Så ska du Klippa häcken för bästa resutlat

Med en häck så kommer också ansvaret att ta hand om den. En vanvårdad häck kan dels vara i vägen för sikt eller gångbana men det är också oftast väldigt fult. Men det som tidigare varit ett manuellt arbete går idag att göra relativt snabbt och enkelt med rätt teknik och verktyg.

Jag som bara har bott i hus med en häck i ungefär ett år bävade lite för att behöva ta hand om och beskära en längre häck då jag vet hur mycket tid man kan lägga på att beskära en buske. Att då behöva göra det med en hel häck verkade som ett ganska stort jobb. Att jag dessutom minns hur det fick göras för hand med en manuell häcksax när jag bodde hemma en gång i tiden gjorde det inte bättre.

Men idag då vi dels har batteridrivna häcksaxar som gör att vi snabbt och utan att riskera att klippa av en kabel kan klippa en häck så är det faktiskt inga större problem att göra det. Med rätt teknik och verktyg så är det ett snabbt jobb. En gång eller två så kan resultatet bli lite snett men det går ganska snabbt att få ordning på grejerna.

Så klipper du häcken

Innan du börjar med att klippa häcken är det bra att inspektera den lite snabbt så att det inte finns några fågelbon eller getingbon då dessa bör avlägsnas först. Sedan vill jag slå ett slag för att använda dig utav ett snöre som du spänner upp och använder som guide för att få klippningen rak och precis. För det är väldigt svårt om inte omöjligt att få en helt rak häck utan någon form av hjälplinje att utgå ifrån. Jag har testat två gånger och verkligen inte lyckats. Här är stegen jag utgår ifrån:

  1. Spänn upp ett snöre på två pinnar så att snöret går precis ovanför häcken så långt in som du vill klippa den. Det viktiga här är att snöret inte fastnat i någon pinne på vägen utan är helt rak. Det är sedan denna du använder för att se hur långt in du ska klippa
  2. Klipp nerifrån och upp och arbeta dig från en sida av häcken till den andra. Det går bra att ta lite i taget tills du kommit ända in till snörets längd.
  3. Med jämna mellanrum är det bra att ta ett steg tillbaka för att kolla så det faktiskt ser bra ut. Gör detta även om du använder dig av ett snöre som hjälp
  4. För att få rätt höjd kan du också använda dig av snöret. Justera det då så att du får rätt höjd och klipp sedan precis ovanför. För en häck i brösthöjd brukar jag dock bara höfta lite och strunta i snöret. Det är en höjd som är ganska enkel att hålla jämn.

Beskära häcken hårt

Att beskära häcken hårt är oftast inga problem men bör helst göras tidigt på våren innan växtligheten satts i gång ordentligt. Vid hård beskärning kan det ta lite tid innan den återhämtat sig ordentligt men resultatet brukar bli att den blir tätare och finare.

När ska man klippa häcken

Häckar klipps med fördel ordentligt på våren någon gång i februari-mars. Framför allt om du ska beskära häcken hårt.

Oftast så räcker det dock inte med att klippa häcken en gång om året. Framför allt inte vid en mogen häck som har kraftig tillväxt. Det går då att klippa den försiktigt en eller två gånger till under sommaren. Jag har sett allt från juni till juli och brukar själv utgå från att inte klippa den efter juli. Detta så att den hinner återhämta sig inför vintern.

Bra verktyg för att klippa häck

För mig är verktyg A och O när det kommer till att klippa häck och med en bra motordriven häcksax kommer man väldigt långt. Det går även att göra med exempelvis en manuell häcksax eller en sekatör men personligen skulle jag bara använda det i specialfall då jag inte tycker det är värt mödan.

Motordrivna häcksaxar finns i bensin, sladd eller batteridrivna modeller och valet är lite upp till var och en. Jag undviker sladdrivna då jag har varit med om att klippa av sladden och att jag inte orkar med den risken. Bensindrivna kan vara ett alternativ för stora häckar där man inte vill vänta på att batterier ska laddas upp. Men för de allra flesta tror jag att en batteridriven modell är mest lämpad. Jag har gjort ett bäst i test av häcksaxar som du kan ta del av om du letar efter en ny modell.

Att använda sig av en manuell häcksax eller sekatör är framför allt något jag hade gjort om det var en kostnadsfråga eller om det var en ny häck som mest hade enskilda grenar som spretar. Då kan det vara mer skonsamt mot busken att bara klippa dessa grenar för hand så kan den lägga all energi på att växa till sig.

Göra sig av med resterna

En fullstor häck som klipps kan generera ganska stora mängder med växtmaterial som sedan ska tas om hand om. Har man ett släp med galler är det lätt att ta det till återvinningscentralen men jag måste ändå själv slå ett slag för en kompostkvarn. Att kunna ta hand om materialet på plats och sedan lägga det i komposten sparar både tid och arbete. Och i framtiden så kan vi även använda det som näringsrik gjord eller gödsel som är bättre än något vi köper i affären.

Lämna en kommentar