Ogräsättika – Det du behöver veta

Att använda sig utav ättika för att göra sig av med ogräs har blivit en allt vanligare lösning för den som inte vill använda sig av miljöfarliga ämnen eller rensa det för hand. Så jag tänkte i det här inlägget gå igenom allt du behöver veta om ogräsättika och hur du kan blanda din egen.

Vad är ogräsättika?

Ogräsättika är en vätska som används för att bekämpa ogräs och mossa och går att hitta i nästan vilken trädgård eller bygghandel som helst. Det är ättiksyran som är det aktiva ämnet som attackerar och tar död på växterna.

Outspädd är syran väldigt stark och ättikan bör därför hanteras varsamt och hållas borta från både barn och djur. Det kan därför vara värt att tänka över hur du använder ättikan då det även kommer ta död på smådjur och mikroorganismer som maskar och insekter. Så i närheten av exempelvis en kompost är inte en bra plats att använda det på.

Däremot så är ättikan inte något som stannar kvar en längre stund i naturen utan efter några timmar så är det borta. Och du kan låta dina djur och barn röra sig som vanligt.

Skillnad mellan vanlig ättika och ogräsättika

Vanlig ättika som du hittar i affären som vanligtvis används i hemmet går utmärkt att använda mot ogräs det också. Den egentliga skillnaden på vanlig ättika och ogräsättika är att den senare inte är lika ren. Den kan innehålla andra ämnen som gör den mindre lämpad för att förtäras.

En öppnad flaska ättika
Vanlig ättika går att blanda ut till ogräsättika

Då ogräsättika normalt sett är en rest från annan industriproduktion så är den däremot betydligt billigare. Dessutom tillsätts extra ämnen som tillverkarna hävdar ska göra den mer effektiv mot ogräs. Men effekten av detta låter jag vara osagt. Det är trotsallt ättiksyran som är det verksamma ämnet. Och den är detsamma oavsett om det är vanlig ättika köpt i livsmedelsaffär eller ogräsättika som är köpt i en bygghandel.

Så det går alltså utmärkt att blanda sin vanliga hushållsättika för att använda mot ogräset. Men jag upprepar ytterligare en gång att inte göra motsatsen. Använd alltså inte under några omständigheter ogräsättika för hushållet.

Recept på egen ogräsättika

Att blanda sin egen ogräsättika är enkelt och kräver inga speciella kunskaper. Det enda du behöver bestämma dig för är hur stark du vill att ditt ogräsmedel ska vara. De flesta färdiga produkter har en ättiksyra på 12%. Det är exakt samma som ättiksprit som du kan köpa i affären. Det går att göra den lite svagare om man vill och ända ner till 6% bör du se resultat.

Jag brukar dock satsa på 12% då jag upplever det som effektivt och enkelt. Det innebär att om du har vanlig ättika som är på 24% så ska du blanda en del ättika med en del vatten för att få en bra fullgod ogräsättika som är redo att användas.

Att köpa färdig ogräsättika

Att köpa färdig ogräsättika är både enklare och mer ekonomiskt än att blanda sin egen. För 5 liter ogräsättika på 12% får man betala mellan 100–150 kronor. Och utgår man från producenten så ska detta räcka till ungefär 25 kvm. Jag skulle nog säga att det är i övre lagret och jag sprutar nog hellre på lite extra än för lite för att vara säker på att ogräset dör.

Du hittar ogräsättika i mer eller mindre varje bygg och trädgårdshandel. Även i butiker som Biltema kan du hitta ättikan. Det spelar ingen roll om produkten heter ättika eller ogräsättika. Det är detsamma.

Så tar du bort ogräs med ättika

Att ta bort ogräs med ättika är inte svårt och är det bara lite ogräs du vill ta bort kan du hälla din ättikablanding i en sprayflaska som du sedan använder för att spraya direkt på ogräset.

En liten sprayflaska är dock inte så praktiskt om du ska jobba över lite större områden då du dels kommer behöva fylla på regelbundet, dels få ont i ryggen om du ska gå framåtlutad så mycket. Så här rekommenderar jag verkligen att skaffa en tryckspruta. Dessa kostar från en hundralapp och uppåt och är alltså inte speciellt dyra.

En tryckspruta med en dunk ogräsättika
En billig tryckspruta som jag använder till ogräsättika

En billig tryckspruta har normalt sett en behållare på fem liter och räcker alltså gott om ättika. Du har sedan en pump som du pumpar upp ett tryck med och ett munstycke som sprutar ut ättikan. Till detta kommer också en mindre bekväm sele så att du kan bära behållaren på ryggen. Då kan du smidigt och enkelt behandla ett större område utan problem.

Så tar du bort alger och mossa med ättika

Ättika gör sig bäst mot fröogräs men fungerar även på växtlighet som alger och mossa om man är lite ihärdig. När vi behandlar mot alger och mossa så är detta ofta på platser som ett trädäck eller stenplattor. För att säkerställa att inte ättikan gör skada på detta material så är det verkligen bäst att testa på en liten yta först där det inte syns så mycket för att säkerställa att inga skador sker av syran.

Mossa kan vara extra besvärligt att göra sig av med hjälp av ättika men det går om man använder starkare ättika på 12% och gör det flera gånger. Däremot anser jag det lättare att plocka bort mossan för hand så detta är inte något jag själv brukar göra.

Vanliga frågor

Vad är det för skillnad på ättika och ogräsättika?

Ogräsättika är inte lika ren som vanlig hushållsättika och innehåller ofta tillsatser som sägs göra det effektivare mot ogräs. Så ogräsättika bör inte användas för någon som helst förtäring eller hushållssysslor. Däremot går vanlig ättika bra att använda för ogräs.

Kan man ta vanlig ättika till ogräs?

Vanlig ättika går utmärkt att använda till ogräs. Om du har ättiksprit på 12% kan du använda den som den är. Har du vanlig ättika spär du den med en del vatten. Spruta sedan detta direkt på ogräset för att ta död på det.

Hur gör man ogräsättika?

Att göra egen ogräsättika är enkelt. Har du en ättika på 24% så spä du den med en del vatten. Ättiksprit är redo att användas som den är.

Lämna en kommentar