Välja rätt automatiska bevattningssystem

Att växterna får tillräckligt med vatten är en av de viktigaste förutsättningarna för att de ska växa sig stora och starka. Och odlar du för att äta så påverkar de även hur stor skörd vi får. Har man mycket växter så är vattning en av de saker som tar längst tid och jag har själv sprungit runt med både vattenkanna och trädgårdsslang för att se till att alla växter får tillräckligt. Och det kan ta en bra stund.

Genom att sätta upp ett automatiskt bevattningssystem kan du spara massor av tid till dig själv samtidigt som du ger växterna precis så mycket vatten dom behöver. Varken mer eller mindre. Det finns flera olika system att välja på och de är mer eller mindre automatiska. Det finns system som du sätter upp och som sen sköter allt. Och så finns det system du sätter upp och du bara vrider på kranen när det är dags.

Att välja bevattningssystem

Vilket system som är bäst är inte alltid helt självklart. Det beror dels på vad du odlar och var. Jag brukar själv göra skillnad på om jag ska använda det inomhus eller utomhus. Inomhus brukar vara lite simplare saker och ofta så handlar det om bevattning när jag ska på semester. Utomhus brukar vara på lite större skala och där föredrar jag att allt går att göra antingen helt automatiskt eller så pass att jag bara behöver sätta på kranen och sen sköter det sig själv. Flera av systemen går såklart att använda både ute och inne men jag har ändå delat upp dem.

Bevattning Inomhus

Att sätta upp ett bevattningssystem inomhus brukar innebära att se till att ens krukväxter får vatten under en period när man åker i väg. Det är alltså inte så vanligt att sätta upp ett helautomatiskt system som vattnar växterna året om även om det så klart är möjligt.

Att sätta upp en semesterbevattning är väldigt enkelt och kostar ofta väldigt lite. För enstaka krukväxter så är en bevattningsglob ett bra och prisvärt alternativ. För flera växter, framför allt om dom är mindre i storlek, så är en bevattningsmatta smidig lösning.

Bevattningsmatta

En bevattningsmatta eller kapillärmatta som dom ofta kallas på grund av att de använder kapillärkraften för att suga upp vatten från mattan till växterna är en väldigt smidig och enkel lösning för att vattna många växter.

Det fungerar så att mattan blöts ner och hålls sedan blöt genom att ena änden ligger i en behållare med vatten eller att hela matten ligger på en plastbricka med kanaler fyllda med vatten. På så vis så sprider sig vattnet över hela matten. Vi ställer våra växter i enbart innekruka på mattan och med hjälp av kapillärkraften sugs vatten upp och håller jorden precis lagom fuktig.

Det här är alltså en enkel lösning på att ge växterna tillräcklig med vatten om vi ska åka i väg i några dagar. Beroende på vilken matta man väljer så kan man i teorin åka i väg i flera veckor utan att behöva vattna. Det finns många lösningar så jag har gått igenom några populära modeller och jämfört dom i en bäst i test jämförelse av bevattningsmattor.

Bevattningsglob

En bevattningsglob är ett utmärkt sätt att förse enstaka växter med vatten under en längre tid. Jag använder det själv när vi ska lämna huset ett tag och tycker att det har fungerat utmärkt med den här lösningen.

En bevattningsglob är helt enkelt en plastbehållare vi fyller med vatten. Den har sedan en längre pip som vi sticker ner i jorden. Via pipen så kommer vattnet från behållaren ner till jorden som hålls fuktig under en längre tid. Våra håller i åtminstone en vecka utan problem. De finns i flera olika storlekar som så klart påverkar hur länge växterna kan lämnas utan uppsikt.

Det går att göra egna lösningar som fungerar precis lika bra även om de inte är så snygga. Genom att fylla en petflaska med vatten och sätta den upp och ner får vi samma funktionalitet även om det tar lite mer plats och därmed fungerar bättre på större krukor.

Bevattning Utomhus

För trädgården finns det väldigt många olika lösningar för att vattna. I sin enklaste form hittar vi vattenspridaren som även om den gör ett bra jobb kräver att vi håller tiden och flyttar runt den vid jämna mellanrum för att se till att alla ytor täcks.

Utöver detta så har vi flera sätt att vattna specifika ytor på ett jämnt sätt. Jag är själv en stor förespråkare av droppslangar som jag tycker gör ett fantastiskt jobb av exempelvis friland eller häckar. Det finns även liknande lösningar för att droppbevattna krukor.

De flesta av lösningarna på bevattning av trädgård och gräsmatta går att sätta ihop så att det blir mer eller mindre helautomatiskt. Jag har inte själv löst detta ännu för hela tomten men har delar av trädgården på automatisk självbevattning med solceller.

Solcellsbevattning

Solcellsbevattning är ett mycket smidigt sätt att automatisera bevattningen där man annars har svårt att automatisera. Det kan exempelvis vara på en balkong eller långt bort ifrån huset. De flesta sådana system använder någon form av droppbevattning och passar utmärkt till både krukor och friland.

Det finns både större och mindre system. I de flesta fall så har du en behållare med vatten som du fyller upp. Du placerar sedan en pump och styrenhet till detta som drivs med hjälp av solcellerna som förser dina växter med rätt mängd vatten per dag.

De större systemen är ofta väldigt flexibla och passar bra till både friland och krukor. De mindre systemen tycker jag själv är utmärkta till exempelvis balkonger. Du kan se min jämförelser av solcellsbevattning för tips och idéer.

Droppslang

Jag är som sagt en stor förespråkare av droppslangsbevattning. Det passar utmärkt till både helautomatiska system liksom att vi själv sätter i gång bevattningen men sedan inte behöver göra något jobb då allt redan är på plats.

Genom att gräva ner slangen i häcken eller odlingslandet kan vi se till att vi får vattnet precis där vi vill ha det och att ingenting går förlorat på grund av avdunstning. Det enda vi behöver göra är att antingen räkna eller provköra slangen en gång för att se hur länge den ska köras vid varje tillfälle.

När slangen väl är på plats så är det bara att koppla på den till kranen när det är dags att vattna. Vi behöver alltså inte springa runt med vare sig vattenspridare eller munstycke utan det sköter sig själv. Jag har kollat på lite jämfört olika droppslangar som du kan ta del av om du själv har ett behov.

Lämna en kommentar