3 sätt att göra egen växtnäring

I många fall kan egen hemmagjord växtnäring vara minst lika bra som den du kan köpa i butik. Och inte nog med det så vet du då var den kommer ifrån och det är bra mycket billigare. Jag brukar under sommaren ha flera pallkragar med växter och tiotals krukor med större tomater och gurkor. Om jag skulle köpa växtnäring till dessa så hade det kunnat bli bra dyrt. Att göra egen växtnäring har alltså sparat mig mycket pengar och jag använder mig av flera olika metoder samtidigt.

Det finns såklart nästan oändligt med sätt att göra egen växtnäring och det går såklart att göra varianter av vanliga och populära sätt. För det mesta så gör jag nässelvatten, guldvatten och bananvatten. Dessa är som namnen antyder alla flytande former av näring och jag komposterar även flitigt och använder gödsel för mer långsam och långvarigt bruk.

Nässelvatten

En hink med nässelvatten
Nässelvatten är väldigt enkelt att göra själv

Nässelvatten är väldigt bra växtnäring att göra själv. Det är enkelt och kraftfullt. Och framför allt så blir vi av med vad jag och andra anser vara ogräs. Och det är inte svårare än att vi behöver en hink och sedan lite nässlor och vatten. Genom att låta nässlorna ligga i en hink med vatten så kommer dom börja ruttna och brytas ner. Då frigörs alla de näringsämnen som vi är intresserade av till våra andra växter. Läs gärna mitt inlägg ”Så gör du nässelvatten” om du är intresserad av att göra detta själv.

Ett varningens finger ska höjas då detta luktar riktigt illa. Det är därför inte att rekommendera för krukor inomhus och det kan vara bra att ha ett litet avskilt ställe på tomten där hinken med det illaluktande vattnet kan stå

Guldvatten

Vattnar med guldvatten
Vattnar med guldvatten

Guldvatten är ett annat bra och mycket kraftfull näring. Och det baseras på något som vi alla har tillgång till vilket är urin. Vårt eget kiss är fullt av bra näringsämnen och även sterilt vilket gör det väldigt lämpligt som grund till våra växter. Just guldvatten får vi när vi späder vår urin med vatten.

Guldvatten är framför allt rikt på kväve vilket passar utmärkt för bladgrönt som sallad och kryddor. Även många andra plantor som ger frukt har stort behov av detta under delar av året. Däremot så kan det hämma fruktsättningen och bör därför användas sparsamt när det närmar sig.

Bananvatten

Bananvatten är populärt och passar lika bra för dig som bor i lägenhet som dig som har en trädgård. Det finns dessutom lite olika sätt att göra det på. Det som jag fick lära mig och gör än idag är helt enkelt att lägga ett par bananskalen i en burk och sedan fylla på med vatten. Sedan är det bara att vänta några dagar och använda vattnet som näring.

Men jag har också sett andra alternativ som kräver lite mer jobb men som går att använda direkt. Lägg ett par bananskal och äggskal i en mixer. Tillsätt eventuellt lite kaffesump och några deciliter vatten. Mixa sedan ordentligt så att det blir helt slätt. Detta kan du sedan spä ut med vatten och använda som växtnäring. Det som blir över kan du sedan förvara i en burk i kylskåpet.

Att hitta på egna variationer på växtnäring

Att göra egen växtnäring är inte så svårt och flera av sätten ovan går att hitta på egna variationer av. Det är exempelvis inte bara nässlor som går att göra näring av utan det fungerar bra med nästan allt ogräs.

Lika så går bananvatten såklart att variera och har du andra fruktrester eller liknande över så går det självklart att blanda ner det med då det också innehåller näring. Vi har inte full koll exakt på vilka näringsämnen vi får med men ofta så spelar det inte så stor roll och jag har själv märkt att mina växter mår bra. Och då använder jag främst min egen växtnäring och gödsel.

Lämna en kommentar