Det är trevligt att odla sockerärt

Sockerärt är otroligt gott och passar lika bra att ha i en sallad som den gör att äta precis som den är. Det gör den till en utmärkt växt att ha i trädgården och den största fördelen är att sockerärt är lätt att odla. Jag räknar med att ha sockerärtor från runt midsommar och sedan hela sommaren ut.

Sockerärt är en personlig favorit och jag går ofta och äter direkt från plantan i takt med att dom blir redo för skörd. Det är en lättskött växt och så länge den har något att klättra på så sköter den mer eller mindre sig själv. Så den passar lika bra att odla på friland, kruka eller pallkrage så länge som den får gott om sol och regelbunden tillgång till vatten.

En stor fördel med sockerärtor är att ärtor precis som bönor binder kväve från luften till jorden. Det gör den utmärkt att samodla med andra växter då ärtorna förser dessa med kväve vilken är en viktig byggsten för de flesta växter. Personligen så brukar jag samodla sockerärt med majs och squash i det som kallas för tre systrar

Sockerärt i pallkrage

Jag odlar främst sockerärt i pallkrage och gjort det med gott resultat. Som jag nämnde ovan gör jag ofta det tillsammans med majs och squash och där är det främst majsen som sockerärt kan dra fördel av genom att de kan klättra på dessa plantor i takt med att de växer.

Samodlar du inte med en högre stadig växt så är det viktigt att se till att ha något som sockerärtorna kan klättra på. Det finns många lösningar för detta som odlingsnät i jute eller bara en enkel spaljé. För pallkragar finns det gott om produkter avsedda för att passa precis dom mått som en vanlig odlingskrage har.

Sockerärt i kruka

Sockerärt går utmärkt i kruka också. Det är ingenting som jag brukar göra mest för att jag har andra platser för det. Som vanligt så är det bra att se till att krukan har dränering i botten. Men annars så är det bara att välja en solig plats och se till att sockerärten får näring och vatten regelbundet.

För att underlätta klättringen för sockerärten så kan man exempelvis klä in krukan i ett trädgårdsstängsel eller hönsnät. Det går också att göra ganska snygga lösningar med ett par längre pinnar och lite jutetråd som man drar mellan dessa med runt 10 cm mellanrum.

Flera sorter av sockerärt

Golden Sweet är en av sorterna jag odlar just nu

Sockerärt finns i flera olika sorter där själva plantorna kan variera kraftigt i både storlek och omfång. Men det vi kanske bryr oss mest om är så klart själva sockerärtorna som vi äter och även dessa har stor variation mellan sorter. De kommer i flera olika färger och varierar i både storlek och smak kraftigt. Så man får testa sig fram lite. Jag har ännu inte hittat någon som jag ogillar. Har man ett par olika sorter och färger så kan de verkligen göra sig fina i en sallad.

Jag föredrar att direktså

Även om det så klart är möjligt att förså eller förkultivera så finns inte riktigt behovet när det kommer till sockerärt. På strax över en och en halv månad så brukar plantan börja ge frukt. Och då fröna kan sås så fort jorden börjar reda sig så finns inte riktigt behovet av att förså.

För att få goda sockerärtor under hela sommaren kan det vara bra att så i omgångar. Då kan du goda sockerärtor att äta ända fram tills frosten kommer.

Skötsel

Sockerärt drabbas sällan av några sjukdomar och så länge jag haft dom har dom varit mer eller mindre fria från skadedjur också. Det viktigaste är att se till att de får  regelbundet med vatten då torkan gör att de blir gula och eventuellt dör.

När det kommer till näring så kan det vara bra att tillföra det regelbundet i måttliga mängder. Själv använder jag mig av hästgödsel då jag har god tillgång på detta men nästan all generell näring går bra.

skörd

Sockerärtor kan skördas allt eftersom dom är redo. Det brukar ta strax över en och en halv månad för mig innan jag har färdiga sockerärtor att äta. De är oftast godare och krispigare desto mindre de är.

Väntar du allt för länge med att skörda blir både skalet och ärtorna hårda och dessutom så försvinner den goda smaken.

Vanliga frågor

Är sockerärt fleråriga?

Nej, sockerärt är ettåriga och behöver därför sås på nytt inför varje säsong.

Kan man kallså sockerärt?

Ja, sockerärt går bra att kallså och börjar då växa precis när de är redo.

Kan man odla sockerärt i kruka?

Ja, sockerärt går bra att odla i kruka. Se till att den står soligt och får regelbundet med vatten och näring. Viktigt är också att sockerärten får något att klättra på.

Varför växer inte mina sockerärtor?

Sockerärtor behöver fuktig jord för att börja växa och sedan vattnas regelbundet. Torka ger gula blad vilket sedan brukar ta död på växten. Gödsla regelbundet men inte med allt för kväverik näring.

Vad trivs sockerärtor med?

Sockerärtor trivs med det mesta men helst något de kan klättra på. Då ärtor binder kväve till jorden är de mycket uppskattade av andra växter. Jag själv odlar den ofta tillsammans med majs och squash.

Vad ska man gödsla sockerärt med?

Gödsla gärna med kogödsel eller hönsgödsel om du har tillgång till det. Jag själv har haft goda resultat med hästgödsel. Om du väljer färdig näring från butik så välja något som inte har allt för hög mängd kväve.

När ska man odla sockerärt?

Sockerärt kan du så ifrån april hela vägen fram till juli. Gör det gärna i omgångar så kan du ha sockerärt från juni fram till dess att frosten kommer. Då sockerärt börjar gro då jorden reder sig är det bara att så när den kan bearbetas.

Lämna en kommentar