Gör din egen hydroponiska odling av en mjölkkartong eller juicepaket

Ett väldigt bra och billigt sätt att börja odla i vatten är att använda sig av en gammal mjölk eller juicepaket. Jag har själv flera sådana här kartongodlingar och föredrar dom framför exempelvis en Harvey då vi kan separera de olika växterna om dom växer olika snabbt. Men framför allt så är det väldigt enkelt att göra och jag tänkte i det här inlägget visa hur jag gör och hur slutresultatet blir.

Vad du behöver för att skapa din egen hydroponiska odling av ett mjölkpaket

odlingsmedium, mjölkkartong, växtnäring uppradade för att göras om till en hydroponisk odling
Mjölkkartong, odlingsmedium och växtnäring är det som behövs

Har du redan sedan tidigare odlat hydroponiskt har du nog redan allt hemma. Annars är det några få saker du behöver köpa som du garanterat kan hitta hos din närmaste trädgårdshandel. Följande saker behöver du:

 • Mjölk eller juicepaket (gärna 1,5 liter eller större)
 • Nätkorg (Jag använder mig av 50mm)
 • Odlingsmedium (I mitt fall lecakulor och cocos)
 • Hydroponisk växtnäring
 • Kniv eller hålborr

Vill man göra det riktigt enkelt så har man en nätkorg från Harvey-systemet och tillhörande odlingplugg. Men jag föredrar en liten större nätkorg och Leca samt cocos blandning.

Så skapar du en hydroponisk odling av en mjölkkartong

Det är väldigt enkelt att göra en egen hydroponisk odling av en mjölkkartong och passar dessutom bra att göra flera på en gång. Proceduren är densamma för både mjölk och juicekartonger.  Så här gör du:

 1. Mät ut mitten av ditt mjölkpaket. Har du en 1,5 L kartong så ställ den på högkant då det får plats mer näring då innan korgen når vattnet
 2. Skär eller borra upp ett hål. Harveys korgar har en diameter på 35 mm och i mitt exempel är det 50 mm. Jag tycker det är lättast att använda en hålborr
 3. Sätt ner din nätkorg i hålet
 4. Fyll på med näringsrikt vatten så att botten av korgen är täkt med vatten.
 5. Ta upp korgen ur hålet och fyll på med ditt odlingsmedium och sätt sedan tillbaka korgen i kartongen
 6. Så ditt frö
 7. Ställ på en plats med mycket ljus

Gör i ordning mjölkpaketet

Mjölkkartong på högkant med ett hål som är fyllt av en nätkorg

Om du har ett mjölkpaket på 1,5 liter så ställ den på högkant. På det viset så blir det mer utrymme under nätkorgen när allting är på plats så att vi får i mer vatten. Det gör att vi behöver fylla på med vatten och näring mer sällan.

Mät sedan ut mitten av kartongens ovansida. Detta är rent kosmetiskt så det är inte så noga om man inte vill. Jag Det är dock fördelaktigt om man ska använda sig av växtbelysning då det är lättare att centrera växterna under ljuset då.

Borra eller skär upp ett hål som passar din nätkorg. Jag använder mig av en hålborr och en nätkorg på 50 mm.

Fyll på med växtnäring och vatten.

Mjölkkartong som är fylld av växtnäring och vatten upp till nätkorgens botten

Nästa steg är att sätta i nätkorgen och sedan fylla på med näringsrikt vatten. Börja med att blanda växtnäring för hydroponiskt bruk med vatten. Gärna i en behållare vid sidan om. Sätt sedan i nätkorgen och fyll upp så att den precis täcker botten. Det gör att odlingsmediumet kommer bli fuktigt så att fröet gror men sedan sjunka undan när växten fått rötter.

Fyll på med ditt odlingsmedium

Juicepaket med en odlingsplugg

Använder du dig av Nelson Gardens Harvey grejor är det bara att sätta ner en odlingplugg i din nätkorg så är du redo.  Jag använder mig av lecakulor och cocosfiber då det är billigare och jag upplever att det ger en bra stabilitet för växten. Så då tar jag upp korgen och blandar sedan lecakulorna med cocosfiber innan jag sätter tillbaka korgen i kartongen.

Så ditt frö och hitta en solig plats

Nu är det bara att så ditt frö och sedan ställa kartongen på en solig eller ljus plats. En fönsterplats i söderläge under sommaren brukar fungera bra för mig. Annars så kan det behövas lite extra hjälp i form av växtbelysning. Det behöver inte vara någon dedikerad växtlampa utan nästan alla LED-lampor fungerar så länge det är hög effekt.

Lämna en kommentar