Så gör du guldvatten – växtnäring av urin

Det är rätt galet att vårt eget kiss är något av den bästa växtnäringen våra plantor kan få. Jag vet att det vid en första tanke kan kännas lite konstigt och till och med äckligt att använda sin egen urin till sina växter. Men om vi då tänker att vi gärna slänger på lite hästgödsel eller annan djurskit så tycker jag inte att det är så lustigt och framför allt så är det billigt och enkelt.

Urin är väldigt näringsrikt och framför allt då kväve. Det är dessutom lätt för växterna att ta upp då det kommer i flytande form. Det gör den till ett väldigt bra samt billigt alternativ till köpt växtnäring och gödsel. Och med ett NPK på 10,1,4 och att en människa gör sig av med urin som räcker till att gödsla 300–400 kvm så är det egentligen det enda gödsel eller växtnäringen du behöver för större delen av det du odlar. Det är egentligen bara när fruktsättande växter som tomater och gurka ska börja blomma som du bör undvika att gödsla med guldvatten eller annan kväverik växtnäring.

Att blanda guldvatten

Att göra egen växtnäring av sin urin är enkelt. Det första är så klart att du måste kissa i någon form av behållare och som kille så gör jag det utomhus i en hink. Sen finns det lite olika åsikter om hur detta ska spädas. Jag fick tidigt lära mig följande:

  • Om du bara ska bättra på din kompost så behöver du inte blanda ut det alls utan det är bara hälla på. Detta kan vara bra för kvävefattig kompost som består mest av exempelvis torra löv och kvistar.
  • Om du har större och lite mer krävande växter så är 1 del urin och 9 delar vatten en bra blandning. Det innebär att en liter guldvatten består av en del urin.
  • För mindre och mer ömtåliga växter så är 1 del urin och 19 delar vatten bättre. Alltså att två lite guldvatten består av 1 del urin.

Anledningen till att vi vill späda ut det är för att undvika att övergöda våra växter. Om du någon gång haft en hund och gräsmatta så har du säkert hittat gula fläckar där gräset är dött. Detta är för att det helt enkelt varit för koncentrerad och dödat gräset i stället för att få det att växa.

Guldvatten vid sjukdom och medicin

Är det så att du är sjuk eller tar mediciner så är det troligt att detta följer med ut i ditt kiss. Därför är det mindre lämpligt att använda detta för guldvatten och gödning under den perioden du är påverka av detta. Det är även rimligt att ha lite marginaler på din sida.

Detta är egentligen bara en försiktighetsåtgärd jag själv använder. Jag vet inte hur mycket av detta som kommer med ut i kisset eller hur stor påverkan det har. Det var bara vad jag fick lära mig och det är så jag gör själv.

Använda guldvatten regelbundet

Precis som med all annan växtnäring så är det inte något vi bara häller på en gång utan vill vi ha bästa resultat är det regelbunden användning som gäller. Jag brukar rikta in mig på något i stil med en gång i veckan när de växer som mest men det gäller att hålla uppsikt på hur plantorna mår. Blir bladen till exempel gula så att jag misstänker kvävebrist så vattnar jag helt enkelt med guldvatten lite oftare.

Med en hel del tomatplantor så går det alltså åt en hel del guldvatten. Det gör att jag brukar ha lite rotation på vilka plantor som får guldvatten så att jag inte behöver ha kiss stående i en hink då det snabbt börjar lukta äckligt. Så mitt tips är att använda det så fort du har det redo.

Vanliga frågor

Vilka växter gillar inte guldvatten?

Guldvatten är framför allt rik på kväve och det är något nästan alla växter behöver god tillgång till. Åtminstone när det är tänkt att dom ska växa mycket. Däremot bör du vara försiktig med fruktsättande växter som tomater och bär. För mycket kväve kan hämma dess blomning och i sin tur fruktsättning. Så när det är dags för dessa växter att blomma bör du inte längre använda guldvatten.

Hur ofta ska jag vattna med guldvatten?

Jag använder guldvatten som vilket annat flytande växtnäring som helst. Det innebär att vattna med näringen ungefär en gång i veckan. Men håll koll på hur växterna mår. Blir bladen gula så är det ett tecken på kvävebrist och de kan behöva mer guldvatten.

Vad är guldvatten?

Guldvatten är bara ett lite roligare ord på utspädd urin. Med ungefär 1 del urin och 9 delar vatten så får du guldvatten som är väldigt bra växtnäring och kan användas på direkten.

Hur blandar man guldvatten?

Guldvatten är enkelt att blanda. För stora plantor är riktlinjen jag följer 1 del urin och 9 delar vatten och för mindre och känsligare växter så är det 1 del urin och 19 delar vatten. Detta blandas med fördel i en hink och kan sedan användas på direkten.

Lämna en kommentar