Recension av jem och fix hydroponiska odling

Den senaste hydroponiska odlingen jag köpte hittade jag på Jem och Fix för bara 150 kronor vilket fick mig att slå till då det rent prismässigt ligger långt under många av dom andra färdiga lösningarna. Nu skiljer det sig lite jämfört med andra hydroponiska kit jag köpt då denna inte kom med någon form av näring eller odlingsmedium men jag tycker ändå den passar bra för en som vill komma i gång med att odla i vatten utan att lägga ut så mycket pengar

KORTFAKTA
Mitt Betyg
Design:
2.5/5
Funktionalitet
3.5/5
Pris:
5/5
Användarvänlighet
3/5
Totalt
3.5/5

Sammanfattning

Alla delar i en hydroponisk odling från jem och fix

Jag är glad att ha hittat en lite billigare hydroodling då det inte borde vara svårare än så här. Jag tycker över lag att den här odlingslådan från Jem och Fix är en utmärkt start för den som vill komma i gång med att odla hydroponiskt till en billig peng.

Det kräver dock lite mer jobb än om man köper en ett färdigt harvy-kit då du dels behöver införskaffa växtnäring och någon form av odlingsmedium. Jag hittade inget av detta på Jem och fix även om det verkar som att det ska finnas någon form av odlingsplugg som ska passa.

Själv använder jag mig av en blandning av kokosfiber och lecakulor och tycker det fungerar utmärkt. Så av alla dom odlingarna jag provat så är det här absolut den mest prisvärda jag provat om man inte vill skapa en egen hydroponisk odling

Bra korgar och simpel design

En nätkorg för jem och fix hydroponiska odling

Den här lådan har en väldigt simpel design och jag gillar verkligen de stora korgarna. De kommer med ett verktyg så att man kan fästa snöre i korgen som sen suger upp vatten till odlingsmediumet. När växterna väl fått rötter så går det lika bra att använda den som ett vanligt DWC-system med kratkymetoden.

Korgarna har dessutom ganska små hål vilket gör att vi kan använda nästan vilket odlingsmedium som helst. Jag själv använder mig utav en blanding av lecakulor och kokosfiber vilket jag tycker är både billigt och bra. Manualen nämner att man ska köpa till ”grow-pads” vilket jag inte har hittat någonstans men det är alltså inga problem.

Om du inte vet vilken näring du ska använda tycker jag att nelson gardens hydroponiska näring är en bra start. Den går att få tag på i nästan vilken trädgårdsbutik som helst. Det kan senare vara värt att kolla in mer på vilken som är den bästa hydroponiska näringen för just det du ska odla. Det är nämligen skillnad på vilket typ av innehåll vi önskar beroende på om vi vill odla grönt eller fruktsättande växter.

Billigt och enkelt

Hydroponisk odling från jem och fix i ett fönster

För att vara en produkt som är så pass billig tycker jag att dom har gjort mycket rätt. Det är egentligen bara mängden vatten som är lite lågt för så många korgar. Det gör den mer lämpad för bladgrönt och kryddor mer än något annat. Det finns inte något enkelt sätt att täcka över hål som inte används så där får man hitta på någon egen lösning med exempelvis en bit kartong.

Det finns en liten lucka på ena kortsidan som är till för att fylla på med mer näring och vatten. Hållet kan tyckas lite litet men jag tycker att det gick bra om man bara var lite försiktig. Ett annat alternativ är att använda ett av odlingshålen eller helt enkelt bara lyfta hela brickan. Det kan ändå behövas för att byta ut allt vatten vilket jag oftast gör när det är dags att fylla på.

Enklaste sättet att fylla på vatten är att lämna ett hål oanvänt. Annars så är det att lyfta upp hela brickan som gäller vilket kan vara lite ostadigt när växterna blivit lite större.

Lådan kommer även med ett tillhörande plastlock vilket blir som ett växthus och används med fördel för att få fart på odlingen när växterna är lite mindre.

Lämna en kommentar