4 hushållsavfall som kan göra sig bra på komposten

Vad man kan och bör slänga på komposten är en rätt vanlig fundering och om man inte har en lista att tillgå så är ett vanligt råd att hålla sig till trädgårdsavfall om det inte är så att du har en varmkompost. Men även för en vanlig komposthög så finns det flera av våra hushållsavfall som inte bara kan läggas på komposten utan även är väldigt bra att lägga på sin kompost.

För det första så är det inga problem att slänga alla rester från frukt och grönt i komposten. Så exempelvis skal från potatis, äppelskrutt och bananskal åker alltid till komposten hos mig. Jag har hört folk oroa sig över att det funnits bekämpningsmedel och så men jag tänker kan jag äta det så kan jag också odla i det.

äggskal i kompost

Äggskal är lite spännande då vi får slänga det på komposten i en komposthög även om ägg i sin helhet inte får göras då det är en animalisk produkt.

Med det sagt så innehåller äggskal främst kalciumkarbonat och små mängder med magnesiumkarbonat. Och för att kalciumet från kalciumkarbonat ska frigöras i jorden så behöver dess pH vara 4 eller lägre vilket är mycket ovanligt. Om vi krossar eller pulveriserar jorden så kan det användas som kalk men även där är det ovanligt att vi behöver göra.

Så det finns tillfällen där äggskal och då främst krossade äggskal är bra att slängas på komposten. Men i de flesta fall bidrar det inte till en bättre jord och blir för det mesta bara kvar i sin helhet även när allt det andra bryts ner.

Kom även ihåg att äggskal inte bör slängas i kompostpåsar som tas om hand av sopbilen

aska i kompost

När det kommer till aska i kompost så råder det delade meningar. Jag har själv delat upp det i två olika delar där aska från grillkol eller bricketer åker i soptunnan och aska från ved i den öppna spisen kan hamna på komposten men då i små mängder.

Aska är precis som äggskal ovan basiskt och höjer alltså pH i komposten vilket normalt sett inte är något vi är ute efter. Det är dessutom så träd och växter i allmänhet tar upp tungmetaller som blir kvar i askan när vi eldar. Det gör att det kan finnas högre koncentrationer av dessa som vi inte vill ha i det vi odlar.

Ett bättre ställe att använda askan är i gräsmattan där det förekommer mycket mossa då det höga pH är något det inte gillar.

kaffesump i kompost

Kaffesump gör sig utmärkt i en kompost eller som gödning generellt då det innehåller mycket kväve, fosfor och kalium samt andra mineraler. Det har även ett förhållandevis lågt pH på mellan 5–7 vilket är en mycket bra nivå för våra växter.

Om man vill så går det även att blanda ner direkt i landet eller krukan. Men var då försiktig och ge inte för mycket på en gång då det är väldigt kraftfullt. Jag ser även till att blanda ut det ordentligt i en kompost bara för att ge det en bra chans att brytas ner effektivt.

Har man väldigt kaffesump så kan det vara en bra kombination att blanda ner lite aska eller krossade äggskal som vi nämnde ovan för att balansera ut det låga pH något.

hushållspapper i kompost

Hushållspapper är också lite tudelat när det kommer till kompostering. Jag slänger själv bara oblekt hushållspapper då det var den regeln jag fick lära mig och då känner jag mig säker. Vet dock flera personer som inte lägger någon större vikt vid blekmedlet och slänger allt hushållspapper på komposten.

Hushållspappret i sig innehåller inte några större mängder näring men kan däremot vara bra för att suga upp en del vatten om man har en väldigt blöt kompost. Så jag slänger det mest för att det är bekvämt om jag är i närheten av komposten när jag använt pappret.

Lämna en kommentar