Recension av Harvy hydroponiska odling

Harvy är förmodligen det absolut vanligaste hydroponiska systemet vi har här i Sverige och det var även så jag kom i kontakt med hydroponisk odling när jag började. Och med tanke på att den går att få tag på i de flesta större bygg och trädgårdsbutiker så är det inte så konstigt. Så jag tänkte i det här inlägget göra en liten recension av Harvy och hur bra jag tycker att den är. Kolla gärna också mitt bäst i test där jag jämför den med andra färdiga odlingskit.

KORTFAKTA
Mitt Betyg
Design:
3/5
Funktionalitet
3.5/5
Pris:
2/5
Användarvänlighet
5/5
Totalt
3.4/5

Sammanfattning

Harvy från Nelson Garden finns i två olika varianter med antingen 3 eller 6 hål för att odla i. Vilken variant man väljer spelar mindre roll så länge som man har plats att ställa den där växterna får mycket ljus.

Kort och gott kan man säga att Harvy är väldigt simpel i både utseende och funktion vilket gör det väldigt lätt att komma igång med sin odling. Köper man ett kit så får man helt enkelt allt man behöver inklusive några odlingspluggar som redan har frön i sig.

Det är just enkelheten som lockar. Det finns betydligt mer prisvärda produkter på marknaden då priset är allt för högt för vad som egentligen är en plastlåda med hål i. Men för dig som vill lyckas direkt utan att behöva läsa på så är det här en väldigt bra och enkel produkt.

Simpel men funktionell

insidan av harvy med nivåer för vatten
Det är lätt att se hur mycket vatten en ska fylla på. det övre strecket är för att fröerna ska gro och det under är för när dom har rötter

Designen är väldigt simpel och jag själv tycker att den vita plastlådan som jag har ser rätt tråkig ut. Men med sitt neutrala utseende så är det ändå inget som sticker ut om den står vid ett fönster och när växterna blir lite större så kan det ändå se ganska bra ut.

Harvy är även rent funktionellt väldigt simpel och är av typen DWC med kratky metoden. Det innebär att vi låter rötterna vila i näringsrikt vatten med en luftspalt över vattnet. På så vis får växterna både näring och syre.  Det är dessutom lätt att fylla på med både mer näring och vatten vid behov även när växterna blir lite större. Detta då locket är lätt att flytta med växterna i. Storleken på behållaren gör att det även går att odla lite större växter som tomater och gurka om man är villig att fylla på med både näring och vatten ofta.

Färdigt kit för nybörjare

Komplett harvey hydroponiska odlingskit
Komplett harvy hydroponiska odlingskit

Harvy kommer köps som ett odlingskit och kommer då med både korgar, odlingspluggar med för i och växtnäring. Så det är otroligt enkelt att komma i gång även för den som inte testat på detta tidigare.

Det stora problemet med den här hydroponiska odlingen skulle jag säga är priset. Om vi kollar på modellen med tre hål så kostar den runt 500 kronor vilket jag tycker är mycket för en plastlåda. Dessutom så kostar tillbehören betydligt mer än alternativen om vi skulle göra en egen hydroponisk odling.

Men för den som vill testa på hydroponisk odling och bara vill ha något som fungerar så är det här enkelt att lyckas med och kan väl vara värt pengarna bara för att testa på innan man börjar bygga eller skapa något själv.

Det finns även ett större kit där växtlampa ingår som kan vara bra om man inte har ett väldigt soligt fönster eller vill kunna odla året om. Jag tyckte mest att denna lampa med ställning var åbäkig och jag skulle rekommendera att hitta en annan extra ljuskälla om du har det behovet.

 

Vanliga frågor

Vad kan man odla i en Harvy?

Du kan odla nästan vad som helst i en Harvy men jag tycker själv att bladgrönt som spenat och sallad samt kryddor är både enkelt och roligt. Större saker som tomater och gurka går med att odla men du kommer behöva se över din odling oftare för att fylla på med vatten och näring.

Hur många liter vatten rymmer Harvy?

Harvy med tre hål rymmer ungefär 4 liter vatten om man fyller upp till strecket medan en Harvy 6 tar ca 9 liter.

Vad ingår i ett Harvy Odlingskit?

Oavsett om du väljer en 3 eller 6 håls harvy så får du en odlingslåda, pluggkorgar, 6 försådda odlingspluggar med 3 sallat och 3 basilika samt nelson gardens hydroponiska växtnäring på 250 ml.

Lämna en kommentar