Min erfarenhet av att Odla majs

Majs är en fantastisk grönsak att odla. De växer snabbt och blir väldigt höga vilket gör det väldigt enkelt att följa dess utveckling. Det är dessutom en växt som är förhållandevis enkel att odla även om den kräver en lång säsong innan den är redo att skördas och ätas.

Majs kommer ursprungligen från Sydamerika men är en växt som även visat sig trivas väldigt bra i vårt svenska klimat. Att odla majs är något som alla kan göra oavsett erfarenhet. Jag skulle till och med säga att majs är en väldigt bra växt för nybörjaren just för att den växer så snabbt som den gör. Vi kan alltså se dess utveckling tydligt vecka efter vecka vilket är en härlig känsla.

Odla majs i pallkrage

Datt odla majs i en pallkrage går utmärkt om vi ser till att hjälpa till lite vid pollineringen. Med en vanlig bredd på 80 cm så brukar jag se till att plantera majsen i två rader ungefär 10 cm in från kanterna. Just i pallkrage brukar jag ha ett avstånd på 20 cm vilket gör att jag får plats med totalt 12 majsplantor i en pallkrage.

Då majs är närings och vattenkrävande kräver ovanstående uppsättning att vi vattnar och gödslar ordentligt under hela säsongen.

Odla majs på friland

Majs gör sig förmodligen bäst på friland. Det vi ska tänka på när vi odlar majs på friland är att vi bör göra det i block snarare än i rader. Det har med att majs pollineras av vinden och genom att ha dom i block eller klunga så ökar pollineringsgraden markant.

Odlar vi i enstaka rader är det stor risk att delar av majskolven inte pollineras och därmed inte bildar majskorn vilket jag själv har haft missnöjet att uppleva.

Olika sorters majs

Majs kommer i många olika sorter som har lite olika egenskaper för att tillexempel användas till popcorn eller malas ner till majsmjöl. De vanligaste att odla för oss med trädgård är så kallad sockermajs. Det är motsvarande det du hittar som majskolvar i butiken.

Men även inom varje sort så finns det ett stort utbud av olika variationer som vi kan odla med olika färg, utseende och smak. Och i min erfarenhet så är dom också betydligt godare än de vi hittar i butiken.

För att undivka oväntade resultat bör vi enbart odla en sorts majs åt gången. Rekommendationen jag har fått är att inte ha någon annan sort i närheten inom 100 meter.

Förså eller direktså majs

Majs kan direktsås om man bor i de södra delarna av landet (zon 1). Men med tanke på att Majs har en väldigt lång utvecklingstid så skulle jag rekommendera att förså för att ge de en liten extra skjuts. Min första gång så direktsådde jag, dock om något lite sent, och min majs blev då tyvärr inte riktigt klar även om jag då bor i Skåne. Det var en riktig besvikelse att ha dessa stora plantor som sedan inte gav någon riktig skörd.

Majs kräver ganska hög värme och fuktighet för att gro. Så för att lyckas med sin försådd kan det vara bra att använda sig av en värmeplatta undertill då vi siktar på runt 25 grader för att dom ska gro ordentligt. Omplantering eller utplantering bör ske cirka 2 veckor efter att dom har grott eller vid en höjd på 5–10 cm.

Skötsel under tillväxten

Majs kräver mycket näring och vatten så inför säsongen så är det bra att grundgödsla dess växtplats ordentligt. Själv använder jag mig av hästgödsel vilket har givit gott resultat.

Under början av säsongen när plantorna har en otrolig tillväxt brukar jag tillföra lite näring någon gång per vecka. Antingen i form av gödsel eller med exempelvis guldvatten eller nässelvatten vilket innehåller mycket kväve som är viktigt i den här fasen.

Majs har ett stort behov av vatten så det är viktigt att vi under hela säsongen ser till att vi ger dom rikligt med vatten. För dåligt med vatten är enligt min erfarenhet den största risken för att vi misslyckas med vår majsodling.

Pollinera majsen

Majs kommer med hanblommor på toppen i vad som enklast kan beskrivas som en vippa och med honblommor i vecket ungefär mitt i plantan där det blir massa trådar som sticker ut. Majsen pollineras genom att pollen från hanblomman lossnar med vinden och sedan fastnar på trådarna hos honblomman. Det är därför bra att plantera majs i klungor snarare än i rader eller någon enstaka här och där.

För att hjälpa till med pollineringen så kan man gå och ruska i plantorna för att få pollen från hanblommorna att lossna och komma ner till honblommorna.

Skörda majs

Majsen tar gott om tid på sig för att bli redo för skörd och inte förrän i slutet av augusti eller början av september brukar dom vara redo för mig.

Ett första tecken på att majsen är redo är att de små trådarna som sticker ut på majskolven har blivit brunt och börjat vissna. Ser det grönt och ser fräscht ut är det med största sannolikhet inte redo för skörd.

Andra tecknet är att majskolven har gått från att vara lite spetsig till att blivit rund och fyllig. Detta är lättare att avgöra när man har odlat majs tidigare och kan vara svårt för en ny person att avgöra.

Det absolut säkraste sättet är att försiktigt lirka upp bladen som omsluter majskolven och ta sig en titt. Majskornen ska vara gula (om det är sorten du odlar) när den är redo. Har den någon vit eller grönaktig färg så är det bara återsluta kolven och låta den vara lite till.

Samodla med tre systrar

Urfolket i Amerika brukade odla majs i en kombination som kallas för tre systrar vilket är majs, squash och klätterbönor. Detta för att dom då hjälps åt och drar nytta av varandras egenskaper. Majsen används som stöd för klätterbönorna som i sin tur binder kväve i marken. Squashen breder ut sig och skyddar marken från solljus vilket hindrar ogräset från att växa.

När jag odlar majs i pallkrage så är det här sättet jag brukar göra det på.

Vanliga frågor

När ska man börja odla majs?

Detta beror lite på var i landet du bor. Här i Skåne brukar jag förså i slutet av mars eller början av april. Längre upp i landet hade jag nog väntat en månad till. Det viktigaste är att vi inte utsätter plantan för frost när den väl har planterats ut.

Kan man odla majs av popcorn?

Jag skulle inte räkna med att popcorn vi köper i butik kommer mynna ut i någon majskolv. Däremot så har det blivit trendigt med så kallat popcorngräs vilket är det som brukar bildas när man sår popcorn.

Hur många majs i en pallkrage?

När jag odlar majs i en pallkrage brukar jag ha totalt 12 stycken med 6 plantor i två rader. Detta anser jag vara i högsta laget och kräver kontinuerlig gödsling och bevattning.

Hur många majs får man på en planta?

En planta ger en majskolv. Antalet korn varierar från kolv till kolv och är beroende på vilken sort vi odlar.

Lämna en kommentar