Odlingsmedium

Det absolut vanligaste odlingsmedium vi kommer i kontakt med är Jord. Men när vi odlar hydroponiskt så är det just detta vi undviker och vi måste därför använda oss av andra alternativ där växterna kan gro och slå rot. I en hydroponisk odling så vill vi att vårt odlingsmedium är inert vilket innebär att det inte innehåller eller ger ifrån sig några näringsämnen som växterna kan ta upp. Detta då vi vill ha full kontroll på vad växterna får i sig och det får vi genom att tillsätta exakt den mängd och typ av näring som är anpassad för just det vi odlar.

Det finns flera olika typer av odlingsmedium som uppfyller det här och jag har själv testat flera av dem. Det som flest använt sig av är förmodligen odlingspluggar då detta är standard för hydroponiska odlingsset som Harvey och Robotgarden. Men det finns även kokosfiber, rockwool/stenull, lecakulor samt perlit och vermikulit som duger utmärkt för den som vill odla hydroponiskt.

Jag tycker själv om att odla i en blandning av kokosfiber och lecakulor. Jag tycker det ger en bra grogrund för fröna samtidigt som det växterna bra stabilitet.

Odlingspluggar

en ensam odlingsplugg
En ensam odlingsplugg som passar till Harvy

Jag antar att odlingspluggar är det vanligaste odlingsmediumet för hydroponisk odling. Detta då populära odlingsset som Harvy och Robotgarden båda har sina egna odlingspluggar som passar perfekt i respektive sets nätkorgar. Det gör det väldigt snabbt och enkelt att komma igång. Dessutom går dessa att köpa i flera av de stora trädgårdsaffärerna. En nackdel med dessa är att de ofta kostar ganska mycket jämfört med andra alternativ. Jag gjorde ett försök att göra egna odlingspluggar med varierande resultat. Men det var åtminstone betydligt billigare.

Odlingspluggar består normalt sett av kokos och torv samt någon form av bindningsmedel som gör att dom håller samman.

Lecakulor

En skål med lecakulor
En skål med lecakulor

Lecakulor är gjort på bränd lera och de flesta har nog stött på när de odlat med jord då det är vanligt att blanda i till vissa växter. Vanligtvis har Lecakulor ett väldigt högt PH så till hydroponisk odling får man antingen skölja dom i vatten med lågt PH eller köpa kulor gjorda för just hydroponisk odling där detta redan är gjort. Jag använder ofta lecakulor då jag brukar blanda det med kokosfiber då jag tycker det fungerat bra.

Kokosfiber

En skål med kokosfiber
En skål med kokosfiber

Kokosfiber som vilket ibland också kallas för kokosjord är gjort av skalen på en kokosnöt.  För hydroponisk odling så behandlas först fibern så att den blir inert och har ett lågt PH på runt 6. Ofta kommer den hårt packad och genom att blötlägga den så sväller den rätt ordentligt. Det gör att den tar mindre plats när den inte används. Det här är en av mina favoriter och att den är så bra på att suga upp vatten gör att jag enkelt fått fröna att gro. Genom att blanda i lite lecakulor så får jag också lite mer stabilitet när växterna blir större. Det är framför allt fördelaktigt med exempelvis tomater och gurkor som kan bli rätt stora och tunga.

Stenullskuber

En liggande stenullskub
En liggande stenullskub

Rockwool eller stenull är ett väldigt populärt odlingsmedium. Det kommer ofta i redan utskurna kuber och finns i flera storlekar. De går dessutom ofta att skära till lite om man vill att dom ska passa perfekt i en viss nätkorg. En fördel med dessa är att de är helt sterila vilket minskar risk för exempelvis mögel och svamp.

Stenull används även ofta som isolering inom bygg och även om det kan vara lockande att köpa en stor stenullsskiva i bygghandeln är det en mindre bra idé. De innehåller ofta andra farliga ämnen som inte lämpar sig för att odla saker som sedan ska ätas.

Perlit

Jag har inte själv använt mig av perlit men vet att det framför allt är populärt att blanda i jord när man ska ta sticklingar och vill ha en bra rotsättning. Perlit är ett naturligt material och framställs ur vulkanisk sten. Det är ett lätt och poröst material och när det kommer till hydroponisk odling har jag sett andra blanda det med kokos eller bara odla direkt i perlit om man redan har en stickling med lite rötter.

Vermikulit

Vermikulit är även det ett naturligt material som skapas genom upphettning av en specifik men vanlig bergart. Det är ett poröst och fuktighetsbevarande material som passar bra för hydroponisk odling men används även ofta tillsammans med jord. Även detta är ett material jag inte har använt själv och därför inte kan uttala mig om hur bra det fungerar.

Lämna en kommentar