Gör din egen hydroponiska odling av IKEA Kuggis

För dig som gillar en enkel och simpel design så är IKEA Kuggis perfekta för att göra om till en hydroponisk odling. Då större hydroponiska odlingslådor är galet dyra i mitt tycke då man för exempelvis en Harvy får betala över 500 kronor för en plastlåda så kan vi för ett par hundralappar få en både snyggare och mer flexibel odling med Kuggis.

IKEA:s Kuggis fungerar utmärkt för att odla lite större växter så som gurka, tomat och chili då vi kan få i rätt mycket vatten i lådan. När jag gjort om Kuggis för just tomatodling så brukar jag nöja mig med en växt per låda medan mina salladsodlingar enkelt rymmer sex växter. Jag tycker det blir ganska lagom mycket arbete när växterna tar fart och behöver ny näring och vatten.

Vad du behöver för att göra om Ikea Kuggis till en hydroponisk odling

En IKEA Kuggis låda med lock

Med väldigt få verktyg och lite tillbehör till hydroponisk odling så är det bara själva Kuggislådan som behövs. Här får du en komplett lista över vad jag använde när jag skapade min odling:

 • Ikea Kuggis med lock (26x35x15 cm)
 • Nätkorg (i mitt fall 50 mm)
 • Odlingsmedium (Lecakulor och kokosfiber)
 • Hydroponisk växtnäring
 • Skrivdragare/borrmaskin med hålborr

Val av storlek på nätkorgen samt odlingsmedium väljer du det som känns bäst. Det finns många bra sidor för hydroponisk odling där man kan köpa detta till en betydligt billigare peng än vad det kostar för Harvy-produkterna

Så skapar du en hydroponisk odling av IKEA Kuggis

Det är både snabbt och enkelt att göra en egen hydroponisk odling av en Ikea Kuggis och jag gör enligt följande:

 1. Mät ut mitten av lådan där jag vill att hålet ska vara. Ska jag göra flera hål så mäter jag ut så att det blir symmetriskt. Mest för att det blir snyggare så
 2. Använd hålborr för att göra ett hål i den storlek som din nätkorg är
 3. Sätt i nätkorgen och fyll på med vatten så att det precis täcker botten.
 4. Fyll på med odlingsmedium i korgen. I mitt fall så blandade jag lecakulor och kokosfiber
 5. Så ditt frö.
 6. Sätt lådan på en ljus plats.
 7. Vid större Kuggislådor där det finns hål vid sidorna så täcker jag bara för dom med lite papper

Mät ut och skär hål i Kuggislådan

En Ikea kuggis som har ett 50mm hål i mitten av locket

Det första vi måste göra är att bestämma hur många hål vi ska göra. Om du tänker odla större växter som tomat, chili eller gurka så rekommenderar jag ett hål alternativt två. Vid sallad brukar jag få plats med 6 korgar med ett lämpligt mellanrum på två rader. Så mät ut så att hålen hamnar i mitten eller i en symmetrisk design. Det gör stor skillnad i hur slutresultatet upplevs.

Jag använde mig sedan av en skruvdragare med en hålborr på 50 mm i storlek så att den stämde överens med mina nätkorgar. Det går säkert att såga/skära ut ett hål men det blir lite mer pill då.

Sätt dit nätkorg och fyll på med näring

En Ikea kuggis fylld med växtnäring upp till nätkorgen

Nästa steg är att sätta nätkorgar i hålen och fylla på med växtnäring. Viktigt här är att använda växtnäring som passar det du ska odla. Först och främst bör det vara växtnäring som är gjord för hydroponisk odling. Sen så är den bästa växtnäringen för sallad inte densamma som för tomater. Så för att ge din odling dom bästa förutsättningarna så bör du tänka på detta.

Fyll på med den utblandade växtnäringen upp så att botten av nätkorgen täcks. Då kommer det odlingsmedium vi valt att få tillgång till vattnet innan dess att rötterna har utvecklats.

Fyll på med odlingsmedium

Nu är det bara att välja ett odlingsmedium som passar dig. Det finns flera val där ute men efter att ha testat lite olika så har jag fastnat för lecakulor och kokosfiber. Inte nog med att det är billigt så upplever jag det som lite ”snyggare” och att det ger en bra stabilitet till mina växter.

Fyll din korg upp till kanten och kolla så att mediet suger åt sig vatten och blir fuktigt. Annars kan vi behöva fylla på med lite mer vatten. Detta är viktigt för att ge fröet möjlighet att gro.

Så ditt frö och sätt på en ljus plats

En Ikea kuggis på en solig plats

Nu är det bara att så ditt frö och sedan ställa lådan på en ljus plats. Om detta är ett soligt fönster i söderläge eller om du tar hjälp av belysning spelar inte så stor roll. Om platsen inte är tillräckligt ljus så kommer det synas tydligt när växterna sträcker sig efter mer ljus och därmed blir långa och svaga.

Lämna en kommentar