Squash eller zucchini som den ofta kallas är en lättskött och utmärkt växt för nybörjaren. Den sköter i mångt och mycket sig själv samtidigt som den ger en stor och fin skörd till den grad att man nästan vill att den ska sluta producera mer frukt. Så har du inte än provat att odla squash tycker jag absolut att det är dags.
Squash har odlats i flera århundranden av de amerikanska urbefolkningarna och kom till Europa först på 1500-talet. I min krets känns det som att den har fått nytt liv igen då fler har blivit veganer eller vegetarianer och att den är väldigt god att grilla. Det har gjort att den har blivit en självklar del av min odling och sommar.
Squash är en lättskött växt som när den väl har tagit fart i mångt och mycket sköter sig själv. Den passa utmärkt att odla i kruka, pallkrage och friland och det enda vi egentligen behöver tänka på är att den tar rätt mycket plats och om den delar plats med annat så är det lätt att den skuggar andra lågväxande växter om den står för nära.
Odla squash i pallkrage
Squash passar bra i en pallkrage men räkna med att den kommer att ta en stor del av pallkragens yta. Det kan därför vara bra att plantera squash med gott om avstånd till nästa planta. Ett alternativ är annars att samplantera den med andra växter där kombinationen tre systrar är ett populärt val. Då planterar vi squashen tillsammans med majs och klätterböna vilka båda kommer upp över squashen och därför får tillräckligt med solljus även om squashen breder ut sig. Vi sätter då squashen mellan majsplantorna och den får agera solskydd för jorden vilket förhindrar att ogräs får energi att växa.
När jag odlar squash i pallkrage så är det ofta just med majs och sockerärt jag använder. Då känner jag att jag utnyttjar pallkragen till fullo.
Odla squash i kruka
Squash gör sig väldigt väl i en kruka så länge det finns gott om plats runt om krukan som bladen kan bre ut sig över. Plantan kräver en del näring och vatten så jag skulle rekommendera en lite större kruka (10 liter eller större) så att vi får plats med ordentligt med jord och gödsel.
Välj en varm solig plats i skyddat läge för att låta din squashplanta få absolut bäst förutsättningar.
Flera olika sorters squash
Squash finns i flera olika former, färger och storlekar som alla har sina egna egenskaper och smak. Normalt sett delar vi upp squash i två olika typer som heter sommarsquash och vintersquash där den förstnämnda är den de flesta av oss tänker på när vi hör squash.
Jag tycker det är roligt att testa lite udda sorter och kan verkligen rekommendera er andra att också göra det. För att se exempel på lite roliga sorter kan jag verkligen rekommendera Runåbergs fröer som jag själv ofta handlar hos som har både sommarsquash och vintersquash.
Sådd och förkultivering
Squash går bra att direktså så länge man bor i ett någorlunda milt klimat. Här nere i Skåne så brukar jag direktså då jag har fullt upp med andra plantor som jag väljer att förkultivera.
Men vill man ha ett försprång med lite tidigare skörd och en lite starkare växt som lättare står emot angrepp så är förkultivering ett bra val.
Squashen behöver gott om ljus och värme så förkultivera dom i ett soligt fönster eller med växtlampa. För att förbättra möjligheten för fröerna att gro så är det bra att jorden år varm. Så om man har svårt att hitta en sådan plats kan en värmematta vara ett bra val.
En bra riktlinje för när man ska börja förkultivera är ungefär en månad innan planerad utplantering. Då squashen växer väldigt snabbt kan de behövas planteras om både en elelr två gånger innan den når sin färdiga plats. Se till att inte plantera den djupare än vad plantan var i sin föregående kruka då de inte gillar att ha den nedre delen av stammen(rothalsen) blöt.
Så sköter du om din squashplanta.
Squashen är relativ lättskött men bör vattnas regelbundet och likt många växter gillar den inte torka. Har man den på friland eller pallkrage och den fått ordentligt fäste så behöver man dock inte vara speciellt orolig om man skulle missa en vattning eller så. Det är inte kört för det.
Jag har tidigare inte tänkt så mycket på vilket gödsel jag använt utan både nässelvatten och generell växtnäring har gjort susen. Om man däremot inte vill ha en planta med stor bladmassa så är det bättre att välja något med mindre kväve. Naturligt gödsel som kogödsel och hästgödsel är alltid ett bra val.
Pollinering
Pollineringen av squash kan gå till på lite olika sätt beroende på vilken sort vi har. Vissa är nämligen självpollinerande medan andra kommer med han- och honblommor som därmed behöver hjälp av pollinerare eller av oss som odlar dom. Har vi vår squash utomhus så behöver vi inte tänka på det här men odlar du squash inomhus eller i ett slutet växthus kan du behöva se till att pollineringen sker. Det går då att göra med hjälp av en pensel och först borsta lite på en hanblomma för att sedan upprepa detta på en honblomma.
Skörda din squash regelbundet
En bra riktlinje för när squashen är redo för skörd är när den är ca 15 cm lång. Då har den fått en god smak vilket sedan avtar något när den blir större. Squash kan bli väldigt stora och jag tycker även dessa är goda även om jag föredrar dom i mindre format.
Squashen kommer fortsätta producera frukt även när du börjat skörda så vänta inte för länge för du kan räkna med att du kommer att få mer.
Vanliga frågor
Hur många squasher i en pallkrage?
Squash tar mycket plats och har ett rekommenderat avstånd på 80 cm vilket innebär att vi får plats med två plantor. Men om vi odlar dom tillsammans med exempelvis majs och klätterbönor kan vi utnyttja pallkragen till mer än bara två plantor squash. Kolla gärna in tre systrar.
Hur lång tid tar det att odla squash?
Från det att jag sådde mina frön till det att jag skördade min första squash tog det nästan 2 månader. Sedan fortsätter plantan att ge frukt ytterligare under en god tid så länge den for sol, värme och näring.
Vill squash klättra?
Squash klättrar inte men breder däremot ut sig ordentligt. Så den vill ha gott om utrymme runt om sig.
Kan man odla squash och gurka tillsammans?
Det går bra att odla squash och gurka tillsammans. Så länge de får tillräckligt med utrymme så har dom ingen påverkan på varandras utveckling.