När det kommer till hydroponiska system så finns det gott om alternativ. Allt ifrån stora kommersiella hydroponiska system till betydligt mindre system som man kan få plats med i fönstret. För dom absolut flesta av oss är det dom mindre systemen som är intressant och det som blir fokus i det här inlägget. Men även bland dom mindre systemen så finns det gott om alternativ beroende på vad det är man vill odla. Så det är vad det här inlägget kommer handla om.
Vilket system ska du välja?
Vilket system man ska välja beror lite på vad det är man ska odla, hur mycket plats du har samt vad du är villig att betala för systemet. Kort och gott kan man säga att ska man odla sallad eller kryddor så kan man välja nästan vilket system som helst och det kommer gå hur bra som helst.
Ska man odla något som ger frukt så som tomat, gurka och chili så bör man vara lite mer noggrann med valet då dessa ofta tar mer plats och kräver mer av systemet än vad sallad och kryddor gör.
Deep Water Culture (DWC)
DWC är förmodligen det vanligaste sättet för oss hobbyodlare att komma i gång med hydroponisk odling. Här fyller vi en icke transparant behållare med närings och syrerikt vatten och hålls normalt sett i gång med en luftpump och syresten.
Kratky-metoden
En populär modifikation av detta system är det som kallas för Kratky metoden. I stället för att ha en luftpump och syresten så lämnar vi en luftspalt så att en del av rötterna ligger i vattnet och en del är i luften. Vi får då ett helt passivt system som är tyst och kan placeras nästan överallt.
Exempel på en sådan här odling är den populära Harvey men det är också en hydroponisk odling som är enkel att göra själv (DIY).
DWC för nybörjaren
DWC är en mycket lämplig metod för dig som vill komma i gång med hydroponisk odling. Det var så jag började och det är fortfarande en stor del av min odling idag. Ett väldigt bra system för framför allt sallad och kryddor. För väldigt törstiga plantor så som tomater blir det snabbt ganska omständligt då vi hela tiden måste fylla på med vatten och näring.
Nutrient Film Technique (NFT)
En populär lösning för hobbyodlare som vill ta nästa steg är det som kallas för NFT, Nutrient Film Technique. Här sitter växterna på rad i håligheter i ett rör med lätt lutning. Ofta så kopplas flera rör efter varandra och vattnet pumpas till den högsta punkten och rinner sen igenom hela slingan och förser växterna med vatten. Det finns flera exempel på färdiga produkter att köpa men är annars väldigt kul att själv bygga ett system.
Att tänka på med NFT odling
Den här lösningen lämpar sig bäst för mindre växter som sallad och kryddor. Har man växter med större rotsystem så brukar det sluta med att dom täpper igen röret.
Då vi har en större tank med vatten så är det enkelt att hålla koll på både PH och näringsmängd och det går på nolltid att fylla på med vatten. Så även om det tar längre tid att bygga och sätta ihop så är själva underhållet väldigt smärtfritt.
Aeroponics
Aeroponics fungerar så att en pump suger upp vattnet ur en gemensam tank och sedan så har vi ett munstycke som sprayar växternas rötter. Det här är en rätt ovanlig metod och används främst i lite större kommersiella sammanhang. Det är bland annat en vanlig teknik när man jobbar med att klona växter. Jag har aldrig själv haft en sådan här odling
Att tänka på med Aeroponics
Jag gillar tanken på det här systemet då syresättningen per automatik blir väldigt hög och vi kan undvika att rötterna ligger direkt i vattnet. Vi kan även se till att alla växter får exakt samma näringsinnehåll. Oavsett var i systemet växten befinner sig. Den här tekniken är positioneringen av munstycken och rötter viktiga så att vi kan undvika att rötterna när dom växer når ner och täpper för munstyckena.
Ebb och flod
Det här är en metod som jag tycks märka blir allt mer populär. Framför allt av hos personer som har hållit på med hydroponisk odling ett tag. Det finns många snygga lösningar som enkelt kan passa in i olika typer av miljöer och inredning.
Det fungerar så att vi har två olika nivåer där den övre nivån har våra växter i en behållare och under den så har vi en tank med vatten och näring. Med en pump så pumpar vi upp vatten till växterna i den övre behållaren så att dom får näring. Vattnet rinner sedan tillbaka ner i den nedre behållaren och växterna passar då på att ta upp syre.
Att tänka på med ebb och flod
Det är en teknik som passar bra för både stora och små växter. Till exempel så är det en populär metod för både tomater och chili. Det kan krävas lite testning och anpassning med timer för att hitta ett bra förhållande mellan ebb och flod så att växterna får optimala förhållanden.
Aquaponics
Värt att nämna är även Aquaponic som är ett slutet system där vi kombinerar hydroponisk odling med Akvakultur eller vattenbruk. I de flesta exempel involverar det uppfödning av fiskar vars avföring sedan får fungera näring åt växterna. På så vis kan vi kombinera två olika odlingar och dra nytta av varandra.
Detta är främst något som passar kommersiella system och inget som jag har stött på som den hobbyodlare jag är.
Hej!
Vad är det du har i för ”jord” i den mellersta lådan?
I den mellersta lådan har jag först lecakulor i botten samt ett lager av kokosfiber över som fröna kan gro i. Detta är det jag främst använder när jag odlar hydroponiskt