Testa pH värdet i jorden

PH-värdet i jorden har en stor påverkan på dina växter och gräsmattas hälsa. För många växter så är ett lågt pH avgörande för att de ska kunna ta upp alla de näringsämnen som de behöver för att växa ordentligt. För gräsmattan är det tvärt om. Ett lågt pH främjar mossan snarare än gräsmattan och därför vill vi att det ska ligga lite högre så att det är gräsmattan som växer till sig och blir tät och grön snarare än andra växter.

Att mäta markens pH är inte svårt. Vill man ha absolut säkerhet i sin mätning så är jordprov som är den enda vägen. Då tar man prover från marken och skickar in till ett labb för undersökning. Det är dock lite extremt för de flesta hemmaodlare och trädgårdsägare. Mer rimligt är i stället att använda sig av en pH-mätare eller om man bara är intresserad av om marken är sur eller basisk, genom ett husmorsknep.

 Använda en pH-mätare för jord

En bra pH-mätare för jord är inte speciellt dyr utan går på ett par hundralappar. Vi kan då sticka de rätt ner i fuktig jord för att kunna läsa av vilket pH som marken har. Många har också en referenslista så att du kan kolla vad du borde ha för pH i marken för just det som du vill ska växa.

Ett problem med dessa mätare är att de inte är så exakta. Vi kan ofta få ett hum om var pH ligger men precisionen varierar kraftigt. Vissa modeller kräver även att vi blandar ut jorden med vatten för att sedan utföra mätningen.

Detta är ett billigt sätt att hålla koll på ditt pH över tid då det går snabbt att läsa av mätaren. Detta kan vara bra för dig som exempelvis kalkar eller häller aska på din gräsmatta för att göra den mer basisk. Då kan vi göra detta i omgångar till dess att vi nått det pH vi vill ha.

Husmorsknep för att mäta pH i jorden

För dig som inte är intresserad av att köpa några nya produkter så finns det ett husmorsknep du kan använda dig av för att ta reda på om jorden är sur eller basisk. Gräv upp lite jord från den plats som du vill testa. Ta ett par matskedar jord på ungefär ett 20 cm djup och lägg i en skål. Ta lika många matskedar vinäger och häll över jorden. Börjar det bubbla så innebär det att jorden är basisk.

För att testa om jorden är sur så kan vi göra på samma sätt som ovan men i stället för vinäger så använder vi oss av vatten och bikarbonat. Exakta mått är inte så noga men ungefär lika mycket vätska som jord. Börjar det bubbla nu är jorden sur.

Om inget av testen ovan börjar bubbla så kan du anta att jorden du testat är neutral och har pH 7.

Lämna en kommentar