Kan jag slänga ogräs i komposten?

Ogräs har en väldigt negativ klang och för många av oss trädgårdsmänniskor så innebär det många timmar av arbete och slit för att hålla det i schack. Och just för att det är ogräs så tar det emot att slänga det på komposten då man inte vill riskera att det ska ta sig där och börja växa i den näringsrika jorden. I stället så hamnar det i säckar och så småningom på soptippen.

Här tycker jag man bör tänka om och det är många som har börjat undra om det är okej att slänga ogräs i komposten. Och svaret på den frågan för mig är ja det är okej. Men först behöver du se till att det inte klarar av att växa.

Det finns flera sätt att göra detta på och de tre jag använder är varmkompost, blötläggning samt torkning. Alla tre fungerar utmärkt för mig och gör att jag i stället för att bara jobba i motvind med ogräset kan få nytta av det i form av näring och gödsel.

Allt går bra i en varmkompost

Om man har en varmkompost så är det ett bra sätt att ta hand om ogräs. Den höga temperaturen som uppstår i en sådan tar under tid död på de absolut flesta ogräs och dess frön. Det gör det till ett utmärkt sätt att ta hand om oönskade växter och ta del av dess näring.

Den stora nackdelen med just den här lösningen är att en varmkompost har begränsat med utrymme. Börjar man slänga både matavfall, ogräs och en del trädgårdsavfall så kommer man att fylla komposten på nolltid. Så detta är främst en lösning om man har en stor varmkompost med plats över.

Blötlägg och få växtnäring

En hink med nässelvatten

En väldigt populär metod för att ta hand om nässlor är att göra nässelvatten vilket är att vi lägger nässlorna i blöt och låter dom börja ruttna. Detta är en metod som går att göra med allt ogräs och växter över lag.

När växterna börjar ruttna och brytas ner så frigörs massor av näringsämnen och vi får ett effektivt växtmedel som vi kan använda på en gång. Växtresterna kan sedan läggas direkt på komposten för vidare nedbrytning utan risk att de ska börja växa igen.

Den enda nackdelen med den här metoden är att det luktar förfärligt när det börjar ruttna. Så det är en mycket bra metod om man har plats att ställa hinken eller behållaren på en plats där den andra inte rör sig.

Torka och lägg sedan på komposten

Ett knep som däremot fungerar för alla är att först låta ogräset ligga och torka i solen innan du lägger det på komposten. Har man mycket ogräs så kan det här dock ta en hel del plats men det är ett väldigt effektivt sätt att ta död på ogräset så att det inte finns någon risk att det tar sig i komposten.

Jag brukar vänta till det är beräknat att vara varmt och soligt några dagar och sedan lägga ut en presenning på gräsmattan att lägga ogräset på. Sedan sprider jag ut ogräset där och låter det torka. Efter några dagar så lägger jag det på komposten.

Vanliga frågor

Kan man använda ogräs?

Ogräs är egentligen bara växter som verkligen gillar de förutsättningar som finns i din trädgård eller odling. Det innebär att de precis som alla andra växter innehåller mycket näringsämnen som frigörs när de bryts ner. Så antingen kan du blötlägga dom i några dagar för att få växtnäring eller torka dom för att sen lägga det på komposten.

Vart ska man slänga ogräs?

Har du en varmkompost så kan du slänga det direkt i komposten. Annars måste du först se till att döda växterna så att du kan lägga det på din vanliga trädgårdskompost utan att det börjar växa. Blötlägg eller torka dom i några dagar så är det okej.
Alternativet är att åka till soptippen och slänga det vid trädgårdsavfallet.

Kan man lägga kirskål i komposten?

Kirskål har en tendens av att växa utav bara den. Så att bara plocka upp kirskål och lägga på komposten är ingen bra idé. Om du däremot ser till att döda den först genom att blötlägga kirskålen tills det ruttnar alternativt låta det torka i solen några dagar så är det okej att slänga den på komposten sen. På så vis kan du göra kirskålen i din trädgård till din vän snarare än fiende.

Lämna en kommentar