”.  

Att välja varmkompost

En varmkompost är som sagt bara en behållare som är isolerad för att behålla temperaturen och att hålla skadedjur borta från komposten. Det är därmed inte något komplicerat inköp även om det finns en hel del olika modeller på marknaden.

Det finns ett par frågor som jag tycker att du som planerar att köpa en ny varmkompost bör fundera över för att bli så nöjd som möjligt med ditt köp:

  • Hur stor kompost behöver jag?
  • Hur kallt är det där jag bor, behöver jag en extra isolerad kompost?
  • Hur lätt är det att tömma komposten på jord?
  • Är det någon extra funktion som exempelvis enkel omrörning jag vill ha?

När det kommer till funktionalitet som hur den töms eller vad komposten klarar för kyla så stor det ofta väldigt tydligt på produktsidorna. Så kolla igenom ett par olika och jämför vad som passar dig bäst

Hur stor varmkompost behöver jag?

Bra näringsrik jord från kompost

Det generella rådet är att en varmkompost bör rymma 50 liter per person i hushållet. Så ett hushåll på fem personer bör alltså ha en kompost på minst 250 liter. Jag tycker att detta är en ganska bra generalisering men vet du med dig att ni slänger väldigt lite mat så kan man så klart hålla sig lite lägre och tvärt om.

Jag tycker dock att det är ett bra råd att ta i lite extra då en rymligare kompost har lättare att tillföra mer syre vilket är viktigt för hur snabbt nedbrytningen går. Sen så är det helt enkelt så att mer avfall ger mer jord.  Här kan du räkna med att ungefär 100 liter matavfall ger dig 25 liter kompostjord.

Att sköta om en varmkompost

Att kompostera är inte svårt och en varmkompost skiljer sig egentligen inte från en vanlig kallkompost när det kommer till hur vi går till väga. Nästan oavsett hur du gör kommer ditt avfall att brytas ner. Men det finns några tips på hur vi kan göra för att det ska bli mer effektivt.

Precis som med en vanlig komposthög är det bra att börja med lite grövre trädgårdsavfall som kvistar och pinnar. Det gör att syre lätt kan tillföras underifrån vilket är en viktig del för att nedbrytningen ska fungera.

Se också till att finfördela materialet som du lägger ner. Stora köttstycken eller grönsaker bryts ner betydligt snabbare om det är uppdelat. Det blir helt enkelt enklare för mikroorganismerna att komma åt då.

Se till att komposten inte blir allt för fuktig. Matavfall har ofta rätt mycket vätska i sig och det gör att även komposten riskerar att bli allt för blöt. I vanlig kompost brukar jag inte rekommendera strö men i en varmkompost så kan det verkligen vara nödvändigt. Detta är något som går att testa sig fram till men jag brukar blanda i ungefär en fjärdedel eller femtedel strö när jag slänger mitt matavfall.

Vilket kompostströ är bra?

Kompostströ är ett näringsfattigt och tort material som vi blandar ner i komposten om vi upplever att den är för blöt eller fuktig. Utöver att hålla fukten i balans så hjälper den även till att skapa struktur i komposten så att mikroorganismerna får tillräckligt med syre för att kunna utföra sitt arbete.

Det finns självklart flera sorters kompostströ att köpa och som varierar kraftigt i pris. Jag tycker att det är omotiverat dyrt och använder mig i stället av andra alternativ jag kan hitta i mitt hem eller trädgård. Exempel på bra alternativ till kompostströ är:

  • Sågspån
  • Torrt gräs eller hö
  • Hushållspapper och kartong, exempelvis äggkartonger
  • Torra löv och kvistar

Man kan så klart också blanda ovanstående med köpt kompostströ om man vill dryga ut det lite. Jag har dock hittills klarat mig utan köpt kompostströ. Använder du dig av något annat alternativ så kan du behöva prova dig fram hur mycket matavfall i relation till strö du använder för att hålla en bra balans.

Speciella regler för kompostering av hushållsavfall

När det kommer till kompostering av hushållsavfall finns det ett till skillnad från en vanlig trädgårdskompost ett regelverk. För det första så behöver du anmäla till din kommun att du avser att kompostera hushållsavfall. Jag är inte säker på om det gäller i exakt hela landet men i alla kommuner jag kollat på så är det fallet. Och i de flesta fall så gäller detta även vid bokashi-kompostering.

