Odla tre systrar i pallkrage

Jag blev först introducerad till konceptet ”tre systrar” när jag för första gången skulle odla i pallkrage. Då fick jag av odlingsvana vänner ett paket med frön för majs, squash och sockerärt samt en introduktion till fördelarna med samodling av vissa växter.

Tre systrar sägs ha sitt ursprung hos den amerikanska urbefolkningen som alltså tidigt insåg fördelen med att samodla. Att det är just majs, squash och (klätter)bönor som vi pratar om kan ha att göra med att det var viktiga grödor för deras överlevnad eller för att de helt enkelt fungerar väldigt bra att odla tillsammans där varje växt bidrar till att de andra trivs bättre.

Majs för stöd åt bönorna

Att odla majs tar tid. här en bild på hanblommorna på toppen

Om vi utgår från majs så bidrar de med ett mycket gott stöd åt bönorna att klättra på. Jag fick också lära mig att det är denna växt vi utgår ifrån.  Jag gjorde det i två rader i den pallkragen jag använde då radavståndet ska vara 40 cm. Jag hade möjligen kunnat trycka in tre rader men valde att ha lite extra utrymme för de andra växterna.

Med ca 40 cm mellan plantorna i varje rad så blir det inte jätte många plantor i en pallkrage men absolut tillräckligt i mitt tycke. Det är viktigt att vi inte har andra majssorter i närheten då majs pollineras av vinden. Skulle det då korspollineras med andra sorter kan vi få oväntat resultat.

Bönor för att binda kväve i marken

Egenodlad sockerärt redo att skördas

Bönorna planterar vi runt majsen så att de kan klättra på dess stam i takt med att den växer sig större. Bönor har en trevlig egenskap vilket är att dom tar kväve från luften och binder det till jorden. Kväve är en viktig byggsten för växter och bidrar alltså med näring till dom andra växterna.  Detta gäller för mer eller mindre alla bönor och ärtor i mitt fall använde jag mig av sockerärt vilket jag tycker är mycket trevlig att ha i en sallad.

Squash för att täcka marken och undvika ogräs

Att odla squash är enkelt och kan ge sådana här fina frukter

Mellan majsen så planterar vi squashen. Den har en förmåga att verkligen breda ut sig vilket skyddar jorden fån solljus och därmed hindrar ogräs från att växa upp. I och med att både majsen och bönorna växer på höjden så klarar dom sig bra och får tillräckligt med ljus oavsett hur mycket squashen breder ut sig.

Vi kan se det som att majsen är planterad i kvadrater och i mitten av varje kvadrat passar det då att så ett frö squash. Ett litet varningens finger dock är att du riskerar att få äta väldigt mycket squash då jag märkte att dom har en tendens av att ge väldigt mycket squash som dessutom blir ordentligt stora.

Mitt försök på tre systrar

Jag hade tänkt göra ett nytt försök med tre systrar det här året men tiden rann i väg så jag tänkte dela med mig av mina erfarenheter från förra året. Jag började då med att gödsla tidigt på våren vilket gott och väl räckte till mycket fina växter.

Det första misstaget jag gjorde var att jag direktsådde allt på en gång. Nu bor jag i Skåne så vädermässigt var det inga problem och alla frön tog sig. Däremot så borde jag antingen försått majsen inomhus eller direktsått den någon vecka tidigare än dom andra grödorna. Detta främst för att majsen ska få komma upp lite så att bönorna har något att klättra på. I mitt fall så blev det att försöka då dom att växa horisontellt mellan majsen i stället vilket var lite klurigt.

Det andra misstaget jag gjorde var att inte fundera på majsens pollinering. Pallkragen stod ganska skyddad från vinden och pollineringen misslyckades något och majskolvarna blev inte som väntat. Om du har din majs skyddad kan det vara bra att ruska lite i dem med jämna mellanrum när dom kommit upp för att hjälpa till med pollineringen.

Oavsett vilket måste jag säga att jag var förvånad över hur väl det fungerade att samodla dessa växter. De skötte sig mer eller mindre själva och gav väldigt mycket skörd. För min smak blev det för mycket av både sockerärt och squash men det handlar nog mer om att jag måste hitta bra tillfällen att ha det i maten.

Lämna en kommentar