För de flesta av oss är det inte rimligt att vara hemma hela tiden och se över sina blommor och odlingar. Och även om det går att be någon vän eller släkting komma över och vattna är det inte heller alltid en möjlighet.
Det finns idag flera självbevattningsprodukter som går att köpa och gemensamt för dessa är att de kostar pengar. Vissa av dessa är dessutom så simpla att vi enkelt kan göra liknande lösningar med saker vi redan har hemma eller med väldigt små investeringar.
Jag tänkte i det här inlägget gå igenom tre av mina favoriter för att göra sin egen automatiska bevattning så att du också kan ge dig i väg från huset eller lägenheten utan att dina blommor ska behöva lida.
Semesterbevattning med en petflaska
Något som jag har sett allt oftare hemma hos folk är så kallade självbevattnings glober. Detta är behållare vi fyller med vatten som sedan har en lång pip vi sticker ner i jorden. Det håller då jorden fuktig och växten får tillgång till vatten under en längre tid.
Detta är dock något som är väldigt enkelt att göra själv med hjälp av en petflaska. Det kanske inte blir lika snyggt men funktionellt duger det lika bra. Har man flera mindre krukor rekommenderar jag att man gör sin egen självbevattnare med snöre (se nedan) i stället då petflaskan behöver få plats i krukan. Så detta lämpar sig bättre till större växter och krukor. Men är man försiktig så går det även med mindre.
Det går väldigt snabbt att göra i ordning bevattning med petflaska. Och det går att göra med eller utan kork. Jag använder nästan alltid kork då jag tycker det är lättare att få på plats utan att spilla massa vatten. Detta gäller framför allt om du använder petflaska med större öppning som exempelvis en MER-flaska.
Då börjar vi med att ta en kraftig kniv exempelvis en hantverkarkniv eller spik och hammare och gör några hål i korken där vattnet ska rinna ut. Fyll sedan flaskan med vatten och skruva på korken.
Första steget är nu att vattna växten ordentligt. Vi vill inte att hälften av vattnet i flaskan direkt ska gå åt utan att den ska användas under längre tid. Nu vi behöver göra nu är att göra plats för flaskan i krukan. Gräv en liten grop i utkanten av krukan. Desto djupare desto bättre då det gör flaskan stadigare. Om du inte kan komma så djupt på grund av rötter eller liknande så behöver du göra någon form av stöd som du kan binda fast flaskan i.
Tryck nu ner flaskan i hålet och stöd upp det med jord runt omkring. Nu kommer din växt att få tillgång till vatten under en längre tid och du kan med gott samvete åka i väg på semester och inte riskera att din planta dör.
Bevattningssnöre
Ett utmärkt sätt att skapa en självbevattning av dina krukor för exempelvissemestern är genom att använda dig av snören. Det finns specifika snören att köpa i blomsterhandeln men vanligt garn fungerar utmärkt.
Börja först med att klippa upp snöret i lagom långa bitar. Hur långa som ska vara beror dels på hur stor vattenbehållaren är, dels på hur stora krukor du har. Du vill att snöret når botten av vattenbehållaren och 4–5 cm ner i jorden på krukan. Så prova att ställa upp krukorna runt om behållaren och klipp sedan så pass långa snören att ovanstående enkelt kan göras.
Därefter så lägger vi snörena i blöt Helst i några dagar men har man bråttom så kan vi skippa det här steget och bara snabbt blöta ner dom i hinken eller under kranen. Ställ sedan dina krukor runt en behållare med vatten. Jag brukar använda mig av en 10 liters hink. En behållare går bra att använda till flera växter. Låt ena änden av snöret hänga ner i behållaren med vatten och ena änden ungefär 4 cm ner i jorden.
Om det är starkt solljus där du ställer dina plantor så kan det vara bra att täcka över snörena med något så att inte solen skiner direkt på och torkar ut dom. Då kommer vattnet gå åt mycket snabbare än vad det behöver göra.
droppslang
Har man en extra trädgårdsslang liggandes hemma så fungerar den utmärkt att använda för att göra egen droppslang som är ett enkelt sätt att vattna odlingsland och häckar på. Med en slangkoppling i ena ändan och genom att vika sista biten och sätta en slangklämma på så har vi skapat grunden för en bra droppslang. Gör sedan hål i slangen med exempelvis småspik eller borr med jämna mellanrum och så har du en färdig droppslang.
Tänk på att om du har en lång droppslang så kommer trycket vara högre i början av slangen än i slutet och därför vattna mer närmare slangkopplingen. Detta är extra tydligt om du gör många hål längs slangen. Det är inget problem om du använder en kortare slang eller gör färre hål. Nedan hittar du en video som visare hur du kan göra din egen droppslang.