Utöver att anmäla det till kommunen så måste du ha en behållare som är avsedd för ändamålet. Om du köper en varmkompost i någon av de större trädgård eller byggvaruhusen är detta normalt sett inte ett problem. Men bygger man sin egen så är det viktigt att hålla reda på.

Att behållaren är avsedd för ändamålet innebär bland annat att den ska vara skyddad mot skadedjur vilket innebär att springorna inte får vara större än 6 mm. Behållaren bör även vara ventilerande men ha ett tätslutande lock. Sist men inte minst så måste behållaren klara av att hålla temperaturen. Det innebär att om den ska stå utomhus vilket den oftast gör så ska den vara isolerad.

Vanliga problem med varmkomposten

Ibland så kan det kännas som man har följt instruktionerna till punkt och pricka men ändå så drabbas komposten av problem och exempelvis börjar lukta illa. Det har nog hänt oss alla och som tur är så finns det enkla knep för att få ordning på sin kompost igen så att vi får den process vi vill ha.

Dålig lukt

Om du drabbas av dålig lukt så är den troligaste förklaringen att din kompost har börjat ruttna i stället för att förmultna. Det kan bero på att komposten är allt för fuktig eller att den inte får tillräckligt med syre.

Om du är osäker på vad som är fel för dig så är båda dessa åkommor lätta att åtgärda. Om komposten har brist på syre så får vi luckra upp den. Det går att göra genom att göra hål med en pinne eller än hellre använda en luckringsstav.

Är det så att den är för blöt så behöver vi blanda i torrt material eller kompostströ som kan suga upp en del av den överflödiga fukten så att komposten får en bättre balans.

Ammoniaklukt

Om komposten ger ifrån sig en ammoniaklukt innebär det att den är för kväverik. Det är viktigt att ha en balans mellan kol och kväve vilket ofta kallas för brunt eller grönt material. Så om du har för mycket kväverikt material i din kompost så är det lätt att lösa genom att blanda i kolrikt material. Det kan exempelvis vara kompostströ eller torra löv och kvistar.

Flugor och larver

Att det kommer in flugor och larver i din kompost behöver inte betyda att du har gjort något fel. Det kan vara svårt att skydda sig mot men är lika tråkigt oavsett. Det brukar däremot inte vara några problem att bli av med. Börja med att torka rent lock och kanter så att det inte finns några ägg eller liknande kvar där. Täck sedan över komposten med blöta tidningar så att hela högen är tät. Du kan lägga mer kompostavfall ovanpå då tidningarna ska ligga och hålla tätt i ungefär två veckor.

Genom att se till att alltid blanda i strö så att komposten inte blir allt för blöt så brukar det inte vara några problem att på sikt hålla flugorna borta.

Läckage av illaluktande vatten

Att ha en kompost som läcker illaluktande vatten är ingen som vill ha. Inte nog med det så gör det att växter och ogräs runt om komposten kommer frodas då det innehåller mycket näring.

Det är lätt att åtgärda genom att blanda in torrt material som löv och grenar eller helt enkelt vanligt kompostströ och röra runt ordentligt.

Vanliga frågor

Vad är en varmkompost?

En varmkompost är en kompost som är isolerad för att behålla värmen så att nedbrytningsprocessen kan hållas i gång även när det blir kallare. Det är i Sverige även krav på att den ska skyddas mot råttor, möss och andra skadedjur. Om du vill slänga matavfall så är det en varmkompost som behövs.

Hur lång tid tar en varmkompost?

En varmkompost är betydligt snabbare än en kallkompost och under bra förhållande tar det mellan 4-6 månader för komposten att mogna.

Hur nära grannen får jag ställa min kompost?

Kompost är sällan något vi själva vill ha i direkt anslutning till huset eller där vi vistas och bör därför inte ställas för nära grannar heller. Har du en dialog med dina grannar så är det att föredra annars brukar rekommendationen placera komposten minst 5 meter från tomtgränsen.

Måste jag anmäla min varmkompost till kommunen?

Ja om du tänkt använda din varmkompost för matavfall så måste du anmäla det till din kommuns miljöförvaltning. Detta innebär ofta en avgift.

Lämna en kommentar