Använda vanliga LED-lampor som växtbelysning

Vi är många som gillar odling och vill hålla på mer vår hobby under hela året och i Sverige så innebär det att vi måste tillföra ljus under vinterhalvårets mörka dagar. Däremot så finns det roligare saker att lägga pengar på än dyra växtbelysningsprodukter. Även om många av dom håller hög kvalité så är det helt enkelt för dyrt för många av oss.

Och det är där helt vanliga LED-lampor och lister kommer in i bilden. Dessa är betydligt billigare och väldigt många av dessa produkter går utmärkt att använda som växtbelysning. För dom allra flesta av oss är den enda skillnaden att vi själva måste räkna ut så att vi ger växterna tillräckligt med ljus men det är ofta inga problem.

Omvandla watt till mikromol

När vi köper växtbelysning är det redan angett i produktinformationen hur många mikromol så lampan ger. Och riktlinjen är att vi ska ha 200 μMol /m2/s och då har lampan tänd ungefär 16 timmar om dagen.

Men om vi då i stället vill använda oss av vanliga LED-lampor så får vi helt enkelt räkna om dess effekt till mikromol. Till att börja med är det viktigt att vi kollar på lampor med så naturligt vitt ljus som möjligt. Vi vill alltså ha en lampa med vitt ljus där kelvin talet är så högt som möjligt. Gärna upp mot 6500 Kelvin som motsvarar solljuset en klar dag. Då får vi en bra ljusfördelning som innehåller alla de våglängder på ljuset som växterna behöver. Det som alltså kallas för PAR-spektrumet.

Har vi hittat några sådana lampor så är det rätt enkelt att skaffa sig en uppskattning om hur många mikromol lampan avger då 1 watt är ca 2.1 mikromol. Så om vi har en kvadratmeter med odling så behöver vi ungefär 100 watt som lyser på våra växter för att ge dom tillräckligt med ljus för en god tillväxt.

Tänk på ljusspridningen

En sak som är viktig att tänka på är ljusspridningen. Vanliga växtbelysningsprodukter har ofta ett väldigt riktat ljus med låg spridning. Tänk dig en LED-list där ljuset inte går ut åt sidorna. Många vanliga lampor är i stället tänkta att ge en bra omgivningsbelysning. Det kan därför vara bra att ha lampskärmar som reflekterar ljuset i en riktning eller att ställa upp reflektorer runt om din odling.

Jag har sett folk använda allt ifrån aluminium till speglar runt sin odling för att se till att så mycket av ljuset som möjligt träffar växten.

Lumen betyder ingenting

Jag ser rätt ofta att folk använder sig av lumen och lumensmätare när det kommer till växtodling. Tyvärr inte speciellt användbart för att räkna ut hur mycket ljus växterna får. Har du ordentlig koll på lampans SPD kan du använda dig av följande länk för att få en uppskattning. Jag tycker dock det är lättare att använda sig av Watt och Kelvin

Exempel på prisvänliga lampor

Det finns många lampor som går utmärkt att använda och men jag tänkte ge några exempel på vanlig LED-belysning som jag själv använder. Först ut är en LED-armatur från Jula på 4000 K och 44 W. Det är en väldig prisvänlig lampa med ett högt watt tal som är precis det vi är ute efter. Jag vet att detta är ett rätt vanligt köp hos många odlare. Även om kelvintalet inte är så högt som önskat så visar produktinformationsbladet att färgspektrumet är väldigt bra anpassat för just växtbelysning Du hittar armaturen här

LED-armatur från jula fungerar utmärkt som växtbelysning
LED-armatur från Jula

Jag använder mig även av en helt vanlig LED-lampa från Clas Ohlson med ett kallvit ljus på 6500 K och 10 W. Det är dock den vanliga formen på en glödlampa så jag använder den tillsammans med en lampskärm från Ikea som riktar ljuset framåt. Även om jag räknar med att en hel del ljus går om miste så fungerar den utmärkt att använda mot enstaka plantor. Du hittar lampan här

Om du är ute efter att få tips på bra prisvärda lampor som duger för växtbelysning så tycker jag att du ska gå med i facebookgruppen Växtljus för hobbyodlare där det delas bra tips på kampanjer och även ställs en hel del frågor om prisvänliga produkter.

Prova dig fram

Som med så mycket annat så handlar en sådan här lösning om att uppskatta och prova sig fram. Vill man vara helt säker på att man får tillräckligt med ljus eller har en planta som man är mycket rädd så får man ta i lite i överkant.

Om du trots allt känner dig osäker så går det att hitta prisvärda växtbelysningsprodukter som inte kostar skjortan. Jag har gjort en bäst i test jämförelse av växtbelysning med produkter som jag tycker är bra som du gärna får ta del av. Men i slutändan så tycker jag ändå inte att de är värt pengarna och jag köper hellre en extra vanlig lampa och lägger mig lite i överkant.

Vanliga Frågor

Måste man ha särskild växtbelysning?

Nej det måste man inte. Det går utmärkt att använda sig av vanliga LED-lampor som växtbelysning. Se till att det är en lampa med så naturligt vitt ljus som möjligt.

Hur många watt ska en växtlampa ha?

Om du använder en vanlig LED-lampa som växtbelysning så bör du sikta på att ha runt 100 Watt per kvadratmeter. Så ska du bara använda den till någon enstaka liten växt så räcker det ofta med en vanlig LED-lampa på 14 watt så länge det är ett naturligt vitt ljus

Hur många Kelvin till växter?

Vi vill komma så nära det naturliga ljuset vi får en klar sommardag som är 6500 Kelvin. Då får du oftast all typ av ljus som växterna behöver

Lämna en kommentar