Recension av Robotgarden hydroponiska odlingslåda

Jag köpte min Robotgarden hydroponiska odling för ungefär två år sedan då jag lockades av att ha ett komplett system med lampa, fläkt och pump. Och efter att ha använt den under en längre period så kan jag säga att jag är positiv även om den kommer med en del begränsningar. Och för den som är ute efter något enkelt och inte planerar att odla mycket mer än sallad eller enklare kryddor så tycker jag den passar utmärkt.

KORTFAKTA
Mitt Betyg
Design:
4/5
Funktionalitet
3/5
Pris:
3/5
Användarvänlighet
5/5
Totalt
3.7/5

Sammanfattning

Robotgarden Hydroponiska odlingslåda är ett komplett DWC system som kommer med både belysning, pump och fläkt. Det innebär att det bara är att så sina frön, fyll på med näringsrikt vatten och sedan koppla in lådan i vägguttaget.

Det är otroligt enkelt och på bara några minuter kan du vara i gång. När jag köpte min odlingslåda så kom den inte med någon näring vilket den ser ut att göra numera så det enda du behöver utöver startkitet är frön till det du vill odla.

Om du vill odla större eller törstiga växter så är den här inte lämplig då vattenbehållaren är relativt liten och armen med lampan inte går att höja mer än 28 cm. Men för sallad eller mindre örter så fungerar den utmärkt.

Perfekt för nybörjaren

meny med knappar för robotgarden hydroponiska odling
knappar för att styra olika delar av odlingen

För mig är det här förmodligen den bästa hydroponiska odlingen för nybörjare som jag har provat. Alla variabler för att lyckas finns där och du behöver inte fundera över om ljuset är tillräckligt eller om växterna får syre. Det enda du behöver göra är att se till att det finns vatten och näring så kommer du se dina växter bli större.

Just enkelheten i det här gör att det även passar bra att göra tillsammans med sina barn. Vi behöver inte hålla på och flytta växterna för att fylla på vatten utan det kan vi göra genom det lilla hålet som är i ena hörnet av lådan.

rött ljus för robotgarden
Ett av två ljusval för odligen. Rödaktig ton som ska vara bra för grönsaker

Lådan kommer med fler hål än vad som är rimligt att odla i om vi vill att växterna ska växa sig stora och fina. Är tanken att du ska använda den för att förså för att sedan flytta vidare går det självklart utmärkt att använda alla hål och pluggar. Annars så ingår det även små lock som vi kan sätta för så att inget ljus når vattnet och bidrar till att det bildas alger i det näringsrika vattnet. Jag brukar normalt sett ha 4 – 5 sallader som växer samtidigt i min och tycker att det har fungerat bra.

Jag tycker även att den ser rätt så bra ut och ljuset från lamporna är behagligt för ögonen med sin röd/gröna färg. Många andra växtlampor kan annars ha ett väldigt starkt och vitt ljus som gör att det hellre får stå i ett rum man inte vistas i så mycket. Men den min robotgarden får gärna stå på kontoret även om jag jobbar heldagar i rummet.

Inte utan begränsningar

Även om jag tycker att det är en väldigt bra hydroponisk odling för nybörjare så kommer den inte utan begränsningar. Dels så är det ett problem att armen inte går att höja högre än 28 cm. Det gör att vi får hålla oss till ganska små växter och jag använder den enbart för kryddor och sallader. Det går såklart att börja med att odla i den här lådan för att sedan flytta över dem till enskilda större behållare.

Sen så är det även ett problem med att vattentanken är så liten. Visst till en början går det inte åt så mycket vatten. Men har du flera växter som ska ha i sig näring och vatten så kommer du få fylla på mer eller mindre dagligen när dom har vuxit till sig lite. Så här är det lite av en balansgång med hur ofta man orkar fylla på och med hur mycket växter man vill ha.

Lämna en kommentar