Så gör du egna odlingspluggar

Jag gjorde ett försök att göra egna odlingspluggar då jag tycker att dom man kan köpa färdiga är alldeles för dyra. En snabb koll ger mig att de mindre förpackningarna så ligger priset på runt 5–6 kronor styck vilket är väldigt dyrt för ett odlingsmedium.

Jag testade lite olika varianter och vi kan väl säga att resultatet varierade kraftigt men min slutsats är ändå att det absolut går att göra egna odlingspluggar men vill man få dom riktigt bra så kräver det en del förberedelser

De odlingspluggar vi kan köpa färdiga innehåller framför allt kokosfiber och torv samt ofta något bindemedel för att de ska hålla samman lite. Så mitt försök grundade sig i dessa två material mest av intresse för att se om det går.

Jag använde mig av CocoPlus som jag hade hemma sedan tidigare samt ogödslad torv från hasselfors. Utöver detta så använde jag de nätkorgar som kommer med odlingskiten som formar. Och det är väl här det egentligen brister.

Så gjorde jag mina egna odlingspluggar

Så som jag gjorde är det inte speciellt komplicerat utan kort och gott gjorde jag följande:

  1. smula sönder kokosfiber och blötlägg 5 minuter.
  2. Häll ut överflödigt vatten
  3. Blanda kokosfiber och torv.
  4. Håll runt formen och tryck in blandningen så det blir så kompakt som möjligt
  5. låt pluggarna torka några dagar
  6. tryck ut dom när dom är helt torra

Blanda kokos och torv

Blandning av torv och kokosfiber
Kokosfiber och torv i ungefär lika stor mängd

Det första steget är att smula sönder kokosfiber och lägga det i vatten. Kokosfiber kommer ofta hårt packat och det behöver därför plockas isär och sedan läggas i blöt. Det jag använder ska ligga i ungefär 5 minuter innan det är redo att användas.

Därefter så ska det blandas med torven. Då jag inte gjort detta tidigare så testade jag tre olika blandningar med 25% kokos 75% torv, 50% kokos 50% torv samt 75%kokos och 25% torv. Och min slutsats är nog att runt 50/50 var den bästa blandningen då det gav ett bra resultat och var rätt så lätt att arbeta med. Annars så skulle jag luta åt lite mer torv än kokos i alla fall.

Fyll formen med blandningen

Mitt i processen att göra en egen odlingsplugg

När väl blandningen är gjord så är det dags att fylla formen. Jag höll det enkelt och använde mig bara av de extra nätkorgar jag hade av respektive odlingskit. Jag höll handen hårt runt formen och tryckte sedan in blandningen.

Det jag skulle ändrat på som jag tror gett betydligt bättre slutresultat är att först göra riktiga formar som är heltäckande och motsvarar storleken på nätkorgens innersida. Så hittar jag någon med 3D-skrivare i framtiden så kanske jag testar att göra sådana.

Men när formen väl är fylld så ska våra nya odlingspluggar torka. Det går antingen att göra i ugn om man vill skynda på det. Själv så lät jag dom stå i ett fönster i ett par dagar tills dom var helt torra.

Tryck ut pluggarna ur formen

Odlingspluggar på tork
Lät dom stå på tork i några dagar

När pluggarna har torkat så ska dom tryckas ut. Då jag använde nätkorgar som form så var detta lite krångligt då det hade fastnat torv och kokos under kanten på korgens topp vilket gjorde att pluggarna gick sönder lite.

Men med lite lirkande så gick det ändå bra och även om mina egna odlingspluggar inte såg så fina ut så var dom absolut användbara. I framtiden skippar jag dock att göra pluggar som består till största del av kokos om jag inte först ser till att smula ner det bättre. Det var främst det som gjorde det svårt att få ur korgarna.

Vanliga frågor

Kan man göra egna odlingspluggar?

Ja det kan man även om dom kanske inte blir lika fina som dom man köper, men vad gör det. Med en blandning av kokos och torv så är det enkelt att göra med saker som du förmodligen redan har hemma om du har en hydroponisk odling. Kolla ovan hur jag gjorde.

Hur gör man med odlingsplugg?

Odlingspluggen sätter du i din hydroponiska odling som du har fyllt med näringsrikt vatten. Sedan sår du ett frö av den växt som du vill odla. Här kan du läsa mer om hur du kommer igång med hydroponisk odling.

Lämna en kommentar