Så gör du nässelvatten

Nässelvatten är perfekt växtnäring att göra själv och jag använder det regelbundet under odlingssäsongen. Det är till och med så att det har blivit lite av en favorit för mig. Dels för att jag har så otroligt mycket nässlor på tomten, dels för att det är väldigt enkelt att göra. Med bara några minuters jobb så kan du ha näringsrikt vatten redo på bara några dagar. Så här gör du:

  1. Samla ihop nässlor och lägg dom i en hink. Tryck i så mycket du kan, ju mer desto bättre.
  2. Fyll på med vatten så att de täcker nässlorna. Lägg sedan på ett lock eller täck över på annat sätt om du inte har tillgång till ett.
  3. Redan efter ett par dagar har nässlorna börjat brytas ner och du har näringsrikt vatten redo att användas. Däremot så blir det bara starkare ju längre tiden går och efter två veckor så har du riktigt bra växtnäring.
  4. Växtresterna går utmärkt att slänga på komposten för ytterligare nedbrytning
  5. Om du låtit nässlorna ligga i upp emot två veckor kan det vara bra att spä den med en del nässelvatten och 10 delar vatten.

Så egentligen är det enda som tar tid för själva nässlorna att brytas ner. Själva arbetet är nästintill obefintligt.

Därför är nässelvatten bra

Nässlor innehåller mycket kväve och många andra viktiga ämnen och mineraler som gynnar våra växter när dom ska bli stora. Kväve är ett av de viktigaste näringsämnena för just tillväxten så att förse våra plantor med detta kan ge en riktigt bra skjuts.

Kväve är viktigt för alla plantor men om du har exempelvis potatis eller tomater så kan det vara bra att minska på detta när det är dags för blomning och fruktsättning. Annars kan vi hamna i en situation där potatisen har en riktigt fin blast men inga potatisar eller en tomatplanta som är stor och grön men inte ger några tomater.

Det luktar riktigt illa

En hink med nässelvatten
En hink med illaluktande nässelvatten. Locket har inte varit helt tätt och det växer därför lite alger

En nackdel med nässelvatten är väl det faktum att det luktar riktigt illa och då menar jag verkligen riktigt illa. Lite som om något har dött. Jag har sett att andra därför bara vattnar med nässelvatten regniga dagar så att lukten inte sätter sig. Jag har aldrig haft några problem med detta utan jag ser bara till att vattna med lite nässelvatten och sedan med vanligt vatten direkt efteråt. Och jag har inte haft några problem med att den dåliga lukten hängt kvar.

Släng nässlorna på komposten

Nässlorna som har legat i hinken och blivit nässelvatten försvinner inte helt utan blir mest lite degiga och slemmiga. Det finns alltså mycket näring kvar att hämta från dessa växter och de går utmärkt att slänga på komposten. De är inte levande och några rötter kommer inte att slå ut från dessa.

Nässelvatten hela året

Jag har nässlor i min trädgård från tidig vår till sen höst. Nässelvatten är alltså något som går att göra hela året och jag har nästan alltid en hink med nässelvatten på gång. En bra och billig växtnäring att ha som grund för nästan allt man odlar helt enkelt.

Vanliga frågor

Vad är nässelvatten bra för?

Nässlor innehåller mycket kväve som är ett av de näringsämnen som växter behöver mycket av. Det är alltså väldigt bra växtnäring att ge till mer eller mindre alla de plantor du odlar. Var sparsam med det för plantor som ska blomma då det kan leda till att det mest blir stora och gröna plantor men som inte ger någon frukt. Tillexempel tomater och potatis.

Hur gör man nässelvatten?

Nässelvatten är lätt att göra. Lägg nässlor i en hink och fyll på med vatten så att dom täcks. Låt sedan stå i upp till två veckor och du har sen ett riktigt näringsrikt vatten.

Vilka växter vill ha nässelvatten?

Nässelvatten är rikt på kväve som är något alla växter behöver. Så det är en väldigt bra grund till nästan allt du odlar. Var däremot sparsam med det när det börjar närma sig blomning då det kan hämma just detta och sen även fruktsättningen.

Lämna en kommentar