Hydroponisk odling – Odla i vatten

Att odla utan jord är både praktiskt och roligt. För mig var det ett utmärkt sätt att komma i gång med att odla inomhus utan att ha någon tidigare erfarenhet. Så här tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter och gå igenom allt det du behöver veta för att enkelt komma i gång med din hydroponiska odling

Vad är Hydroponisk odling?

Hydroponisk odling är kort och gått en odling i vatten. I stället för jord som vid en vanlig odling så har vi närings- och syrerikt vatten som ger växterna allt dom behöver. Det ger oss som odlare full kontroll över vad växterna får i sig och det är enkelt att komma i gång med.

Det finns flera olika sätt att göra det här på men det vanligaste är att ha ett medium där växten växer ifrån. Under detta medium som ofta läggs i en nätkorg har vi en behållare med det näringsrika vattnet där rötterna har konstant tillgång till all den näring de kan tänkas behöva. Detta gör det dessutom till ett utmärkt sätt att odla för dig som ofta glömmer att kolla om växterna behöver vatten.

Vad behöver man för hydroponisk odling?

För en hydroponisk odling så behöver vi ett hydroponiskt system, odlingsmedium, växtnäring och någon form av ljuskälla. Allt det här kan man enkelt lösa för runt en 50-lapp om vill men det är många av oss som lägger betydligt mer än så.

Hydroponiska system

Grunden i hydroponiska odling är vårt system. Det finns flera olika sorters system men det allra vanligaste systemet är något som kallas för Kratky som innebär att vi har en behållare med näringsrikt vatten och i botten med en luftspalt så att rötterna kan få näring från vattnet och syre från luftspalten. Det gör det här systemet helt passivt och vi behöver inte använda någon pump eller liknande.  Ett exempel på ett sådant här system är Harvy som förmodligen får anses vara marknadens vanligaste. Just Kratky är dessutom väldigt enkelt att göra själv

Odlingsmedium

Odlingsmedium är helt enkelt det vi använder som utgångspunkt för våra växter att växa i. Normalt sätt är detta jord men i hydroponisk odling vill vi ha material som är inert och inte förser våra växter med någon näring eller åtminstone så lite som möjligt.

Det finns flera olika sådana här medium men det absolut vanligaste är det som kallas för odlingplugg. De passar ofta perfekt i sina respektive system och är mycket enkelt att komma i gång med.

Näring

Näring är själva grunden för allt som växer och det är precis likadant i ett hydroponiskt system. Skillnaden mot när vi odlar i jord är att vi här måste förse växten med precis allt den behöver.

Så beroende på vad vi ska odla så kan vi behöva anpassa val av näring. De allra flesta som kommer i gång brukar använda sig av Nelson Gardens hydroponiska växtnäring vilket jag tycker är en bra start. Det var så jag började och håller man sig till sallad och kryddor så duger det utmärkt.

ljus

Precis som näring så är ljus av största vikt när vi odlar. Det är egentligen ingen skillnad mot när vi odlar i jord. Av egen erfarenhet är så räcker fönster i söderläge gott och väl under stora delar av året. Annars kan vi behöva tillföra extra ljus i form av växtbelysning om vi märker att det inte riktigt tar fart. När det kommer till belysning så kan man testa och experimentera hur mycket som helst. Men vill man hålla det enkelt så duger de flesta LED-lampor väl och har du dom bara nära växten så kommer säkert resultatet också.

Vad kan man odla i en hydroponisk odling

Kort och gott så är svaret att man kan odla det mesta. Vissa växter är så klart svårare än andra men jag har sett folk som lyckats med att odla rotfrukter som potatis som vi normalt förknippar starkt med jorden.

Men extra bra tycker jag att bladgrönt som sallad och spenat samt kryddor är. Det är väldigt förlåtande och enkelt att komma i gång. På bara några veckor kan vi från sådd få skörda vår första sallad.

Andra växter som fungerar bra är tomat, gurka samt chili men dessa kräver lite mer uppmärksamhet och omsorg för att få ett bra resultat.

Så kommer du i gång – steg för steg

Hydroponisk odling är enkelt att komma i gång med och för de allra flesta av oss så är inkörsporten till denna typ av odling att börja med en Harvy. Så det är detta system jag tänker utgå ifrån här men det går lika bra att följa stegen nedan om du har något annat hydroponiskt system.

  1. Fyll upp med vatten så att det når upp till din odlingplugg och lite till. För Harvy så är detta upp till det övre strecket på din behållare.
  2. Blanda i växtnäring enligt anvisning på förpackning. Jag brukar här ta lite mindre näring än vad som anges innan växterna har kommit i gång ordentligt.
  3. Sätt i odlingspluggar i korgen och så dina frön.
  4. Ställ din odling i ett ljust fönster eller under växtbelysning.
  5. Nu är det bara att vänta. Håll lite koll på vattennivån. Om du fyller på med vatten när växterna har fått rötter så gör du det upp till det undre strecket. Vi vill inte att odlingspluggen ska vara fuktig vid det här laget.

Nelson garden har även en bra film för dig som vill komma i gång med deras system. Det fungerar lika bra att följa för alla kratky system.

Vanliga frågor

Det finns några frågor som ofta ställs från folk som är nya inom hydroponisk odling så jag tänkte besvara dom här. Har du några andra frågor får du gärna ställa dom i en kommentar nedan.

Hur fungerar hydroponisk odling?

Hydroponisk odling innebär att vi odlar direkt i vatten. Genom att låta växternas rötter ligga direkt i näringsrikt vatten så har dom hela tiden tillgång till all den näring och vätska behöver för att växa sig stora och fina.

Hur ofta byta vatten med hydroponisk odling?

Jag brukar byta ut vattnet ungefär varannan eller var tredje vecka. Detta är främst för att inte några alger ska börja växa samt att jag då också kan se till att hålla både PH och växtnäringen inom det intervallet mina växter behöver. Växterna tar upp mer av vissa ämnen än andra och genom att byta ut vattnet helt så ser jag hela tiden till att näringsbalansen är stabil.
Det gamla vattnet fungerar utmärkt att använda till sina vanliga krukväxter i jord.

Hur ofta fylla på näring hydroponisk odling?

Näringen bör du fylla på i samband med att du fyller på med vatten. Har du växter som tar åt sig mycket vatten så blir det också oftare som vi behöver tillföra näring. Om dom dricker väldigt lite vatten brukar jag byta ut allt ungefär var tredje vecka.

Vad händer om man ger för mycket näring?

För mycket näring kan precis som för lite näring skada dina växter. Exakt vad som händer beror lite på vilket ämne som det är överskott på samt vad det är du odlar. Men det kan exempelvis leda till rotskador, intorkade bladkanter eller utebliven blomning. Det kan i hydroponisk odling också göra att algerna frodas än mer.

Lämna en kommentar